Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1,3 milijuna fotosfera

Virtualna šetnja od tisuću kilometara splitskom rivijerom

Screenshot/Google Maps
01.08.2021.
u 12:10

To će nautičarima znatno olakšati pronalaženje željenog odredišta, a svim novim gostima, pri dolasku na lokaciju, činit će se kao da su tu već bili

Potencijalni gosti Splitsko-dalmatinske županije mogu prije dolaska, ili čisto da zadovolje radoznalost, virtualno prošetati kroz tisuću kilometara tamošnje obale. U sklopu projekta “Pomorsko je dobro” Splitsko-dalmatinske županije, po uzoru na Googleov Street View, sad je moguće vidjeti i morsku rutu te zaviriti u svaku luku i pristanište, praktički u sva mjesta splitsko-dalmatinske rivijere. Uz to su ti virtualni pomorski putovi dopunjeni i servisnim informacijama za nautičare, skipere, ribare te, dakako, klasične turiste. Osim koristi za goste, u Splitsko-dalmatinskoj županiji vjeruju da su tim projektom napravili korak bliže prema učinkovitijoj koordinaciji na terenu i općenito boljem upravljanju pomorskim dobrom.

Pregleda već 13 milijuna

– To će nautičarima znatno olakšati pronalaženje željenog odredišta, a pri dolasku na lokaciju osjećat će se kao da su već bili ondje. Također, zahvaljujući tom projektu ubuduće bi navigacijski uređaji na području naše županije trebali biti znatno precizniji. Ova će platforma, osim pravodobnom informiranju i turističkoj promociji, pridonijeti i boljem razumijevanju te očuvanju naše obale, a bit će korisna u zaštiti pomorskog dobra i pri budućem planiranju – ističe direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, ponosan što su prva županija u Hrvatskoj koja se time može pohvaliti.

I u Europi to imaju rijetki, među njima, recimo, Nica i Monaco, i uglavnom se radi o pojedinim mjestima, a ne o cijelim regijama. Pomorski putovi s pogledom na splitsko-dalmatinsku obalu i more čekaju, inače, na linku https://goo.gl/maps/upbpZYoGL36LZZvx5, a u nešto više od dva tjedna već je zabilježeno 13 milijuna pregleda. Virtualna šetnja počinje klikom na žutog čovječuljka u donjem desnom kutu ekrana. Tijekom višemjesečnih priprema snimljeno je više od 1,3 milijuna tzv. fotosfera, fotografija u 360 stupnjeva. Snimke su rađene sto metara od obale, a platforma nudi posjetiteljima i pogled na neke manje poznate lokalitete te bajkovite skrivene uvale i otočiće na pučini.

– Hrvatska će u idućim godinama kvalitativno rasti kad je riječ o nautičkom turizmu i svaka dodatna prezentacijska usluga poput ove omogućit će puno brže ostvarenje tih novih trendova – vjeruje istaknuti i nagrađivani hrvatski jedriličar Ivan Klajković Gašpić.

Na lijepoj splitsko-dalmatinskoj rivijeri inače trenutačno uživa oko 163.000 gostiju, a turistički domaćini ne kriju zadovoljstvo.

Poljaci najbrojniji gosti

– Tijekom srpnja ugostili smo 586.000 turista i uknjižili oko 3,5 milijuna noćenja. To je 50 posto bolji rezultat nego u istom razdoblju prošle godine i između 65 i 70 posto turističkog prometa od onoga koji smo imali u srpnju rekordne 2019. godine – otkriva Joško Stella. – Solidni su rezultati i kad gledamo svih sedam ovogodišnjih mjeseci. Registrirano je 5,3 milijuna noćenja, što je 60 posto više nego lani. Samo su Poljaci dosad ostvarili 1,1 milijun noćenja, što je čak pola milijuna noćenja više nego lani. Oni su nam trenutačno i najbrojniji gosti, dok su na drugome mjestu Nijemci. Inače, u našoj se županiji posljednjih dvadeset godina na prvome mjestu po brojnosti izmjenjuju upravo Nijemci i Poljaci, a povremeno ih sa tih pozicija istisnu češki gosti. Te tri nacije donose nam čak 40 posto turističkog prometa – kazuje Stella, koji vjeruje da će nova platforma biti zanimljiva i gostima koji ljetuju na tom dijelu hrvatske obale jer uvijek ima mjesta koja tek trebaju otkriti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije