Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok do 9. veljače

Vize za Hrvate: Komisija ipak još nije slala upozorenje SAD-u

putovnica
Željko Lukunić/PIXSELL
06.02.2014.
u 13:54

Zemlje članice EU koje ne uživaju reciprocitet mogu tražiti pomoć Komisije. Ako nam se obrate, mi ćemo proučiti njihov zahtjev, kaže Cercone.

Glasnogovornik Europske komisije danas je demantirao tvrdnju portala Euroactiv da je Europska komisija dala do znanja SAD-u da ukine vize za državljane Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske i Cipra.

- Komisija se nije automatski obratila nijednoj trećoj zemlji. Novi mehanizam je stupio na snagu i, sukladno njemu, zemlje članice EU koje ne uživaju reciprocitet (u viznom režimu, op.a.) mogu tražiti pomoć Komisije. Ako nam se obrate, mi ćemo proučiti njihov zahtjev. Ali želim jasno reći da nema automatizma između zahtjeva zemlje članice i akcije Komisije. Komisija će proučiti zahtjev i odlučiti može li sljedeći korak biti takvo rješenje. U ovom trenu, Komisija nema namjere to učiniti - izjavio je glasnogovornik Michele Cercone na brifingu za novinare u Bruxellesu.

Zemlje članice EU kojima, primjerice, SAD nameću vizni režim iako čitava EU ne nameće vize američim državljanima imaju rok do 9. veljače da obavijeste o tome Komisiju i zatraže pomoć. Kako taj rok još nije istekao, fizički je nemoguće da je Komisija već slala neka upozorenja SAD-u. A nakon 9. veljače Komisija može i ne mora slati bilo kakvo upozorenje SAD-u. Za razmišljanje o tome hoće li ili neće slati upzoorenje ima rok od dvije godine, objasnio je glasnogovornik EK.

>>EK SAD-u: Imate šest mjeseci da Hrvatskoj ukinete vize!

>>Hrvatski građani imaju uvjeta putovati u SAD bez vize

Komentara 1

NV
novo vriijeme
15:29 06.02.2014.

Eto nema ništa od izvoza 400 000 nezaposlenih u Ameriku. A da pitamo da ukinu vizu samo za jednog Hrvata ministra Mrsića, možda nam učine uskugu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije