Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZNE TEORIJE

VIDEO Kruže navodne snimke plave svjetlosti na nebu za vrijeme potresa u Maroku

Svjetslost Maroko
Foto: Twitter/Screenshot
1/3
12.09.2023.
u 13:49

Znanstvenici sugeriraju da bi se moglo raditi o oslobađanju energije kao posljedici pomicanja litosfernih ploča, prenosi National Geographic

Korisnici društvenih medija izvijestili su o čudnim svjetlima na nebu u vrijeme potresa u Maroku u petak, koji je odnio više od 2600 života i ozlijedio više tisuća. Navodno su svjetla snimljena u Agadiru otprilike tri minute prije katastrofe. Provjera takvih objava na društvenim mrežama vrlo je problematična, jer se ne može potvrditi da je snimka autentična.

Znanstvenici kažu da potresi mogu proizvesti različite svjetlosne fenomene u našoj atmosferi — signalizirajući električne promjene ispod površine. Tijekom jakog potresa u Turskoj snimke plavičaste svjetlosti kružile su društvenim mrežama. No, ipak nije znanstveno dokazano što uzrokuje ovaj fenomen, pa zbog toga postoje razne teorije. Još 2014. godine u intervjuu za National Geographic znanstvenik i viši istraživač u NASA-i i profesor fizike na Sveučilištu San Jose te jedan od koautora studije o tim svjetlima, Friedemann Freund, objasnio je da do ove pojave dolazi zbog električnih svojstava stijena na tlu.

Prvi zabilježeni slučaj potresnih svjetala na kameri datira iz 1965. godine tijekom japanskog potresa, izvještava Jerusalem Post. Tajanstvena svjetla također su primijećena u Kini 2008., Italiji 2009. i Meksiku 2017., piše The Sun.

Znanstvenici sugeriraju da bi se moglo raditi o oslobađanju energije kao posljedici pomicanja litosfernih ploča, prenosi National Geographic. Analizirajući 65 svjetlosnih incidenata potresa u istraživanju iz 2014., Friedemann Freund opisao je fenomen "kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori".

VEZANI ČLANCI:

Friedemann objašnjava da je naš planet električki vodljiv. Tijekom potresa, seizmičke ili tektonske sile deformiraju stijene i minerale u Zemljinoj kori, što omogućuje protok električne struje. Ovi električni naboji se toliko nakupljaju na Zemljinoj površini i na kraju proizvode električna pražnjenja - pozitivno nabijeni elektroni u stijenama privlače negativno nabijene čestice u najvišoj Zemljinoj atmosferi. Mogu proizvesti svjetlo, piše Washington Post.

"Da je bilo noću, bilo bi toliko svijetlo da možete čitati novine", rekao je Friedemann, viši znanstvenik na SETI institutu. Boja svjetlosti ovisi o vrsti pobuđenog atoma u atmosferi. Molekule kisika mogle bi dati crvenkasto ili zelenkasto svjetlo, ali mješavina bi proizvela jarko žuto svjetlo.

Neki geofizičari raspravljaju o tome jesu li svjetla potresa zapravo povezana sa seizmičkom aktivnošću ili imaju drugačije objašnjenje, poput iskre u električnom sustavu.

Video: Prizori očaja u Maroku 48 sati nakon razornog potresa

 

Ključne riječi

Komentara 5

YO
yopi
15:06 12.09.2023.

Kada su Putin i ovakve stvari u pitanju, svaka teorija se ispituje i o svemu se pise. Naravno, tad to nisu teorije zavjere...Ali kada pokazes studiju koja dokazuje nesto sasvim drugo (znamo svi o cemu pricam), onda to odjednom nisu ni znanstvenici i sve informacije su krive i opasne...

US
Usridu
15:08 12.09.2023.

Ipak mislim da "znanstvenici " još ne mogu stvarati potrese, oblake,oluje da ali u zemlji ne vjerujem da je umjetno pokrenut potres🤔

Avatar Felix24
Felix24
14:43 12.09.2023.

Bila je snimka i u Turskoj i u Zagrebu pojave plave svjetlosti u trenu POTRESA.... HAARP... neki još uvijek to nazivaju TEORIJOM zavjere....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije