Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUČNOST I PRAVEDNOST

Vidović-Krišto: 'Plenković se potpuno pogubio i svjesno radi protiv interesa hrvatskih građana'

Zagreb: Karolina Vidović Krišto o pokretanju inicijative za smjenu glavnog državnog inspektora
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
01.02.2023.
u 15:10

Saborska zastupnica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto na konferenciji za novinare komentirala najnoviju aferu. Zaključuje da se već 20 godina Hrvatskom upravlja na način otvorenih zlouporaba, pri čemu su poslušnost i ucjenjivost isključivi kriterij za obnašanje javnih funkcija

Najnovije objave o prepiskama Plenkovićevog ureda, kao i drugih dužnosnika, s direktorom Hrvatskih šuma slika su današnjeg stanja u Hrvatskoj. U Hrvatskoj postoje moćnici i njihovi interesi, a zakoni, pravila ili natječaji te moćnike ne zanimaju. Za Plenkovića i njegove moćnike pravila postoje isključivo kao sredstvo za ostvarivanje osobnih gramzljivosti, a na račun običnog čovjeka. Za ove sramotne poruke doznali smo isključivo zahvaljujući Europskom tužiteljstvu, jer da je po našemu DORH-u sve ove poruke bile bi sakrivene. A sve te poruke stvarni su prikaz kako funkcionira sustav u Hrvatskoj. Na identičan način donose se odluke u većini područja u Hrvatskoj, od pravosuđa do znanosti.

Nemojmo imati iluzije da sudovi ili DORH drugačije postupaju nego što čine Hrvatske šume. Drskost i koristoljublje vladajućih moćnika prešlo je sve granice. Oni jednostavno sve prilagođavaju svojoj osobnoj koristi, bilo zapošljavanje, bilo dodjelu javnih poslova, bilo sudske odluke. Pravila i zakoni se ne provode već se prilagođavaju moćnicima. Svatko normalan se pita – kakve veze ima glasnogovornik vlade Marko Milić sa šefom državne tvrtke koja se bavi šumama. Ili kakve veze ima predsjednik Sabora Gordan Jandroković s prodajom drva pojedinim tvrtkama? Naravno, postavlja se i pitanje kakvi ljudi upravljaju velikim gospodarskim sustavima i dozvoljavaju da im se upute daju putem SMS-ova. Gdje im je osobni i poslovni dignitet? - zapitala se danas na konferenciji za novinare u Saboru Karolina Vidović Krišto (OIP) dodavši kako već gotovo 20 godina vladajuće vrhuške Hrvatskom upravljaju na način otvorenih zlouporaba, pri čemu su poslušnost i ucjenjivost isključivi kriterij za obnašanje javnih funkcija.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Potpuno je jasno da se ovaj protuzakoniti pristup primjenjuje i u HEP-u, Hrvatskim vodama, Plinacru i ministarstvima. Spomenutim pristupom Plenkovićeva je Vlada deformirala gospodarstvo i tržište rada, jer, kao što u ovim prepiskama vidimo, u Hrvatskoj i za najniže pripravničko radno mjesto potrebna je intervencija iz Vlade. Hrvatska koja ima sve predispozicije biti uspješna i bogata država, zbog lošeg vođenja i zlouporaba vladajućih struktura svedena je na kolektivni socijalni slučaj. Reakcija Plenkovića i ostalih dužnosnika na sramotna otkrića ujedno je i dokaz zašto se Hrvatska nalazi u krizi. Plenković se, naime, na jučerašnjoj konferenciji za medije, potpuno pogubio. On je izjavio da je ovu prepisku imao i jedan drugi medij, ali je nije htio objaviti. Odakle Plenković zna zašto pojedini mediji ne objavljuju prepisku? I naravno, kakav je to medij koji ovakvu sramotnu prepisku ne želi objaviti? Plenković je jučer otvoreno priznao da kontrolira medije, a njegovo jučerašnje bahaćenje ima samo jedno uporište, ono se zove - blokirano pravosuđe. Jer da se ovaj slučaj, kao i ovakva reakcija predsjednika Vlade na isti, dogodio u Austriji, Velikoj Britaniji ili Slovačkoj, Plenković ne bi jutro dočekao kao premijer, kao što bi automatski bila i otvorena istraga zbog zlouporabe položaja. A što je posljedica? Blokada pravosuđa od strane Plenkovića i ostalih moćnika, hrvatskim građanima čini život drugačijim nego u drugim europskim državama - ustvrdila je Vidović Krišto navevši u nastavku razlike života u navedenim zemljama i Hrvatskoj.

- Razlikuje se u tome što čistačica u Njemačkoj za šestosatno radno vrijeme zarađuje 1450 eura neto, a čistačica u Hrvatskoj, za osmosatno radno vrijeme, zarađuje ni 500 eura neto. Isto tako, cijena jaja u Europi je narasla 30%, a u Hrvatskoj 64%. Zašto je to tako? Zato što u navedenim europskim državama, kad se sazna da predsjednik vlade državnim novcem podmićuje medije ili zlorabi svoju dužnost, onda mu državno odvjetništvo i policija ulaze u ured, predsjednik vlade daje ostavku te ga se automatski procesuira. A u Hrvatskoj smo u posljednja dva tjedna svjedočili potezima Andreja Plenkovića koji su u potpunosti protivni interesima hrvatskih građana - kazala je zastupnica OIP-a podsjetivši potom na smjenu ministrice Nataše Tramišak "zato što se borila protiv korupcije", imenovanje Branka Bačića ministrom iako je, kako reče, dokazivo sudjelovao u Sanaderovoj korupciji te time poručio da se nepoštenje isplati, a poštenje kažnjava te sumnjičenje bivše ministrice Gabrijele Žalac u aferi nabave softwarea.

- Doznali smo sad i to da Plenkovićev glasnogovornik Marko Milić daje upute direktorima državnih tvrtki koga trebaju zapošljavati i s kime trebaju poslovati, kao i za izravni utjecaj kako bi kompromitirani, dubiozni javni manipulator Krešimir Macan dobio posao od Hrvatskih šuma. Koje to ovlasti ima glasnogovornik Vlade da nameće koju će agenciju angažirati Hrvatske šume? Hrvatska je javnost od najviših tijela državnih vlasti izložena sustavnoj i gruboj manipulaciji. Osobe kao Krešimir Macan, izvjesni Pero Maldini ili profesor Dragan Bagić nastupaju kao neovisni analitičari ili akademski autoriteti, a u biti su ovi Vladini ovisnici koji iz materijalnih ili drugih pobuda otvoreno manipuliraju i lažu hrvatsku javnost. Potonji, Dragan Bagić, tako će ustvrditi da je dokaz o Plenkovićevom sudjelovanju u nabavi Softwarea politički nebitan. Znači, profesor Bagić smatra da su Austrijanci, Francuzi, Nijemci i ostali - glupi, jer njihova državna tijela poštuju zakone i bore se protiv korupcije. Logika profesora Bagića jest da je korupcija sasvim u redu te da suprotstavljanje korupciji nije poželjno. A Bagić je jedan od bitnijih čimbenika u namještanju anketa. U Austriji je osoba koja je djelovala kao Bagić završila u zatvoru. Kada bi hrvatska akademska zajednica bila odgovorna, onda bi Filozofski fakultet zbog ovakvog zalaganja za korupciju profesora Bagića potjerao iz svojih redova - obrušila je Karolina Vidović Krišto i na poznate politologe te analitičare naglašavajući kako svatko tko štiti nepravilnosti ili opravdava nepoštivanje zakona, izravno radi protiv interesa hrvatskih građana, hrvatske države kao i europskih vrijednosti. 

- Andrej Plenković, Marko Milić, Gordan Jandroković ili Krešimir Macan svojim su nemuštim opravdavanjem svojih zlouporaba, u kojima su uhvaćeni, dokazali da su oni i njihovi podupiratelji stvarni uzročnici nepravdi kojima su izloženi hrvatski građani. Podsjećam kolege zastupnike iz vladajuće većine, pogotovo one koji sami sebe nazivaju domoljubima, da onaj tko ne poštuje zakone svoje države, prezire svoju državu i sudjeluje u njezinoj razgradnji. I, naravno, nije domoljub. U posljednja dva tjedna Andrej Plenković je svojim djelima pokazao da je duboko ugrađen u korupciju te da je koncentriran isključivo na spašavanje sebe i svojih pomagača od pravosudne odgovornosti. Pritom se potpuno pogubio te svjesno radi protiv interesa hrvatskih građana. Svojim koruptnim načinom vladanja razorio je osnove tržišnog gospodarstva te hrvatske potrošače bacio u siromaštvo i depresiju. Svatko tko podupire Plenkovića, automatski podupire korupciju i razgradnju Hrvatske - kazala je na kraju Karolina Vidović Krišto pozvavši sve stručne, poštene, vrijedne, dobronamjerne i domoljubne građane da se angažiraju i dignu glas protiv nepravde, gramzljivosti i uništavanja Hrvatske. 

>> VIDEO: Mučni detalji napada na Platku: Pretukli djevojku i dvojicu muškaraca, među kojima je i HGSS-ovac

Komentara 8

MA
mate30
16:36 01.02.2023.

Lijepa i pametna. Rak rana HDZ ovaca.

LL
lijepa_li si
17:05 01.02.2023.

karolina, ako ne navladate osobnu taštinu, ako se ne ujedinite...bit će te samo još jedna ogorčena desničarka!

DU
Deleted user
19:52 01.02.2023.

Stvarno je za sve kriv HDZ. Mnogi od ovih da nije HDZa ne bi Sabora nikad vidjeli.Evo ova je dobar primjer, pa Penava itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije