Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASELJE KRIŽNICA

VIDEO Pogledajte kako će izgledati most koji će spojiti posljednji panonski otok s kopnom

Križnica, jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, vraća se u normalu nakon jake poplave
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
11.09.2023.
u 12:00

Most će imati dvije prometne trake, kolnik će biti široko šest metara, a izgradit će se i dvije pješačke trake uz zaštitnu ogradu

Posljednji panonski otok, a ujedno i jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, Križnicu nadomak Pitomače, uskoro će s kopnom spajati moderni most preko rijeke Drave. Kako će izgledati to zdanje, objavljeno je na Facebook profilu Virovitičko-podravske županije. Stanovnike i turiste na ovu pravu malu oazu trenutno vozi skela ili prelaze preko pješačkog visećeg mosta. Riječ je o projektu vrijednom ukupno 8,7 milijuna eura.

- Prva faza radova obuhvatit će gradnju cestovnog armirano-betonskog mosta preko Drave i pristupnih cesta, kao i gravitacijske obaloutvrde uz desnu obalu, ali i oblaganje korita uz temelj stupa budućeg mosta i izmještanje stupa nadzemne niskonaponske elektroenergetske mreže. Druga faza radova, ako se pokaže kao potreba, činit će izgradnju obaloutvrde na lijevoj strani rijeke Drave - kažu nam u Virovitičko-podravskoj županiji.

Most će imati dvije prometne trake, kolnik će biti široko šest metara, a izgradit će se i dvije pješačke trake uz zaštitnu ogradu. Ukupna dužina mosta iznosit će 157,78 metara, a širina 9,30 metara. Novi most preko Drave kod Križnice "niknut" će nedaleko postojećeg pješačkog visećeg mosta. 

- Novim, dugoočekivanim cestovnim mostom će se spojiti naselje Križnica s ostatkom općine Pitomača. Trenutno, Križnica je povezana skelom preko rijeke Drave i pješačkim visećim mostom - ističu u Županiji.

Inače, otok Križnica pravi je turistički adut za koji je odavna zaslužna rijeka Drava, a dodatni mamac za turiste svakako je Centar za posjetitelje Križnica -  Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, koji je svoja vrata otvorio lani u svibnju. Vrijedan je 16.25 milijuna kuna, od kojih su 13,2 milijuna stigla iz EU. Drava tamo oblikuje meandre na malom prostoru, u velikim zavojima kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav. Križnica, koju s jedne strane okružuje Drava, a s druge granica s Mađarskom, pravi je ekološki raj sjeveroistočne Hrvatske. Taj je prostor, koji se proteže na 802 hektra, pod nekoliko kategorija zaštite, nacionalne i međunarodne: značajni krajobraz, Regionalni park Mura - Drava, Natura 200 te Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Po posljednjem popisu stanovnika, taj je riječni otok bio dom za 128 žitelja, dok je stambenih jedinica bilo 84, od kojih su mnoge kuće za odmor. Novi je popis pokazao kako se broj mještana smanjio i trenutno ih je 89. Svakoga dana skelari prevoze automobile, mještane, posjetitelje Križnice i školarce koji idu u školu u Pitomaču.

POVEZANI ČLANCI:

Zanimljiva je, pak, priča o visećem mjestu. Iako je pješački, nekada se njime, kažu mještani, moglo proći fićom ili "peglicom". Dugačak je 250 metara, a navodno je bio jedan od najdužih, pa možda čak i najduži viseći most u bivšoj Jugoslaviji. Sastavljen je od 1326 dasaka. Raspon mosta je 164 metara i jedini je izlaz iz Križnice kada skela ne vozi. Prelazak preko njega predstavlja svojevrsnu avanturu jer se most njiše, a dolje s lijeve i desne strane pruža se prekrasan pogled na izrazito brzu divlju rijeku.

Koračanje po njemu je, stoga, na vlastitu odgovornost. Izgrađen je davne 1968. godine, ali nikada nije dobio uporabnu dozvolu, a za to se veže zanimljiva priča. Naime, projektant mosta je prof.dr.sc. Matej Meštrić, poznati građevinar i sveučilišni profesor koji je autor i vukovarskog vodotornja. Kako se priča, tadašnja općina Đurđevac, u čijem je sastavu tada bila Križnica, ostala je dužna novac profesoru Meštriću pa im on nije htio dati uporabnu dozvolu.

Da nema toga mosta, pričaju nam u Općini Pitomača, gotovo da na Križnici ne bi bilo ni života za četrdesetak obitelji. Most je postao jedan od simbola rijeke Drave, umjetnici raznih profila pronalaze svoje nadahnuće na njemu, ali i zaljubljeni parovi vole prošetati mostom te na njemu napraviti trajnu uspomenu prvog poljupca.

>> VIDEO Zagreb: Sava kod Mosta mladosti nakon pada vodostaja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije