Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RONIOCI NA DNU

VIDEO Snimili kako izgleda potres na dnu mora: 'Kakav je ovo rijedak prizor'

TikTok
23.02.2024.
u 13:27

Najsnažniji potres zabilježen od linije Gargano-Dubrovnik zabilježen je još 11. siječnja 1962. u podmorju kod Makarske kada je njegova magnituda iznosila 6.1 po Richteru

Umjereni potres magnitude 4.9 po Richteru zatresao je dno Jadrankog mora ove nedjelje. Do potresa je došlo 80 kilometara južno od otoka Mljeta, a brojni građani javili su kako su osjetili ovo znatnije podrhtavanje. Češće građani uspiju snimiti trenutke potresa kada su na kopnu, no jedni ronioci koji su istraživali morsko dno u Bandskom moru kod Indonezije snimili su i kako izgleda potres od čak 7.2 po Richteru čiji je epicentar na samom dnu mora. 

Snimka jednog takvog potresa objavljena je na TikToku, a koja pokazuje što se događa s dnom u trenucima podrhtavanja. Na snimci koja je objavljena tako imamo prilike vidjeti ronioce koji istražuju na nekoliko metara dubine. Dok su oni plivali, odjednom se čula buka, a ubrzo se podigao i morski pijesak. Uz to, i dva veća vala ronioce i okolne ribe doslovce je nosilo po dnu, no ronioci su se brzo primili za greben kako ih ne bi struja odnijela. Pratitelje je jako iznenadio taj prizor pa su pisali u komentare i kako rijetko tko snimi ovako nešto.

@redoyjoy9999 #fypシ゚viral #fyp #tiktokpromote #kongdjiebw #symci #VideoPerjalanan ♬ suara asli - redoy

Inače, na našim prostorima najviše potresa događa se u središnjem Jadranu, i to kod linija Ancona-Zadar i Gargano-Dubrovnik. Najsnažniji potres zabilježen od linije Gargano-Dubrovnik zabilježen je još 11. siječnja 1962. u podmorju kod Makarske kada je njegova magnituda iznosila 6.1 po Richteru.

Uz to, na Jadranu nisu strani ni tsunamiji, pa je tako najgore bilo još 1627. kada je uslijed pomorskog potresa kod poluotoka Gargano došlo do povlačenja mora za nešto manje od 5 km i presušivanje jezera Lesina, nakon čega je bilo poplavljeno oko 4 km obale. 

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije