Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
olujni oblak

VIDEO Snažno nevrijeme kod Splita: Pojavilo se više pijavica. Najveća je bila kod Čiova

Pijavica u Splitu
Čitatelj
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.08.2023.
u 13:14

Kako je izvijestio DHMZ, danas je na snazi žuto upozorenje za obalu. Riječka regija pod narančastim je alarmom. Mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom

Grad Split i njegovu širu okolicu iza podneva je zahvatilo nevrijeme uglavnom praćeno snažnom kišom, jakom grmljavinom i brojnim pijavicama. Srećom, za sada nema ozlijeđenih osoba niti šteta na objektima.

Portal Dalmacija Danas objavio je snimku velike pijavice koja se pojavila između Čiova i Splita. Dio Kaštela također je zahvatilo jako nevrijeme, vezano uz isti oblak koji je donio pijavicu na moru. 

Današnja ciklona ima neka obilježja izvantropske oluje, rekao je Hini  Rade Popadić iz Crometea. "Oblaci te iste ciklone utječu na vrijeme u Dalmaciji, a osobito je zanimljivo bilo na splitskom području poslije 12 sati. Prva dva dana pijavice su zabilježene na sjevernom Jadranu, a srijeda je donijela najviše pijavica splitskom akvatoriju. Na splitskom ih je području tako bilo desetak, što je neobično", tvrdi Popadić.

Radarska snimka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) otkrila je da je oblak iznad Splita bio visok čak 12 kilometara, a o tome koliko je taj oblak bio lokalnog karaktera govori i podatak da je u zapadnom dijelu grada do 13 sati danas palo 35 litara kiše. U isto vrijeme na istoku Splita nije pala ni kap kiše.

Popadić tvrdi da će kolovoz na cijelom Jadranu biti klasificiran kao iznimno kišan mjesec, a biti će i nešto hladniji od višegodišnjeg prosjeka. Nestabilno vrijeme je blizu kraja, to znači do sutra. Na moru će biti nestabilnosti u četvrtak do jutra ili na jugu Dalmacije do sredine dana.

"Već sutra ćemo vidjeti djelomično smirivanje vremena, a od petka potpuno, tako da će petak, subota i nedjelja biti sunčani. A dobra vijest za ljubitelje topline jest da će u nedjelju temperature u cijeloj Dalmaciji prelaziti 30 stupnjeva. No nema povratka velikim vrućinama", zaključio je Popadić.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita nisu imali pozive za intervenciju.

Kako je izvijestio DHMZ, danas je na snazi žuto upozorenje za obalu. Riječka je regija pod narančastim alarmom. Mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", stoji u upozorenju.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", poručuju iz DHMZ-a.

VEZANI ČLANCI: 

Danas će u cijeloj Hrvatskoj biti promjenljivo, ponegdje u zapadnim krajevima i pretežno oblačno. Povremeno kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na Jadranu izraženiji. Na sjevernom Jadranu te u gorju i na sjeveru Dalmacije moguće su mjestimice obilnije oborine. 

Video: Pijavica kod Pule

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Julbriner
Julbriner
14:53 30.08.2023.

Ove su ništa kakve su po opčinama,županijskim uredima it'd it'd 🤣

Avatar utunelu
utunelu
14:05 30.08.2023.

vi ste znastvemo medicinski fenomen odrasli ljudi a ko da su sad rodili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije