Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorena pitanja

Vlada ne traži novac za pelješki most, koridor je prvi izbor

'26.05.2009.,Brijesta, poluotok Peljesac - Mjesto na kojem bi se Peljeski most trebao spojiti s kopnom. Premijer Ivo Sanader u obilasku gradilista buduceg mosta. Sve u svrhu predizborne kampanje.Tekuc
'Grgo Jelavic/24sata'
17.07.2012.
u 19:48

Ljubljanska banka mogla bi poslužiti Sloveniji da uspori proces ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma, kažu u Vladi

Vlada neće tražiti novac za gradnju pelješkog mosta od Europske komisije, što se moglo čuti posljednjih dana. Neum, odnosno cestovni koridor, naš je izbor i naš prioritet, rekao je visoki Vladin dužnosnik.

Na pitanje hoće li BiH tražiti nešto zauzvrat, odgovorio je kako je to samo dio paketa otvorenih pitanja. Drugo otvoreno pitanje, ovaj put sa Slovenijom – spor oko Ljubljanske banke – moglo bi poslužiti Sloveniji kao izgovor za usporavanje procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma, potvrdio je.

Nakon što je Slovenija imenovala svog stručnjaka koji bi trebao pomoći u rješavanju problema štednje, hrvatska će Vlada učiniti isto ovaj tjedan.

Ljubljana bi mogla pričekati dok stručnjaci ne donesu stajalište pa tek onda krenuti u proces ratifikacije, kazao je.

Još jedno pitanje – trgovinski odnosi sa zemljama CEFTE, važnog tržišta za Hrvatsku, počet će se rješavati u jesen kad će EK dobiti mandat za pregovore od tih zemalja te za promjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Komentara 15

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
20:48 17.07.2012.

Ljubljanska banka će propasti ili promijeniti vlasnika prije ulaska Hrvatske u EU. Financijska rupa je prilično velika u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), ključnoj državnoj bankarskoj instituciji. NLB je na prvome mjestu kad je riječ o potrebi za svježim kapitalom i trebat će joj uskoro između 250 i 500 milijuna eura svježeg novca. Slovenija stoji pred najvećim gospodarskim izazovom od proglašenja svoje neovisnosti. Samo 28,7 posto bankarskog sektora u stranim je rukama i sada će to morati sve rasprodati. Slovenija u posljednjih 20 godina nije prodala gotovo ništa tako da će banke morati prodati neke udjele, pitanje je samo hoće li to učiniti ove ili iduće godine.

DU
Deleted user
21:53 17.07.2012.

Što se tiče ekspertne analize, ak. Degan (PF u Rijeci) je kao ovlašteni stručnjak za sukcesijska pitanja SDRJ u koal. Vladi pok Račana pregledao zadnju bilancu Ljubljanske banke u Hrvatskoj, zajedno sa stručnjacima HNB. I ustanovili su da je samo oko 20 % prikupljenih štednih uloga doista plasirano natrag na financ. tržište SRH u vidu kredita poduzećima i građanima, uz nalaz da među kreditima pravnim osobama ima i onih sa sjedištem u SLO jer su nekako vezama ili zbog širenja tržišta lakše dobivali kredite u ZG filijali nego matičnoj u Ljubljani. I to je glavni problem jer nema tog mađioničarskog trika kojim je moguće iz nepunih 20 % vratiti štedne uloge i - to dakako zna i dr Arhar, kao trenutni ovlašteni stručnjak SLO strane. Ostalo su priče za malu djecu! Slovenija garantira za štedne uloge jer banka nije otišla u stečaj nego posluje i dalje u SLO! I to kako... Trenutno su "nagnuti" za 1,5 mlrd eura rizičnih kreditnih plasmana!

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
20:42 17.07.2012.

Ako stvarno idu na "koridor" onda ih treba kazneno goniti...i to za vele izdaju.Sve do jednoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije