Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada donijela plan reformi
Povratak na članak

Plenković prvi put otkrio: Očekujemo pad BDP-a od 9,4 posto

– Nama je cilj otvaranje granica na razini EU. Ako istu sliku imaju Mađarska, Slovačka, Češka, Njemačka, razgovarat ćemo o rješenjima i otvaranju granica – kazao je premijer Plenković.

Komentari 20

SP
Spezzi
14:00 30.04.2020.

Čestitke HDZ-u. Napokon ste najbolji. Imamo najveći pad BDP-a ne samo u EU, nego u svijetu. Rekorde u EU ste davno prešišali. Bugari su jedini bili siromašniji od Hrvata, ali oni će imati pad 4-5% tako da od ove godine sjajna pozicija nas čeka.

VL
LU
luksa
19:06 30.04.2020.

Ako Plenković kaže 9,4 % sigurno će biti dvoznamenkasti pad. Uz rast od 2,7 % koliko je bilo prošlih godina , na stanje od lani vratiti ćemo se 2026 godine. A tek prošle godine smo se vratili na nivo BDPaa prije krize 2008g. Dakle 2026 g po nivou BDPa biti ćemo na nivou 2008 godine. Dakle izgubljenih 18 godina ! Itovremeno npr. Mađarska će pasti oko 4,5 % ove godine, dok im je rast bio oko 5 %, dakle oni se izvlače iz ovoga za godinu dana!

VL
ST
stefj
15:01 30.04.2020.

Uglavnom, što se tiče rasterećenja gospodarstva ispalo je veliko, veliko razočaranje. Niti se ukinuo ili smanjio i jedan parafiskalni namet, niti se maknula bespotrebna procedura, čak nije niti obećana neka korisna reforma. Od velike brojke od 10 reformi nema nekog rasterećenja, ne znam od kud su izvukli 600 mil. Kn. Valjda tu računaju benzin i vrijeme koji čovjek potroši noseći obrazac... Umjesto papirnatih obrazaca imat ćemo elektronske i to je rasterećenje? Smanjenje birokracije ne znači umjesto jednog papira staviti dvije on line forme, to je samo jedan obrazac više na koji se treba izgubiti vrijeme... Tako da je ovo razočaranje, ali i očekivano razočaranje. Ipak je ovo Hrvatska... Ništa u svemu tome ne pomažu prilično optimistične brojke koje je iznio Marić, činjenica je da opet imamo isti smjer kao i u prošloj krizi, isti onaj koji nas je doveo na samo dno EU-a... Čudesno je kako se od svega odustalo u samo par dana, još je pred neki dan Marić najavio da je došlo vrijeme za smanjenje parafiskalnih nameta, pa ništa. Još pred koji tjedan najavljivala se nekakava solidarnost i empatija javnog sektora prema privatnom kojem je zabranjeno raditi, no samo su se povećale tenzije i mržnja sindikata... Opet imamo određivanje gospodarskog smjera zemlje dogovorom sindikata javnih službi i politike, opet je to isti smjer prema dnu. Dobar primjer toga je kako brzo se složio i objavio popis poduzeća koja su primila pomoć...

VL
Avatar hdzovapodriguša
hdzovapodriguša
13:11 30.04.2020.

Ako sami turizam cini 20% BDP-a, a turizam prakticki ne postoji trenutno niti ima naznaka kada ce ga biti. Jos uzimajuci u obzir veliki pad potrosnje u svim granama gospodarstva, kako je moguce da je pad jednak samo polovini turizma?

VL
GE
generacija57
15:12 30.04.2020.

Pod hitno nabaviti još kontejnera za smeće,biti će velika gužva kod njih.

VL
Avatar Asterix
Asterix
13:27 30.04.2020.

A što je s ukidanjem općina i županija, smanjenjem birokratskog aparata, rezanjem parafiskalnih nameta?

VL
Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
13:06 30.04.2020.

Svaki dan slušamo reforme, reforme, reforme i evo na kraju 9.4% pad bdp a, to je procjena a možda više a gdje su Reforme?

VL
Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
15:18 30.04.2020.

I, evo ga, rezultati histerije. Jesmo li se malo previše zaletjeli? Podvaljivao nam se izbor samo dvije krajnosti: potpuno zatvaranje i ništa nečinjenje. Ali moglo se početi prvo s izoliranjem najosjetljivijih, dezinfekcija, socijalna distanca, maske i ako to ne polučujee rezultate tek onda ići na strože mjere. Ovako ispada da smo se možda zaletjeli. Izgleda da imamo iste rezultate kao i neki koji su imali blaže mjere. Ali ne, naši od straha od odgovornosti i prozivanja odmah u zatvaranje svega. Tako je najlakše, ako budu dobri rezultati onda smo mi zaslužni, a ako budu loši onda mi nismo krivi jer smo išli na najjače mjere.

VL
Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
13:44 30.04.2020.

Ako vas zanima kako je naša čudesna vlada s našim čudesnim premijerom došla do ovog čudesnog izračuna, evo: godina ima 365 dana, od toga smo u karanteni bili 34 dana i 8 sati, 34 dana i 8 sati od 365 je 9,4%.

VL
Avatar miyamoto
miyamoto
13:04 30.04.2020.

Ukoliko imate tri ili više kvadrata zemlje, kompostirajte površinu, kupite vreću zemlje za dohranu povrća, zasadite paradajz, krastavce, papriku, jagode ili nekakvu drugu salatu. To smiruje čovjeka u izolaciji te manje provodi vremena na fejsu, instagramu, what's app-u. Uzgojimo nešto umjesto tračeva

VL
Avatar NasaPosla
NasaPosla
14:20 30.04.2020.

Kad će se smanjiti porez na kapitalnu dobit, čime se povećava potrošnja?

VL
Avatar miyamoto
miyamoto
13:29 30.04.2020.

Štrajk nije rješenje. Odgovor na ostvarena prava i pogodnosti" Svijet" rješava puštajući jednu "dimnu zavjesu" poput Corone. Pravo rješenje je u jačanju i podršci neovisnih medija, zviždača, malih proroka koji viču u pustinji, malog suštinskog čovjeka seljaka itd

VL
Avatar miyamoto
miyamoto
12:57 30.04.2020.

Sada je najvažnije spojit se na državni proračun. Lako je mlatiti praznu slamu demagogijama ukoliko je plaća zagarantirana. Svijet je u dubokoj recesiji i stagnaciji. To je s gledišta ekologije vrlo povoljno. No ljudi se moraju okrenuti obitelji, djeci i jačati odnos s Bogom

VL
MA
manipulacija
13:15 30.04.2020.

Većina naroda nažalost ne shvaća kako će reforme moći polučiti rezultate tek kada protekne neko izvjesno vrijeme. Za to nisu krivi naši vladajući jer je to proces koji je dugotrajan i ovisi o mnogim čimbenicima na koje oni ne mogu utjecati.

VL
Avatar stars
stars
12:12 30.04.2020.

Po prvi put mozemo reci da neka vlada bas radi. Nitko se nikada nije nosio sa ovako zahtjevnim situacijama i skidam im kapu.

VL
AN
anticenzura
14:17 30.04.2020.

Srbiju kriza prakticki nije skoro ni dotakla, oni nastavili raditi u svojoj zemlji, graditi ceste, zeljeznice i tunele, sva im gradilista otvorena tijekom citave epidemije, i proizvoditi u svojoj domacoj industriji sve ono sto je potrebno jednoj drzavi i naroduodu da prezivi u krizi. Oni 80% hrane prizvode u svojoj domacoj prehrambenoj industriji, svjetski ekonomisti iz visoke finance su rekli da ce Srbija biti jedna od rijetkih zemalja u Europi koju nece pogoditi kriza i koja ce imati ekonomski rast, zamislite. Naravno zato sto oni rade i grade svoju zemlju, vlastitim snagama, i vlastitim trudom i radom, a ovaj bandit samo masta kako da mu dar padne s neba, i kako da zaskoci i opljacka tudje suverene drzave i narode, sa svojim gazdama iz Brisela i Berlina, pa sada kada nema vise pljacke, ostao u mudantama, propalitet.

VL
JS
Jurica_Spindl
12:09 30.04.2020.

Gospodarstvo ce se polako poveti vracati na staro, a za to je zasluzna pravovremena reakcija mjera. Da se nije na vrijeme pocelo boriti sa koronom jos sada bi bili u potpunoj karanteni.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.