Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Medved: U obnovu i revitalizaciju Banovine u dvije godine uloženo 265,5 milijuna eura

Zagreb: U tijeku je sjednica Vlade RH
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/5
13.01.2023.
u 11:44

Tomo Medved istaknuo je kako je odobren povrat sredstava po provedenom programu samoobnove u iznosu od 1,5 milijuna eura. Nastavlja se i izgradnja 20 višestambenih zgrada sa sveukupno 308 stanova u iznosu od 40,7 milijuna eura.

Premijer Andrej Plenković na početku ovoga tjedna pozvao je gospodarske subjekte koji su podignuli cijene zbog uvođenja eura da do petka vrate cijene na razine prije uvođenja eura. Poručio je da u protivnom Vlada neće oklijevati u reakciji, navevši mogućnost vraćanja cijena na neko ranije razdoblje, ukidanje subvencija i dizanje poreza. Na današnjoj sjednici Vlade, premijer je govorio o ograničavanju cijena proizvoda. Njegovo obraćanje, kao i informacije o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura, pročitajte OVDJE

Uz iznošenje informacija o aktualnom stanju vezanom za potres, na dnevnom redu sjednicu Vlade, između ostalog, bio je i Prijedlog odluke o dodjeli sredstava za pomoć Gradu Sisku i Gradu Glini. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres iznio je ministar Tomo Medved

- U obnovu i revitalizaciju Banovine u protekle dvije godine sveukupno je uloženo 265,5 milijuna eura. U cilju stvaranja pretpostavki za provedbu programa obnove, do sada smo uklonili 793 objekta za što je utrošeno 7,2 milijuna eura. Ugovorena je izgradnja 578 zamjenskih obiteljskih kuća s 18 izvođača radova u iznosu od 75,92 milijuna eura. Do sada je obnovljeno 4119 obiteljskih kuća, a na današnji dan, na 538 obiteljskih kuća se izvode radovi - kazao je Medved.

Također, istaknuo je kako je odobren povrat sredstava po provedenom programu samoobnove u iznosu od 1,5 milijuna eura. Nastavlja se i izgradnja 20 višestambenih zgrada sa sveukupno 308 stanova u iznosu od 40,7 milijuna eura. 

- Želim naglasiti napor koji je uložen od strane Sisačko-moslavačke županije. Naime, županija u svojoj nadležnosti i u suradnji s Vladom je obnovila 41 oštećeni objekt, a trenutno se obnavlja 40 objekata - kazao je.  

Ističe kako su Hrvatske vode uložile više od 13 milijuna eura, dok u ovoj godini planiraju više od 73 milijuna eura. Hrvatska elektroprivreda, nastavlja, u cijelosti je obnovila više od 300 trafostanica, niskonaponskih mreža i srednjenaponskih vodova. Njihova ulaganja iznose više od 18 milijuna eura. U sektoru prometa, utrošeno je 39 milijuna eura za sanaciju prometnica, mostova i klizišta. 

- Promatrajući i uspoređujuću kretanje zaposlenosti od 2019. do 2022., vidljivo je kako se povećava povećava broj zaposlenih. Dakle, 2019. bila je zaposlena 40.271 osoba, dok je u 2022. godini njih 41.906. Broj trgovačkih društava, ako promatramo 2020. i 2021., povećao se za više od 200 - ističe. 

Državna tajnica Dunja Magaš predstavila je Prijedlog odluke o dodjeli sredstava za pomoć Gradu Sisku i Gradu Glini

- Grad Sisak i Grad Glina obratili su se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih šteta od potresa, a koje nisu u cijelosti prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU. Grad Sisak zatražio je pomoć za obnovu zgrada javne namjene, dok su Gradu Glini sredstva potrebna, između ostaloga, za izgradnju stambenog fonda, obnovu i poboljšanje infrastrukture te obnovu zgrada javne namjene. 

Za ostvarenje ciljeva, nastavlja Magaš, Gradu Sisku potrebno je 4 milijuna eura, a Gradu Glini 3 milijuna eura. 

Komentara 7

DU
Deleted user
12:31 13.01.2023.

Gosp. Medved može pričati o tome koliko je uloženo. Mešutim realnije bi bilo da nam ispriča koliko je izgrađeno i useljeno stanova temeljem uloženog novca. To bi svakom čitatelju, slušatelju dalo jasniju sliku da li je obnova efikasna i koliko je potrošeno m2 nekretnine.

DU
Deleted user
09:38 13.01.2023.

Ne treba vračati cijene pa da opet kukaju mjesec dana nego svi koji su povećali cijene onaj dan kad je uveden euro , pa do kraja siječnja, dvije godine nemaju nikakvo pravo od EU ili države dobiti bilo kakvu subvenciju, pomoć, odgodu ili slično i kontrola poslovanja svaki mjesec i točka.

VA
vadis1
14:55 13.01.2023.

Konacno da se i Banija obnovi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije