Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petnaest srednjoškolaca predstavit će svoja istraživanja

Vip Eureka: Srednjoškolci u utrci za najznanstvenikom

20.11.2008.
u 16:50

Otkrila sam da vodljivost želatine, kada iz tekućine prelazi u gel, naglo počne opadati. Za svoje sam istraživanje izradila aparaturu i provela niz eksperimenata. Istraživanje je na neki način pionirsko jer nisam nigdje naišla na slično – ispričala je Veronika Sunko, učenica IV. razreda zagrebačke V. gimnazije.

Tko je viši
Ona je jedna od 15 natjecatelja Vip Eureke, finalne smotre učeničkih znanstvenih radova koja će se od petka do nedjelje održavati u Zagrebu. Svoje znanstvene radove predstavit će još petero učenika V. gimnazije – Vilim Štih istraživao je unipolarni generator, Andrea Gruić Jukić bavila se tranzitom ekstrasolarnog planeta HD 189733b, Marija Došlić istraživala je nanometarsku strukturu čađe kao uzrok superhidrofobnosti, Ines Bosnić se bavila insekticidima u žitaricama, a Una Smailović proučavala je utjecaj deprivacije REM faze sna na pamćenje.

Domagoj Šegregur iz VII. gimnazije istražio je utjecaj spola, porodne težine i duljine na rast u ranoj adolescenciji. Ustanovio je da tijekom 14. godine života dječaci u prosjeku narastu 6,9, a djevojčice 3,3 centimetra. Kod dječaka je, također, učestalija prevelika visina, prekomjerna težina, ali i nedovoljna uhranjenost u odnosu na djevojčice.

Protiv buha
Paula Martinić iz Veterinarske škole uspoređivala je učinkovitost prirodnog i sintetskog antiparazitika u suzbijanju psećih i mačjih buha, a Siniša Habazin iz Prirodoslovne škole V. Preloga proučavao je biodizel. Splitsku III. gimnaziju predstavlja Ana Bacelj, koja se bavila asteroidima. Filip Novoselnik iz Valpova proučavao je asteroid 2007 PU1, Olivera Stojanović odredila je temperaturu Zemljine atmosfere, a Valentino Blasina izradio je ozon detektor.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije