Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubravka Šuica

Vlada na potezu, EU spremna financirati štete od poplava

dubravka šuica
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.04.2014.
u 09:31

Hrvatska mora u skladu s primjenjivim pravilima EU-a o procjenama rizika prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih djelovanjem čovjeka utvrditi prioritete za navedeno sufinanciranje

 - Očekujem da će Vlada ovoga puta djelovati promptno, posebice sada kada imamo pisano jamstvo Komisije da će financirati štete stanovnicima područja nastradalih  u poplavama i nadam se da se neće ponoviti slučaj kada je zbog nepripremljenosti  informacijskog  sustava  za  praćenje  EU fondova i zbog inertnosti  vladajućih  u  pitanje  došlo  čak  150 mil eura, naglasila je Dubravka Šuica komentirajući  odgovor Europske komisije na njezin apel iz veljače za financiranjem šteta  tanovnicima koji žive na područjima pogođenim poplavama u Hrvatskoj.

Hrvatska mora u skladu s primjenjivim pravilima EU-a o procjenama rizika prirodnih  katastrofa  i katastrofa izazvanih djelovanjem čovjeka utvrditi prioritete za  navedeno sufinanciranje. Očekuje se da će hrvatska nadležna tijela procjenu rizika dovršiti do kraja 2015. To znači da bi se u praksi sufinanciranje  iz  europskih  strukturnih  i  investicijskih fondova u tom području  moglo  osigurati  tek  nakon  2015., stoji u odgovoru Šuici koji potpisuje povjerenik Komisije Johanes Hahn.

Šuica  je  tom  prigodom  pitala Komisiju  i za dostupnost sredstava u EU proračunu koja bi jedinice lokalne samouprave mogle koristiti za prevenciju s  ciljem  izgradnje nasipa i sustava za odvodnju, na što je također dobila pozitivan odgovor.  Komisija je naglasila da je neophodno strateško planiranje kako bi se koristila sredstva iz strukturnih i investicijskih fondova, što u Hrvatskoj trenutno ne postoji. „U tu je svrhu potrebno imati strategiju, no ako Hrvatska namjerava ulagati prije dovršetka strategije, prioriteti  ulaganja, njihovi  očekivani rezultati i pokazatelji morali bi u okviru programa biti dobro definirani i opravdani kako bi se  mogli smatrati prihvatljivima za financiranje iz sredstava EU-a“, stoji u zaključku odgovora Europske komisije.

>> Sisak bi odvodnju, uz pomoć Hrvatskih voda, počeo rješavati nagodinu

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:07 07.04.2014.

Ma ova Vlada nije u stanju predati ni najobičniji izvještaj, a kamoli da bi izvukli neke novce na koje imamo pravo.

Avatar Carrera
Carrera
09:45 07.04.2014.

s obzirom da je za povlačenje sredstava iz EU fondova zadužen Branko "nula eura iz EU fondova" Grčić, bojim se da ćemo opet ostati kratkih rukava...u svakom slučaju, svaka čast Šuici na inicijativi, ali nema nama sreće sa Grčićem koji grca u vlastitoj nesposobnosti...

Avatar KoRIsnik_MS
KoRIsnik_MS
09:51 07.04.2014.

Odlična vijest! Još kada bi Vlada radila promtno svoj posao! Mogli bi vidjeti koji euro! Ne zaboravite na Gorski kotar koji je stradao od ledene kiše? Zašto za njega nema novaca? Ova Vlada očito nema kapacitete, trebamo odmah na izbore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije