Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRagedija u Makedoniji

VIDEO: U požaru COVID bolnice u Tetovu 14 mrtvih, 12 pacijenata bori se za život

Fire at a hospital for COVID-19 patients, in Tetovo
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.09.2021.
u 13:05

Slučajevi zaraze koronavirusom u Sjevernoj Makedoniji u porastu su od sredine kolovoza, zbog čega je vlada uvela strože socijalne mjere poput zdravstvenih propusnica za kafiće i restorane

U privremenoj covid bolnici u Tetovu, koja je do temelja izgorjela u srijedu navečer, bilo je smješteno 26 pacijenata, od kojih je 14 izgubilo život, a 12 zadobilo teške ozljede, priopćilo je makedonsko ministarstvo zdravstva u četvrtak.  Ured tužitelja priopćio je da će biti potrebna DNK analiza kako bi se utvrdio identitet nekih od žrtava, među kojima nema medicinskog osoblja.

Ukupno 26 pacijenata bilo je u covid bolnici u vrijeme izbijanja požara, rekao je ministar zdravstva Venko Filipče. "Preostalih 12 pacijenata s ozljedama opasnim po život na liječenju je u bolnici u Tetovu", objavio je na Twitteru.

Premijer Zoran Zaev rekao je da je požar prouzročila eksplozija i da je istraga u tijeku. Lokalni mediji javljaju da je moguće da je eksplodirao spremnik s kisikom ili plinom.

Kako je napisao nije ozlijeđen niti jedan zdravstveni djelatnik.

Inače, ova bolnica otvorena je 15. travnja i odmah su utvrđene pogreške kod izgradnje. 

Kako piše DW, one su bile manje i popravljene su u idućih pet dana. Novi problem javio se 23. kolovoza kad su ga prijavili zaposlenici bolnice. Pronašli su oštećenje na centralnom sustavu dovoda kisika, odnosno bile su oštećene dvije sekundarne cijevi za dovod.

"Imali smo sreću i spašeno je svih 125 pacijenata koji su bili u bolnici. Da je bila oštećena centralna cijev, to bi bila katastrofa i ne bih htio ni pomisliti što bi se dogodilo i što bismo mogli napraviti u tom trenutku", rekao je tada dr. Gzim Nuredini, koordinator bolnice. 

Policija je izvijestila da su dvije cijevi oštećene "upotrebom fizičke sile". Jedna je bila potrgana, a druga savijena. Tjedan dana kasnije policija je uhitila 42-godišnjaka zbog sumnje da je oštetio cijevi u bolnici. 

Slučajevi zaraze koronavirusom u Sjevernoj Makedoniji u porastu su od sredine kolovoza, zbog čega je vlada uvela strože socijalne mjere poput zdravstvenih propusnica za kafiće i restorane. Zemlja s dva milijuna ljudi prijavila je 701 novooboljelu osobu i 24 umrle u posljednja 24 sata. Grad Tetovo, u kojem uglavnom žive etnički Albanci, ima jedan od najvećih brojeva zaraze koronavirusom u Sjevernoj Makedoniji.

Komentara 2

SD
sdragan
13:35 09.09.2021.

Iskreno saucesce :-(

ZI
Zilbert
10:02 09.09.2021.

katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije