Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povodom Dana pobjede

VIDEO Rusi hakirali ukrajinske i latvijske TV kanale pa im pustili vojnu paradu u Moskvi

Russia marks Victory Day with military parade in Moscow
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/57
10.05.2024.
u 05:11

Ruski hakeri uspjeli su na nekoliko ukrajinskih i latvijskih televizijskih kanala prikazati godišnju vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu u povodu Dana pobjede, javlja u četvrtak dpa.

Vojnom paradom obilježena je 79. obljetnica pobjede Sovjetskog Saveza nad Trećim Reichom u Drugom svjetskom ratu. U Ukrajini, na meti kibernetičkog napada našla se medijska grupacija Starlight Media i Inter, javna televizija, te kanali Dim i Apostrophe TV, potvrđeno je na internetskoj medijskoj stranici Detecor media.

U Latviji su ruski hakeri izveli uspješni napad na televizijskog i internetskog operatera Balticom, rekao je direktor medijskog regulatornog tijela Ivars Abolins.

Ukrajina je tijekom rata zabranila emitiranje ruskih programa. Smetnje na ukrajinskim TV kanalima su počele na samom početku vojne parade u Moskvi koja slavi pobjedu Sovjeta nad Hitlerovom Njemačkom. Predsjednik Vladimir Putin koristi obilježavanje te obljetnice kako bi rat u Ukrajini predstavio kao nastavak borbe protiv nacizma.

Kijev je pokrenuo istragu o današnjem ruskom kibernetičkom napadu. Latvija je također pokrenula istragu nakon što su ruski hakeri napali stranog partnera koji je odgovoran za medijski sadržaj kojeg Balticom emitira. Crveni trg preplavilo je u četvrtak rusko naoružanje i posebne vojne postrojbe, dok u Ukrajini bjesni rat. Trgom je prošlo 9000 vojnika i 70 vrsta teškog naoružanja.

Sovjetski Savez izgubio je 27 milijuna ljudi u Drugom svjetskom ratu, od čega mnogo njih u Ukrajini, da bi na kraju potisnuo nacističke snage natrag do Berlina, gdje je Hitler počinio samoubojstvo. Crveni sovjetski stijeg pobjede podignut je nad Reichstagom 1945. godine.

>>> FOTO Dan pobjede nad fašizmom: Diljem Rusije održavaju se vojne parade

Russia marks Victory Day with military parade in Moscow
1/57

Bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23:01 sati 8. svibnja 1945. godine i u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u se obilježava kao "Dan pobjede u Europi". Tada je u Moskvi već bio 9. svibnja, koji je potom u Sovjetskom Savezu postao "Dan pobjede" u tzv. Velikom domovinskom ratu 1941.-45.

>>> VIDEO Vojna parada u Rusiji

Ključne riječi

Komentara 7

SE
Serengeti
12:33 10.05.2024.

U Ukrajini je od početka rata 2022 do 9 mjeseca 2023 za suradnju sa Rusijom optuženo 7600 Ukrajinaca. Ukrajinci su nedavno uhitili dvoje ljudi koji su radili u ukrajinskoj tajnoj službi koji su navodno planirali atentat na Zelenskog. Povezujući to sa činjenicom da je emitiranje ruskih kanala u Ukrajini zabranjeno možemo zaključiti da su ruski hakeri dijelu ukrajinskog stanovništva koji žele gledati "Dan pobjede" to i omogućili 🤣😂

Avatar Joker009
Joker009
08:27 10.05.2024.

Razlika je u tome što će Rusi sanirati štetu dok će kod Ukrajinaca to ostati uništeno.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:09 10.05.2024.

Na paradi u Habarovsku na ruskom Dalekom istoku je bilo puno više tenkova. Ali zanimljivost je da su na čelu parade bili pripadnici 64. motorizirane brigade koje Ukrajina traži zbog ratnih zločina i masakra nad civilima u mjestu Buča, kod Kijeva, tijekom bijega ruske vojske na početku rata. A zašto Rusi ne slave pobjedu u II svjetskom ratu? Zato što su oni u ratu koji je počeo 1.09. 1939. napadom Njemačke na Poljsku već 15 09.1939 napali Poljsku s istoka po dogovou kao njemački saveznici. Uradili su i jedan od najstrašnijih zločina u tom ratu, strijeljanje oko 10.000 zarobljenih poljskih oficira u Katynskoj šumi kod Smolenska kako bi uništili poljske intelektualce i moguće protivnike ruskog političkog sustava. Rusi su podmuklo tražili od zemalja na koje su imali utjecaja da sudi pripadnicima međunarodne forenzičke komisije koja je još za vrijeme rata ispitivala događaj. Rusi su tvrdili da su to uradili Nijemci, koje 1939. godine nije bilo u tome području. Dali su lažne dokaze na temelju kojih je i hrvatski forenzičar iz te komisije bio osuđen na smrt poslije rata. U konačnici su nađeni u ruskim arhivima za vrijeme Gorbačova brojni dokumenti o tim ubojstvima zarobljenika i Rusija se ispričala svima. Za masakr u Buči se Rusija nije ispričala nikome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije