Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana Zagreba

VIDEO 'Bila nas je šačica i odlučili smo se na očajnički napad. Rasturili smo ih'

Domovinski rat
Foto: Studio23
1/2
14.10.2019.
u 21:44

Nakon poziva na predaju, 30 pripadnika 2.gbr kreće u juriš udarivši iz svega što im je bilo dostupno, izazvavši opću paniku i pomutnju, planiranom, silnom i iznenadnom koncentriranom vatrom prema brigadi koja se tada odmarala.

Neprijateljske snage u napadu na Farkašić, koje su razbijene iz pravca Gline, sa zapada, kreću u novi napad sa istočne, Petrinjske strane sela. I ovdje doživljavaju težak poraz malobrojnih pripadnika 2. gbr, koji su se premjestili na drugu stranu sela, očekujući ovaj napad.

Uništivši još dva tenka i zarobivši nekolicinu neprijateljskih vojnika, sutradan kreću u izvidničke aktivnosti. Utvrdivši da je samo oklopnog naoružanja više no pripadnika 2. gbr u Farkašiću, kao i da je više neprijateljskih vojnika no što oni imaju metaka, odlučuju se za iznenadni, protunapad. Bilo je jasno da novi neprijateljski napad ne bi preživjeli, stoga je to bio odlučni, očajnički korak, jer uzmicanje nije bila alternativa. 

Nakon poziva na predaju, 30 pripadnika 2.gbr kreće u juriš udarivši iz svega što im je bilo dostupno, izazvavši opću paniku i pomutnju, planiranom, silnom i iznenadnom koncentriranom vatrom prema brigadi koja se tada odmarala. Razbijena neprijateljska brigada se u panici povlači, prvi put doživjevši odlučni napad. Uz velike gubitke, neprijatelj bježi prema Glini, a ovim jurišom, Zagreb biva obranjen.

Ovaj bijeg i ispražnjen prostor, hrvatske snage zbog nedostatka dodatnih jedinica, nisu bile u stanju značajnije iskoristiti, no postupno će tijekom `91. potiskivati neprijatelja i sa ovih početnih položaja, u Oluji ostvariti ključne prodore koji će omogućiti oslobađanje Petrinje i čitave Banovine. 

Više možete doznati u priloženom videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Stjepan .
Stjepan .
10:20 16.10.2019.

Hrvaski sokolovi Domoljubljem opijeni, s krunicom oko vrata mladi i golobradi došli u pakao rata, u hladne i krvave rovove braniti domovinu i svoje domove. Puškom u ruci, molitvom na usnama junački se borili protiv zlih dušmana, svoju dragocjenu krvrv ste lili za dom sveti i mili. Za slobodu domovine na križu razapetoj u krvi i pepelu rođenoj, bolom na duši, rijekom suza isplakanih radi duša ubijenih i nevinih. Hvala vam branitelji, Hrvatska slobodna diše vaše junaštvo u povijesti zlatnim slovima piše, veličanstvenom pobjedom vas hrvatskih vitezova u miru rađaju se djeca nova.

ZE
Zeus609
01:35 15.10.2019.

Heroji Leonida rank... Kad dobiva takve bitke znaš da si pobjednik kako god da završi... Hrabri ljudi... A u miru...

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:29 14.10.2019.

A meni non stop zabrana i kartoni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije