Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Izostanak mjera'

Visia Croatica jedina predala ponudu, o Imunološkom se oglasila i Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
25.03.2015.
u 18:28

Ministarstvo zdravlja utvrdilo nepravilnosti u nadzoru HALMED-a prije dvije godine, dozvole možda i nisu trebala biti ukinute?

Društvo Visia Croatica jedino je predalo obvezujuću ponudu za preuzimanje 54,38 posto Imunološkog zavoda iz Zagreba (IMZ). Za taj udjel ponudili su osam milijuna kuna, a kao što je i glasilo u uvjetima natječaja, obvezuju se uložiti još dodatnih 100 milijuna kuna. Prošle godine stiglo je osam neobvezujućih ponuda, u dubinsku analizu Imunološkog išlo je četiri tvrtke, no njih tri  - Jadran Galenski laboratorij, PharmaS zajedno s fondom Nexus i nizozemski Biltoven Biologicals, su odustali.

Konačnu odluku o tome hoće li ponuda Visia Croatice biti prihvaćena ili ne, donijet će kroz mjesec dana Vlada, a nakon što se obavi detaljna analiza ponude. - Građanska inicijativa, kojom se žele prikupiti donacije i ulozi za otkup dionica Imunološkog zavoda zorno ukazuje na izostanak sustavnih mjera Vlade RH da zaštiti domaću stratešku proizvodnju – izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svom Facebook profilu.

Ministarstvo zdravlja utvrdilo nepravilnosti u nadzoru HALMED-a

Visia Croatica osnovana je kao komanditno društvo, a ovaj mjesec počeli su s akcijom prikupljanja novca od građana i institucija, kako bi sakupili potreban novac za preuzimanje Imunološkog. Za sada imaju prikupljeno oko dva milijuna kuna, no kako su rekli na konferenciji za novinstvo, neće biti ni problem sakupiti potrebnih osam milijuna. Naime, mnogi su čekali da se ponuda dostavi, pa će se sada uključiti s uplatama. Navodno su već u tijeku pregovori s mnogim gradovima koji su spremni dati svoj ulog, a iz društva pozivaju i farmaceutske kompanije da sudjeluju u financiranju. Minimalni iznos uplate je 100 kuna, a svaki ulagač, odnosno udjeličar, bez obzira na visinu uloga imat će jednako prava glasa, kao budući mogući suvlasnik IMZ-a.

Visia Croatica mora u godinu dana napraviti sve pripreme za gradnju pogona, a kako je već ranije poručeno iz DUUDI-ja, država ima na raspolaganju zemljišta gdje bi se pogon mogao graditi. Kada se pogon izgradi i uredi, IMZ-u bi se trebale vratiti i dozvole. Prije toga, ako Vlada prihvati ponudu Visia Croatice, dobile bi se privremene dozvole. No, zanimljivo je današnje priopćenje Ministarstva zdravlja koje je utvrdilo da je HALMED pogriješio u nadzoru 2013. godine jer nije pravilno sastavio zapisnik i nije obavljen nadzor u svim prostorima. No, to ne dokazuje jesu li dozvole trebale ili nisu trebale biti oduzete. Ako nisu, napravljene su nepotrebno milijunske štete. Stoga HALMED mora ponoviti nadzor. Da dozvole nisu trebale biti oduzete, tvrde u Visia Croatica, no dokaze, kažu, ne bi iznosili.

IMZ je preklani izgubio dozvolu za bakterijska cjepiva i krvne pripravke, a ove godine istječe dozvola za virusna cjepiva. Predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović rekao nam je kako je već  u samom natječaju naznačen nacionalni motiv kroz uvjet krvne samodostatnosti, odnosno uvjet da budući ulagač koristi samo domaću krv,, dok traženi uvjet o zaštiti sojeva niti niti bio potreban, jer je on oduvijek bio vlasništvo države. Poručuje kako je i bitno da budući ulagač vodi računa o tome da proizvodnja ne narušava standarde Svjetske zdravstvene organizacije.

Prekratki rok od godine dana za gradnju

Iz JGL su priopćili kako je glavni razlog odustajanja bio prekratki rok od godine dana za gradnju, opremu i ishodovanje dozvola, dok su PharmaS-a i Nexus-a poručili kako uvjeti natječaja, aktualno operativno i financijsko stanje u Imunološkom, nerazriješena bitna pitanja u poslovanju, kao i kvaliteta raspoloživih podataka  nisu ostavljali minimalan prostor za poslovno opravdan i tržišno ostvariv plan ulaganja otkupa dionica i dokapitalizacije.

 

[IMUNOLOŠKI ZAVOD] KGK - "Građanska inicijativa, kojom se žele prikupiti donacije i ulozi za otkup dionica Imunološkog...

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on 25. ožujka 2015

>> Za Imunološki zavod traže 50 suvlasnika, ulog je 100 kn!

Komentara 56

Avatar šokac_divani
šokac_divani
16:24 25.03.2015.

Vidi, vidi, izgleda da je Visia Croatica pomutila račune velikim igračima koji su već imali "dogovor" s Vladom da "zgrabe" zlatnu koku ... no opet je narod rekao NE ovoj Vladi i odlučio uzeti stvar u svoje ruke ... i ja "vjerujem u te´ zemljo moja Hrvatska!" ... ima za te´ još nade ...

AN
anticenzura
17:19 25.03.2015.

Imunoloski zavod mora biti 100 posto u drzavnom vlasnistvu, i cuvati se kao oko u glavi. Citav svijet se bavi naucnim istrazivanjem, ulaze kolosalni kapital u medicinu i nauku, a ove seljacine sustavno unistavaju sve vrijedno u drzavi. Treba ih sve na Goli poslati i strgo kazniti. Ovo namjerno rade, da nam truju stanovnistvo s tudjim cjepivima i lijekovima, da nam se tudje lobby usele na trziste, a to sigurno netko dobiva premasnu lovu.

LA
Lavica7
17:30 25.03.2015.

Ma nemoj! Kako smo prije mogli sve, a sad ne mozemo nista. Sad sve rasprodajemo ili dajemo u koncesiju... Kao da smo poludjeli. Kako se drugima isplati, a nama ne? Imunoloski MORA ostat nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije