Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆ PRIJE 500 GODINA

VIDEO Počeo jedinstveni Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici: 'Svjetski, a naš!'

Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
03.12.2022.
u 20:36

Već idući vikend, od petka do nedjelje, božićna avantura i čarolija u parkiću ispred Muzeja grada se nastavlja: stari zanati i putujući trgovci, rakija i gin s koprivom, brojne blagdanske delicije u duhu srednjovjekovlja

Počeo je jedinstveni Srednjevjekovni božićni sajam u Koprivnici koji je posjetiteljima već u subotu navečer ponudio mnoštvo zabave, gastroužitaka, uzbuđenja. Sajam se održava svaki vikend do 23. prosinca.

Već idući vikend, od petka do nedjelje, božićna avantura i čarolija u parkiću ispred Muzeja grada se nastavlja: stari zanati i putujući trgovci, rakija i gin s koprivom, brojne blagdanske delicije u duhu srednjovjekovlja, sajam vina u podrumu Muzeja, srednjovjekovni glazbenici.

Za posjetitelje bit će i prezentacija prvog Koprivničkog božićnog piva s koprivom. Tu je srednjovjekovna kupelj, žongliranje vatrom Koprivničkih mušketira i haramija, a bogatu ugostiteljsku ponudu čine jela spravljena po srednjovjekovnim recepturama, kuhano vino, krampampule, pečeni kostanji.

“Naučeni smo na advent s tisućama žaruljica, plastikom, ali ovdje toga nema. Mi nemamo ni orašara, ali zato imamo orehe. Božić je ovdje prije 500 godina bio drugačiji, dio toga ćemo preslikati na ovo mjesto, baš na ovaj trg na kojem je u 11. i 12. stoljeću nastala Koprivnica i gdje su joj trgovci iz europskih zemlja udarili temelje”, rekao je idejni tvorac sajma, direktor Turističke zajednice grada Renato Labazan.

Gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je kako se za Srednjovjekovni božićni sajam može reći da je “svjetsko, a naše”.

“Renesansni festival je prerastao u svjetsku manifestaciju i drago nam je da je Labazan sa svojim ljudima osmislio novu originalnu priču koja ima veliki potencijal jer su je posjetitelji još lani dobro prihvatili. Sajam nas vraća u vrijeme kada se živjelo mirnije i drugačije”, rekao je Jakšić.

Da je sajam doista jedinstven i nešto što on osobno dosad nigdje nije vidio, potvrdio je i župan Darko Koren koji je obećao da će Županija podupirati manifestaciju jer ima velik potencijal.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije