Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gubitak za ukrajinsku vojsku

VIDEO Locirali ga izviđački dronovi: Pogledajte kako Rusi uništavaju prvi američki HIMARS

Foto: telegram
1/3
06.03.2024.
u 12:57

SAD je donirao 39 HIMARS-a Kijevu kao dio sigurnosne pomoći vrijedne više od 44 milijarde dolara otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega u veljači 2022.

Jučer su ruski Telegram kanali objavili snimku koja pokazuje prvi potvrđeni gubitak višecijevnih bacača raketa HIMARS koje su Ukrajini donirale Sjedinjene Američke Države. I ukrajinski vojni blogeri potvrđuju kako je riječ o uništenju jednog raketnog sustava HIMARS blizu istočnih linija bojišnice.

Prema navodima uz snimku, izviđačke bespilotne letjelice locirale su HIMARS u blizini sela Nikanorivke, 45 kilometara zapadno od trenutačnih linija fronte, sjeverozapadno od nedavno zauzete Avdiivke, nakon čega je to područje pogođeno Iskander balističkom raketom. Snimka pokazuje i uništenje samog lansera.

SAD je donirao 39 HIMARS-a Kijevu kao dio sigurnosne pomoći vrijedne više od 44 milijarde dolara otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega u veljači 2022. Ukrajina je pohvalila HIMARS, objavljujući isječke za koje kažu da pokazuju uspješne napade na ključne ruske položaje poput baza, infrastrukture i skladišta streljiva od ljeta 2022. Svaki HIMARS moderni je lanser projektila montiran na kamion, a njegov domet ovisi o vrsti ispaljenog projektila. Ukrajinski blogeri ne doživljavaju previše tragično gubitak jednog lansera, s obzirom na to ih ukrajinski vojnici imaju još dosta na raspolaganju.

Otkako se Ukrajina počela koristiti sustavima HIMARS protiv ruskih snaga, Moskva je često tvrdila da je uništila te raketne sustave na bojnom polju. No te tvrdnje Kremlja nikada nisu neovisno provjerene niti su postojali videomaterijali koji bi jasno podržali te ruske tvrdnje. Ipak, snimke objavljene sredinom veljače, nastale na aerodromu u SAD-u, pokazale su kako se dva HIMARSA vraćaju u SAD na popravak, s različitim stupnjevima oštećenja. Ovih dana objavljena je i jedna snimka slabije kvalitete koje pokazuju navodni ruski udar Iskanderom na pozicije dvaju HIMARS-a , ali nejasno je iz snimke o kojim se vojnim vozilima uistinu radi.

POVEZANI ČLANCI:

HIMARS se u Ukrajini pokazao vrlo učinkovitim, a u veljači su ruski i ukrajinski izvori izvijestili da je HIMARS gađao velike skupine ruskih vojnika u donjeckim selima na okupiranom području. Gotovo stotinjak vojnika ubijeno je u dva napada na mjesta obuke ruskih vojnika.

Inače, tijekom veljače pojavilo se i nekoliko jasnih snimaka uništenja ukrajinskih strateških raketnih protuzračnih sustava. Među njima je bio i prvi potvrđeni pogođeni norveški protuzračni sustav NASAMS u Zaporižju (na videosnimci).

>> GALERIJA Rat u Ukrajini: Ukrajinci već dvije godine žive između sirena za uzbunu

1/47

Inače, žestoke borbe vode se i dalje u Ukrajini, a prvotni zalet ruske vojske nakon pada Avdijivke, nakon čega su osvojena i neka okolna naselja, sada je usporen u tom području nakon što je Ukrajina poslala velika pojačanja. No jučer je objavljena i treća vizualna potvrda (na videosnmci) uništenja američkog Abramsa u tom području. Treći Abrams pogođen je, kao i prethodna dva, u području sela Berdichi, gdje djeluje 47. pješačko-mehanizirana brigada ukrajinske vojske koja je zadužila Abramse. Iako službene potvrde od ukrajinske vojske nema, vojni blogeri i analitičari definitivno potvrđuju Abramse na snimkama.

Ključne riječi

Komentara 65

5S
505.scrtom
17:31 06.03.2024.

bilo kako da bilo, no da rusi uništavaju nije sporno jer bi u protivnom ukrajinci davno već bili na krimu i sve natrag osvojili, no sasvim je suprotno.

IG
IgorY
16:24 06.03.2024.

O tome što je istina, a što laž govore rezultati na bojištu, a tu Ukrajinci baš i nemaju uspjeha. Ne od danas, ne od jučer već od početka rata. Uz svu pomoć i sve svoje velebne uspjehe na frontu ostalii su bez 20-tak % teritorija. Da li je to uspjeh ? Apsolutno je ako se računa da se moglo izgubiti i više., ali objektivno veliki neuspjeh jer teško je poraz prikazivati kao pobjedu, a gubi se i više. Šuti se o tome, ali Ukrajinski najveći problem je nedostatak ljudstva, a ne oružja. Pravo je pitanje zašto je tako ? Ljudima je dosta rata koji ne donosi nikakve rezultate osim dodatnih stradanja i razaranja i jasno bogaćenja ekipe oko Zelenskog. Ove priče sa oružjem samo služe za zamagljivanje pravih razloga.

Avatar ciciban
ciciban
17:18 06.03.2024.

Opet nam braca pravoslavna Jukrajinci pobjedjuju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije