Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forum u Budvi

Vesna Pusić podržala članstvo Crne Gore u NATO-u, ministri za Jadransko-jonski plinovod

Vesna Pusić forum budva
Foto: MVEP
06.06.2015.
u 09:19

Ministri vanjskih poslova i gospodarstva Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije na marginama foruma potpisali sui zajedničku izjavu o Jadransko-jonskom plinovodu (IAP) kojom su potvrdili snažnu potporu provedbi tog projekta.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić jučer je u Budvi sudjelovala na petom 2BS (To be secure) forumu koji je ove godine posvećen budućim perspektivama globalne sigurnosne arhitekture. Na panelu pod nazivom "Pozicioniranje NATO-a na globalnoj šahovskoj ploči" uz ministricu Pusić, sudjelovali su i ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bugarske Daniel Mitov, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igor Lukšić.

"Bilo bi vrlo važno da s ovog skupa pošaljemo poruku da je Crna Gora apsolutno spremna za dobivanje pozivnice do kraja ove godine, a da na idućem summitu postane član", istaknula je na početku ministrica Pusić. Kao zemlja koja je dobila pozivnicu 2008., a godinu kasnije postala punopravna članica, Hrvatska smatra da je vrlo važno imati stabilno susjedstvo i zato podržavamo Crnu Goru na njenom putu i smatramo da treba postati članica ovog Saveza, kazala je ministrica Pusić. "Ono što je Hrvatska dobila članstvom i u EU i NATO-u je politička i svaka druga zrelost, a na svakodnevnoj razini, ono što građani kažu jest - sigurnost", rekla je hrvatska ministrica te dodala da se i NATO promijenio u razdoblju od hrvatskog ulaska u članstvo "stoga bismo trebali razgovarati o novoj ulozi NATO-a", objavljeno je na portalu MVEP-a.

Bugarski ministar vanjskih poslova Mitov govorio je o prijetnjama demokratskom poretku, od onog što radi ISIS-a do onog sto radi Rusija u Ukrajini, te istaknuo da se nije na vrijeme reagiralo, još onda 2008. i tada u Gruziji. "Ispred nas je zadatak da držimo što čvršćim naše transatlantsko jedinstvo", istaknuo je. Također je naglasio važnost da Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu, upravo radi jedinstva u obrani demokratskih vrijednosti.

Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije istaknuo je kako je proces približavanja zemalja NATO-u koristan i za zemlje u procesu, ali i za Savez, u smislu sigurnosti i stabilnosti. Bolja koordinacija NATO-a i EU-a sa zemljama regije je ključna, kada se promatra aktualna situacija u Makedoniji, kazao je Bushati.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak istaknuo je kako BiH kao partnerska zemlja u potpunosti podupire dobivanje pozivnice za članstvo za Crnu Goru i dodao da u BiH postoji konsenzus o suradnji s NATO-om, ali ne postoji konsenzus o članstvu u NATO-u.

Ministri vanjskih poslova i gospodarstva Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije na marginama foruma potpisali sui zajedničku izjavu o Jadransko-jonskom plinovodu (IAP) kojom su potvrdili snažnu potporu provedbi tog projekta.

"Zajedničkom izjavom ministri su se suglasili da će sve zemlje potpisnice poduprijeti i ohrabriti osnivanje međudržavnog povjerenstva i potpisivanje memoranduma o razumijevanju u najkraćem mogućem roku s ciljem uspostavljanja stalnog operativnog tijela koje će koordinirati sve buduće administrativno-tehničke aktivnosti", stoji u priopćenju.

To će tijelo biti zaduženo i za pripremu plana zajedničkih aktivnosti za buduću provedbu projekta najkasnije do 1. listopada, piše Slobodna Dalmacija.

>> Vrdoljak o LNG terminalu: Ne moramo preuzeti većinu posla na svoja leđa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije