Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANO OTVORENJE

Višegodišnji program katastarske izmjere građevinskih područja RH započeo u Petrinji

Obuljen Koržinek i Bačić obišli gradilišta i označili početak radova nove katastarske izmjere
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/6
07.02.2023.
u 15:29

Na svečanom otvorenju radova u Petrinji bili su i predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica grada Petrinje Magdalena Komes, viša savjetnica specijalistica u Državnoj geodetskoj upravi Maja Pupačić, pročelnica područnog ureda za katastar Sisak Marina Pešun, te predstavnici tvrtki izvođača i nadzora

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. započeo je svečanim otvorenjem radova u Petrinji. Grad koji je najteže pogođen razornim potresom 2020. godine simbolično označava početak najvećeg katastarskog projekta u Republici Hrvatskoj od kada postoje zemljišne knjige. 

Područja koja su obuhvaćena Višegodišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja se odnose na 9 katastarskih općina: Strašnik, Graberje, Gora, Sibić, Križ Hrastovački, Novo Selište, Mošćenica, Brest Pokupski i Petrinja. Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 5.455 hektara, odnosno 28.204 katastarskih čestica, te 15.832 zgrade. Izmjerom je obuhvaćena površina onih dijelova katastarskih općina na području Grada Petrinje koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području. 

VIDEO Otkrivanje informativne ploče na raskrižju ulica Matije Gupca i Voćarske ulice u Petrinji

Početak radova je označen otkrivanjem informativne ploče na raskrižju ulica Matije Gupca i Voćarske ulice u Petrinji.
 
"Započela je katastarska izmjera Grada Petrinje vrijedna 5,15 milijuna eura kojom će se osigurati ažurni podaci o nekretninama i zemljištima kao preduvjet za nove investicije i gospodarske projekte s ciljem razvoja i revitalizacije ovog područja. Vlada Republike Hrvatske na ovom iznimno opsežnom programu radi već nekoliko godina, a pilot projekti u nekoliko katastarskih općina su pokazali iznimnu učinkovitost i izvrsne razvojne i gospodarske rezultate nakon katastarskih izmjera. Grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija temelj za obnovu i razvoj imat će i u ovom projektu koji će označiti prekretnicu u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, a time i za ubrzanje na području obnove cijelog područja“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Na svečanom otvorenju radova u Petrinji bili su i predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica grada Petrinje Magdalena Komes, viša savjetnica specijalistica u Državnoj geodetskoj upravi Maja Pupačić, pročelnica područnog ureda za katastar Sisak Marina Pešun, te predstavnici tvrtki izvođača i nadzora: Geodetski zavod Split d.d., Zavod za fotogrametriju d.d. i Geoanda d.o.o.

"Državna geodetska uprava je nositelj projekta Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja i iznimno smo ponosni što Program započinje upravo u Petrinji. Na projektu je angažiran velik broj stručnjaka iz brojnih državnih institucija, lokalnih samouprava i iz privatnog sektora. Svi su oni svjesni značaja kojeg ovaj projekt ima za Republiku Hrvatsku i upravo taj entuzijazam svih uključenih svjedoči o potrebi provođenja najveće katastarske izmjere na području Republike Hrvatske. Sve detalje projekta na nacionalnoj razini ćemo objaviti uskoro, a do tada želim puno uspjeha svima koji su uključeni u izmjeru na području Grada Petrinje i Sisačko-Moslavačke županije“, izjavio je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić.

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje Grada Petrinje osigurana su sredstva u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 5.147.056,87 eura.

07.02.2023. Petrinja - Ministrica kulture Nina Obuljen Korzinek i ministar graditeljstva Branko Bacic obisli pocetak radova nove katastarske izmjere te su obisli gradilista u centru Petrinje koji su pod kulturnom zastitom. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Katastarska izmjera započinje i za područje ostalih dijelova Sisačko-moslavačke županije. Godišnjim programom obuhvaćena su i područja gradova Siska, Kutine i Gline te općine Topusko i to dijelovi 21 katastarske općine. Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 10.379 hektara, koje obuhvaća 52.071 katastarskih čestica, te 25.225 zgrada. Tu se nalaze i oni dijelovi katastarskih općina na području županije koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023.

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje županije osigurana su sredstava u ukupnom iznosu od 9.530.340,43 eura. Ukupna vrijednost ugovora za usluge katastarskih izmjera i usluge geodetskog nadzora za 18 katastarskih općina područja gradova Petrinje, Siska, Kutine i Gline te općine Topusko je 7.462.437,46 eura , dok je postupak nabave u tijeku za dijelove  katastarskih općina Prekopa, Majske Poljane, Kihalac i Petrinja. 

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. usvojio je Hrvatski sabor 1. listopada 2021. godine i ujedno je Vlada Republike Hrvatske 3. lipnja 2022. donijela Godišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. godinu. 

Cilj programa  katastarskih izmjera građevinskih područja je osnivanje katastarskog operata katastra nekretnina i obnova, odnosno osnivanje zemljišnih knjiga temeljem provedenih katastarskih izmjera za nekretnine u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, površina građevinskih područja u Republici Hrvatskoj iznosi oko 550.000 ha što je 9,7 posto od ukupne površine Republike Hrvatske, a na kojem se prema procjeni odvija više od 80 posto svih gospodarskih aktivnosti.
 
Sredstva potrebna za provedbu Programa za razdoblje 2021. – 2030. okvirno iznose 401.486.495,45 eura (3.025.000.000,00 kuna). Ona su dijelom osigurana na stavkama državnog proračuna, a većim dijelom Višegodišnji program financirat će se sredstvima iz EU fondova.

VIDEO Nina Obuljen Koržinek obratila se medijima u Petrinji

Ključne riječi

Komentara 3

DP
Dpejakovic2
16:15 07.02.2023.

Odličan projekt!

TA
Tarantula
07:29 08.02.2023.

Jel to bačić opet neku vreću nosi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije