Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Bošković mijenja svijet

Više od 75% nuspojava lijekova može se spriječiti uz domaću aplikaciju

storyeditor/2023-06-12/api.jpg
Foto: Polypharm Solutions
1/2
15.06.2023.
u 23:25

Sudjelujući u istraživanjima, posebno baveći se nuspojavama lijekova i polifarmacijom, Bošković je uvidio da se nuspojavama može upravljati

Većina kroničnih bolesnika uzima istovremeno više od pet različitih lijekova, a mnogi među njima čak i više od deset pa i dvadeset različitih vrsta lijekova! S druge strane, interakcija lijekova je bezbroj i mogu izazvati niz posljedica jer svojstva jednog lijeka mogu utjecati na drugi lijek i mijenjati njegov učinak. Krvarenje, nefrotoksičnost, hepatotoksičnost, usporavanje središnjeg živčanog sustava – samo su neke od najčešćih posljedica interakcije lijekova. Liječnici stoga trebaju biti jako dobro upućeni u svojstva, nuspojave i učinke kombinacija brojnih lijekova te voditi računa o svemu tome pri njihovu propisivanju, a to je golema količina informacija koja se redovito nadopunjava i nije jednostavno sve ih znati. Liječnicima, ali i pacijentima, može u tome puno pomoći aplikacija koja predlaže najbolje kombinacije lijekova kako bi se spriječile neželjene posljedice istodobnog uzimanja više lijekova. Osmišljena je u lani pokrenutom startupu Polypharm Solutions, a kao i sva pametna rješenja, i ovo je poteklo iz želje da se olakšaju konkretni životni problemi.

Potaknut osobnim iskustvom

- Došao sam na ideju kada je moja baka imala nuspojave lijekova i počeo sam istraživati koji su alati dostupni liječnicima ili pacijentima za upravljanje višestrukim lijekovima i interakcijama lijekova. Shvatio sam da postoji razlika između znanja u istraživanju i rezultata koje alati nude pa sam se udružio sa svojim bliskim prijateljem Dionizijem koji je kemijski inženjer i bivši istraživač Laboratorija za strojno učenje "Ruđer Bošković" - kaže nam dr. Marko Bošković, liječnik koji je iz Kanade prije devet godina došao u Zagreb na studij medicine na engleskom jeziku. Sudjelujući u farmakološkim kliničkim istraživanjima uvidio je da se nuspojavama može upravljati.

VEZANI ČLANCI:

Polypharm Solutions zasad se koristi u web verziji te se njime služi dvjestotinjak liječnika i pacijenata, a aplikacija bi trebala zaživjeti potkraj ljeta.

- Gradimo i b2b alat koji će koristiti bolnice i liječnici, kako bismo im pomogli u odabiru najboljeg lijeka, kao i aplikaciju za pacijente - najavljuje dr. Bošković.

Potrebno je da liječnik upiše lijekove koje pacijent trenutačno uzima i one koje želi uvesti, da bi algoritam temeljem analize podataka o međusobnom djelovanju lijekova identificirao potencijalne nuspojave i predložio lijekove koji se međusobno najbolje slažu. Algoritam sadrži i podatke o potencijalnim kontraindikacijama lijekova.

Aplikacija će među ostalim moći ponuditi i alternativne lijekove, a za pacijente će biti moguće provjeriti kako se pojedini lijek slaže s određenom namirnicom.

- Određene namirnice, kao i dodaci prehrani, mogu utjecati na metabolizam lijekova. To je razlog zašto smo to ugradili u aplikaciju kako bismo pružili potpunu pokrivenost za sve lijekove - objašnjava dr. Bošković.

VEZANI ČLANCI:

Manje otpada

Dodaje kako su metabolički putevi različiti enzimi koji metaboliziraju lijekove i koji su pod utjecajem samih lijekova te se mogu ubrzati ili usporiti. Aplikacija je i zeleno rješenje jer će posljedica smanjenja neželjenih interakcija lijekova biti smanjenje broja hospitaliziranih pacijenata.

- Svaka hospitalizacija proizvodi 15 kilograma otpada po pacijentu dnevno. Ograničiti količinu otpada vrlo je teško jer medicinske potrepštine moraju koristiti plastiku zbog svoje trajnosti, sterilnosti i fleksibilnosti. Umjesto pokušaja smanjenja otpada, mislim da je ograničavanje hospitalizacija učinkovitiji potez. Nuspojave lijekova vodeći su uzrok hospitalizacija koje se mogu spriječiti - govori naš sugovornik.

Pitali smo dr. Boškovića i koliko primjena njegove aplikacije može smanjiti hospitalizacije.

- Istraživanja pokazuju da se više od 75 posto nuspojava lijekova može spriječiti. Broj propisanih lijekova u Hrvatskoj raste po stopi od 2 posto godišnje, dok je broj stanovnika u Hrvatskoj stalan ili čak pada. Unatoč tome, cilj nam je eliminirati sve nuspojave lijekova koje je moguće spriječiti.

Foto: Mislav Mesek

Na kraju nam je dr. Marko Bošković otkrio i zašto se odlučio ostati u Hrvatskoj, jer hrvatski liječnici ipak puno češće odlaze iz naše zemlje.

- Došao sam u Hrvatsku studirati medicinu 2014. U početku nisam imao dugoročne planove, ali nakon nekoliko godina shvatio sam da uživam ovdje i odlučio sam ostati. Sretan sam.

VIDEO Ljekarnici upozoravaju: Ove lijekove nikako nemojte piti uz jutarnju kavu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije