Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevrijeme duž obale

VIDEO Lovci na oluje posjetili najvjetrovitiju točku na Jadranu: 'Ovo još nismo doživjeli'

Punta Planka na Jadranu gdje jak vjetar podiže valove
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/8
22.11.2022.
u 13:52

U utorak najprije treba računati na jako i olujno, mjestimice i orkansko jugo (brzina vjetra mjestimice veća od 100 km/h), koje će u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu Jadrana okrenuti na jaku i olujnu buru, a na preostalom dijelu Jadrana i na jugozapadnjak, te na jugu i južni vjetar, izvijestio je DHMZ.

Od ranih jutarnjih sati jak vjetar i kiša duž obale stvaraju probleme. Poplavljene su rive, gradska tržnica u Rijeci, a vjetar ometa promet. Počeo je padati snijeg u Lici i Gorskom kotaru, a do kraja dana i u noći moguće je da će padati i u nizinama. 

Crometeo lovci na oluje najavljeno olujno jugo otišli su snimiti na poznatoj razdjelnici vjetrova na Jadranu, Punti Planki kraj Rogoznice. Ova točka obični predstavlja granicu bure i juga, dijeli Jadran na sjeverni i južni, a radi se o najisturenijem dijelu kopna prema otvorenom moru, piše Dalmacija Danas.

Ne čudi stoga da je upravo Punta Planka ili rt Ploča izrazito vjetrovita točka koja predstavlja pravi raj za ljubitelje visokih valova.

Crometeo je na svojoj Facebook stranici objavio snimku. 

"Više desetaka puta bio sam na ovoj lokaciji za vrijeme olujnog juga. No nikada do danas nisam doživio da morska pjena prelazi cijeli poluotok i da nismo sigurni niti iza zidina crkvice", kazao je Sebastian Galić.

Kako je izvijestio DHMZ u višem gorju bit će susnježice i snijega. Do kraja dana kiša će zahvatiti cijelu Hrvatsku, a mjestimice će biti obilna, uz izraženije pljuskove i grmljavinu, osobito na Jadranu i uz njega. Lokalno do kraja dana može pasti i više od 100 mm kiše, dok u sjeverozapadnim krajevima više od 30 mm. Pritom će biti i snijega, osobito u gorskim krajevima, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U Gorskom kotaru i više od 10 cm, dok će susnježice, vjerojatno i snijega navečer i u noći na srijedu biti i u nizinama sjeverozapadne unutrašnjosti.

"S obzirom na premještanje duboke ciklone preko Jadrana te velikih gradijenata u polju tlaka, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu. U utorak najprije treba računati na jako i olujno, mjestimice i orkansko jugo (brzina vjetra mjestimice veća od 100 km/h), koje će u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu Jadrana okrenuti na jaku i olujnu buru, a na preostalom dijelu Jadrana i na jugozapadnjak, te na jugu i južni vjetar. Bura će se u noći proširiti i na dio Dalmacije, a u srijedu će vjetar postupno slabjeti. Na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog jakom burom", stoji u priopćenju DHMZ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije