Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor s Crkvom

Vlada će davati plaće učiteljima u katoličkim školama

'29.10.2010., Zagreb -   Pantovcak, Ured predsjednika RH. Predsjednik RH Ivo Josipovic primio je u posjet Kardinala Josipa Bozanic i Mons. Marina Srakica predsjednika HBK kojom prilikom je objavljen d
'Robert Anic/PIXSELL'
23.05.2011.
u 21:27

Taj ugovor omogućit će otvaranje novih katoličkih škola, kojih, prema riječima šibenskog biskupa Ivasa, nema dovoljno i vlada dvostruko veći interes od postojećih kapaciteta.

Neposredno uoči dolaska pape Benedikta XVI., Vlada je odlučila još jednom biti velikodušna prema Crkvi, pa je potpisala provedbeni Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama, na koji se čeka od 1996.

Iako u RH već postoji 12 katoličkih srednjih škola, dvije osnovne i 48 vrtića, tek ovim ugovorom, koji su potpisali predsjednik HBK mons. Marin Srakić i Jadranka Kosor, osigurano je njihovo redovito financiranje i izjednačavanje s državnim školama u financiranju iz državnog proračuna.

Vlada preuzima na sebe obvezu isplate plaća i naknade plaća s doprinosima na plaće te sva ostala materijalna prava radnika ugovorena kolektivnim ugovorima.

Katoličke škole moći će samostalno odlučivati o upisu učenika, a najviše će im sadržajnih novosti donijeti uvođenje nacionalnog kurikuluma, kada će moći uvesti i niz svojih specifičnih predmeta jer se sada moraju držati nastavnog plana i programa koje Ministarstvo prosvjete i športa propisuje za sve škole u RH.

Taj ugovor omogućit će otvaranje novih katoličkih škola, kojih, prema riječima šibenskog biskupa Ivasa, nema dovoljno i vlada dvostruko veći interes od postojećih kapaciteta.

Komentara 84

OB
-obrisani-
22:07 23.05.2011.

Pa zar nije dovoljno onih 300 milijuna? Aha,to je ono,mi vama lovu,a vi ćete lijepo agitirati s oltara za ovu ,jelte \"demonsku\",pardon,\"demokratsku\" zajednicu.

MO
morales
22:22 23.05.2011.

Ajde, konačno jedan pametan potez ove vlade. Katoličke škole i sveučilišta u Europi imaju vrhunsku tradiciju i najvišu razinu kvalitete. Možda nam oni pomognu da se konačno maknemo s obrazovnoga dna. Iako smatram da se kod nas puno nauči, ali krivih stvar i i na krivi način, pa ispadne da imamo opću kulturu na najvišoj razini, ali kada nam trebaju konkretna znanja primjenjiva u gospodarstvu, tu je \"rupa\".

Avatar Mile Jerković
Mile Jerković
20:12 24.05.2011.

\"Katolička škola\" je oksimoron. \"Talibanska škola\" isto tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije