Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

VII. izborna jedinica: Jak uspon SDP-a, ali ipak pobjeda HDZ-a

26.11.2007.
u 01:53

Sedma je izborna jedinica po mnogo čemu ponajbolji primjer dramatičnosti i neizvjesnosti ovih parlamentarnih izbora. Podaci i procjene raspodjele mandata mijenjali su se iz trenutka u trenutak, a u isto vrijeme gotovo drastično različite rezultate nudile su izlazne ankete, PVT metoda Gonga i podaci Državnog izbornog povjerenstva.

Zadovoljstvo u SDP-u
U SDP-u je zavladala euforija oko 19 sati, kada su objavljeni prvi podaci izlaznih anketa prema kojima je ova stranka bila pobjednik u ovoj izbornoj jedinici, no kako je prolazilo vrijeme, euforija se pretvorila u suzdržanost, ali i blago zadovoljstvo zbog rezultata koji su, gleda li se samo ovo područje, ipak bolji nego što je to bio slučaj prije četiri godine.

Točnije, iako se doista do posljednjeg prebrojenog listića neće sa sigurnošću znati raspored mandata, vrlo je vjerojatno da će dvije najjače stranke osvojiti po šest zastupničkih mjesta. Na prošlim parlamentarnim izborima HDZ je u ovoj izbornoj jedinici odnio uvjerljivu pobjedu sa sedam osvojenih mandata, dok je SDP imao četiri.

U prošlom mandatu ulazak u Sabor sa po jednim zastupnikom osigurali su i HSS, tadašnja koalicija HNS-PGS te HSP, koji je i u ovoj jedinici definitivno najveći gubitnik budući da je 2003. godine bio treća stranka po jačini, a sada je prema svim procjenama ostao bitno ispod potrebnih pet posto glasova.

Prigovori na odbore
U SDP-u su, kako je vrijeme odmicalo, bili sve oprezniji, ali i dalje vrlo optimistični, iako je bilo i glasnih prigovora na račun nekih biračkih odbora, posebno onih u središtu izborne jedinice – Karlovcu.
Dario Janković, čelnik karlovačkog SDP-a, nazvao je rad nekih odbora šlamperajem jer ni poslije 23 sata još nije bilo rezultata iz većih odbora na gradskom području. U HDZ-u je među članstvom i simpatizerima vladala euforija, a među čelništvom i kandidatima za Sabor pak dobro raspoloženje.

– Svakako da smo zadovoljni što smo pokazali kako smo i dalje najjača stranka na ovom području, no još ne možemo slaviti ili davati definitivne izjave, jer je očito da u sedmoj izbornoj jedinici traje teška i neizvjesna bitka – kazao je Branko Vukelić, ministar gospodarstva i drugi na izbornoj listi HDZ-a za ovu jedinicu.

Među simpatizerima HSP-a vladalo je sumorno raspoloženje. Čelnik karlovačkog HSP-a i nositelj liste Marinko Milčić rezultate je čekao u Zagrebu, a ostali su se uglavnom razišli već nakon prvih neslužbenih rezultata koji su upućivali na težak izborni poraz te stranke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije