Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Srbija bilježi skok u broju zaraženih: Na koronavirus pozitivne još 143 osobe

Koronavirus u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.06.2020.
u 17:34

Ravnateljica bolnice Bežijanska kosa u Beogradu dr. Marija Zdravković kazala je kako su pacijenti značajno mlađi nego u prvom naletu virusa

U svijetu je zabilježeno više od 9,2 milijuna zaraženih koronavirusom. SAD su zabilježile više od 36.000 novih slučajeva zaraze, te su prijavili 831 smrtni slučaj.

17:13 - Srbija je zabilježila novi skok u broju zaraženih, sa jučerašnjih 102, danas je novozaraženih 143, a u posljednja 24 sata zabilježen je i najveći broj testiranih osoba - njih 7.784. Od Covida od jučer nitko nije preminuo, a na bolničkom je liječenju 861 osoba, što je porast u odnosu na 775 njih od jučer.

Kliničko-bolnički centar Bežijanska kosa u Beogradu je, zbog sve većeg broja novozaraženih, ušao u sustav covid-bolnica koje su organizirane za liječenje oboljelih tijekom izvanrednog stanja. Dosad je u tu bolnicu primljeno 107 pacijenata, a slobodne su još dvije trećine kapaciteta bolnice.

- Pacijenti su značajno mlađi nego u prvom naletu virusa - rekla je za Radioteleviziju Srbije ravnateljica bolnice dr. Marija Zdravković.

13:48Novih 88 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u BiH u testiranjima provedenim u posljednja 24 sata, zbog čega epidemiolozi strahuju kako bi se stanje moglo dodatno pogoršati nakon što su naglo ukinute restriktivne mjere, a građani prestali poštovati epidemiološke mjere.

Po 44 osobe oboljele su od novoga virussa Covid-19 u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, izvijestili su entitetske zdravstvene institucije. Najveći broj osoba koje su bile pozitivne na testiranju u zadnja 24 sata zabilježen je u Sarajevu, njih 15, te Tuzli.
U Republici Srpskoj najviše je zaraženih osoba otkriveno u Tesliću, na sjeveru zemlje.

Nakon rasta broja zaraženih zdravstvene vlasti oba entiteta pozvale su građane na poštivanje mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Infektolog dr. Jurica Arapović iz Covid bolnice u Mostaru ocijenio je kako su vlasti prerano ukinule razmjerno stroge mjere za sprječavanje zaraze koronavirusom.

10:29 - Granice Europske unije mogle bi ostati zatvorene za Amerikance nakon što Unija potpuno pokrene svoja gospodarstva i turizam i to zbog načina na koji se Washington nosio s pandemijom, objavio je u utorak New York Times pozivajući se na anonimne europske izvore. 

Dužnosnik uključen u razgovore s članicama EU-a o tome tko će smjeti ući u nju podijelio je nacrte popisa prihvatljivih putnika, na kojima nema Amerikanaca. Drugi dužnosnik potvrdio je da popisi postoje, ali nisu još objavljeni, dok su još dvojica potvrdila njihov sadržaj. 

Nije poznato jesu li američki dužnosnici unaprijed obaviješteni da će Amerikanci biti isključeni iz popisa kad se EU otvori za zemlje izvan bloka 1. srpnja. 

Prema oba nacrta dopustit će se ulazak putnika iz Kine, gdje je virus izbio krajem prošle godine, ali ne i Amerikancima, Brazilcima i Rusima. 

Porast zaraženih u nekoliko američkih saveznih država zabrinuo je europske dužnosnike. Strahuju da bi Amerikanci mogli potaknuti drugi val koronavirusa u Europi. 

No zabrana ulaska američkih turista mogla bi značiti gubitke milijuna dolara u turizmu za zemlje koje pokušavaju spasiti gospodarstvo nakon mjeseci izolacije. 

9:47 - U Srbiji se od srijede ponovno primjenjuju pojedine ranije ukinute mjere za suzbijanje koronavirusa nakon što je u utorak registrirano više od 100 novih slučajeva, po prvi puta od početka svibnja, otkad je broj zaraza počeo padati, a posljednjih dana oscilirati oko 90.

Od danas je obavezno korištenje zaštitnih maski u javnom gradskom i međugradskom prijevozu, a putnicima koji ih ne nose neće biti dopušten ulazak u vozila, priopćila je vlada Srbije nakon sjednice Kriznog stožera.

Građanima se preporučuje da nose maske i u svim zatvorenim prostorima, a ponajprije u poštama, bankama, javnim institucijama, te trgovinama i trgovačkim centrima.

Krizni stožer je preporučio i da se zabrane posjeti bolnicama, kao što je to bio slučaj tijekom izvanrednog stanja, uvedenog 15. ožujka a ukinutog 8. svibnja, kada je i vojska bila angažirana da čuva ulaze bolnice i sprečava moguće incidente.

Prema službenim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji su u utorak, među 6.025 testiranih, registrirana 102 nova slučaja koronavirusa, ukupno 13.092 od nultog pacijenta prijavljenog 6. ožujka.

Uz još jedan smrtni slučaj Srbija dosad ima službeno potvrđene 263 žrtve infekcije covida-19, uz postotak smrtnosti 2,01.

Na bolničkom liječenju je 775 pacijenata, a 19 ih je na respiratorima.

U laboratorijima iz sustava javnog zdravstva Srbije od početka pandemije testirano je ukupno 351.285 osoba.

U Srbiji se od sredine travnja konstatno testira više od 2.000 osoba, a pojedinih dana rađeno je i više od 6.000 testova.

8:30 - Najnaseljenija australska savezna država u srijedu je objavila da je od koronavirusa umro muškarac u 80-ima, što je prva smrt od virusa u zemlji u više od mjesec dana, dok tisuće ljudi stoje u redovima kako bi se testirali na covid-19 iz straha od novog vala, a supermarketi uvode nova ograničenja. 

Savezna država Victoria preko noći je prijavila 20 slučajeva zaraze, novinarima je u Melbourneu rekao šef zdravstvene službe Brett Sutton, zbog čega se broj zaraženih popeo na 1900 nakon novih 17 u utorak i 16 dan ranije.

"Kad imamo dodatne slučajeve, postojat će rizik od umiranja, hospitalizacije i odlaska na intenzivnu njegu", rekao je Sutton novinarima u Melbourneu. "Zato moramo kontrolirati broj zaraženih."

Australija je zasad izbjegla visoku stopu smrtnosti, s tek nešto iznad 7500 slučajeva zaraze i 103 smrti, što je rezultat stroge karantene i pravila socijalne distance. 

6:30 - Broj umrlih od koronavirusa u Latinskoj Americi u utorak je premašio sto tisuća, dok je Meksiko zabilježio najveći broj zaraženih u jednom danu, pokazuju podaci agencije Reuters.

Meksiko je u utorak zabilježio 6288 novih slučajeva infekcije i 793 nova smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Meksiko je druga najpogođenija zemlja u toj regiji nakon Brazila, gdje je sudac naredio predsjedniku Jairu Bolsonaru da mora nositi masku u javnosti nakon što je taj desničarski populist bio bez maske na dva politička skupa u prijestolnici.

Brazil je u utorak zabilježio 1,374 nove smrti čime je ukupan broj umrlih porastao na 52,000. Zabilježeno je i 39,436 novih slučajeva zaraze te više od 1,1 milijuna ukupno zaraženih.  

Virus je u porastu i u Srednjoj Americi, gdje je u Guatemali prvi put zabilježeno više od 700 slučajeva zaraze. U toj je zemlji s 35 nova smrtna slučaja ukupan broj umrlih porastao na 582.

6:25 - Američki predsjednik Donald Trump obišao je u utorak dio zida na granici s Meksikom želeći dati poticaj svojoj kampanji za reizbor u Arizoni u kojoj je naglo porastao broj zaraženih koronavirusom.

Trump time želi obraniti svoje uporište u Arizoni dok ankete pokazuju da demokratski kandidat Joe Biden pred njim ima prednost i da je republikanska senatorica Martha McSally iza demokratskog protukandidata Marka Kellya.

Trump je razgledao dio zida u San Luisu te se potpisao na ploču postavljenu u povodu okruglih dvjesto novoizgrađenih milja zida (321 kilometar) čiju je gradnju on potaknuo zauzimajući čvršći stav prema useljenicima.

To je treći ovogodišnji Trampov posjet Arizoni u kojoj je u utorak zabilježeno rekordnih gotovo 3600 novih slučajeva zaraze koronavirusom s rekordnim brojem hospitaliziranih pacijenata.

Ključne riječi

Komentara 4

PV
prcko.vita
19:23 24.06.2020.

Uff... U Srbiji i BiH katastrofa sa virusom, treba granice još više zatvoriti.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
19:36 24.06.2020.

od 7783 testirana 143 zaražena sa asimptomatski stanjem.Koliko je u HR danas testirano ljudi?

SI
sisavac
10:42 24.06.2020.

haha, zabranit će amerima ulazak u uniju! da to vidimo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije