Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZIVANJE MIŠIĆA

VIDEO Rusi se pohvalili: 'Lansirali smo interkontinentalnu balističku raketu'

Foto: REUTERS/PIXSELL/Screenshot RIA
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.04.2022.
u 17:16

"Sarmat" će ići u službu raketnih snaga strateškog karaktera. Ovi kompleksi će opremiti glavni puk u raketnoj formaciji Uzur u blizini Krasnojarska, tvrdi rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je uspješno lansirana interkontinentalna balistička raketa Sarmat na kozmodromu Plesetsk.

- Zadaće lansiranja su u potpunosti izvršene. Projektne karakteristike su potvrđene u svim fazama njegovog leta. Trenažni bojevi glava stigle su u zadano područje na poligonu Kura na poluotoku Kamčatki - prenosi državna agencija RIA priopćenje ruskog Ministarstva obrane.

Ovo je prvo lansiranje u državnom programu testiranja, dodaju.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da će Sarmat, novi dodatak ruskom nuklearnom arsenalu, dati za razmišljanje neprijateljima Moskve.

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Plesetska na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

"Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo", rekao je Putin.

"Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano zajamčiti sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju."

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini.

VIDEO: Stanovnici Kramatorska reagiraju na novu rusku ofenzivu u Donbasu: "Što bude, bit će, neću nigdje bježati"

Komentara 4

Avatar Cohen
Cohen
22:36 20.04.2022.

Prešla .....km, za .... minuta?

DU
Deleted user
19:33 22.04.2022.

Čisto huliganstvo. Ono, ja idem tući nekog slabijeg od sebe, a tko mu pokuša pomoći, dobit će metak... Uff, da mi je samo imati mogućnost zalijepiti mu šamarčinu, da klekne ko' brav kad ga odgule sjekirom... Ali... eto... nemam tu mogućnost 😡

Avatar Juki
Juki
02:16 21.04.2022.

Najveća ikad lansirana raketa je još uvijek Saturn 5.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije