Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAK AFERE FIMI MEDIJA

Vesna Bakran pravomoćno oslobođena optužbi da je Hrvatsku lutriju oštetila za 2,8 milijuna kuna

Zagreb: Nastavljeno su?enje Ivi Sanaderu u slu?aju Fimi media
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
03.12.2023.
u 09:21

Priča oko Hrvatske lutrije je jedan od krakova proizašlih  iz Fimi medije, a Vesna Bakran je bila jedna u čelnih osoba državnih poduzeća koje su bile optužene u zasebnim postupcima zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju

Vesna Bakran, bivša direktorica i predsjednica uprave Hrvatske lutrije i pravomoćno je oslobođena optužbi u kraku afere Fimi medija. Odlučio je tako Visoki kazneni sud (VKS), odbivši žalbu tužiteljstva te potvrdivši nepravomoćnu oslobađajuću presudu koju je u lipnju  2022. donio zagrebački Županijski sud.

Optužnica protiv nje podignuta je u prosincu 2016. i tada ju se teretilo za štetu od 3,7 milijuna kuna. No sud je optužnicu vratio  tužiteljstvu na doradu, a sporni su bili dijelovi vještačenja. Nakon dopunskog vještačenja nova optužnica, s oko milijun kuna manjom štetom podignuta je u srpnju 2018., a postala je pravomoćna u travnju 2019. Suđenje je počelo u ožujku 2020, a Vesna Bakran nijekala je da je Hrvatsku lutriju oštetila za  2,8 milijuna kuna.

Teretilo ju se da je od ožujka 2006. do 5. rujna 2008. kao direktorica, a od 5. rujna 2008. do siječnja 2010. kao predsjednica uprave Hrvatske lutrije, sklopila ukupno 57 poslovnih ugovora s Fimi medijom na temelju kojih je tvrtka Nevenke Jurak obavljala marketinške poslove za Hrvatsku lutriju. Kao i u svim sličnim situacijama, tužiteljstvo je tvrdilo da je Fimi medija bila favorizirana u odnosu na ostale marketinške tvrtke, posao joj je dodjeljivan mimo natječaja, a obavljeni poslovi plaćeni su joj više no što su vrijedili.Novac je otišao Fimi mediji te dalje HDZ-u, tvrdilo se u optužnici. No zagrebački Županijski sud je smatrao da nije dokazano da je počinila to za što ju se teretilo, a  tu je presudu sada potvrdio i VKS. Tužiteljstvo se na tu odluku žalilo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te su tražili da se presuda preinači ili  ukine. No žalba im je odbijena kao neosnovana.

Tužiteljstvo je u žalbi navelo da je prvostupanjski sud izveo pogrešan zaključak, pozivali su se na iskaze nekih svjedoka, koji su po njima svojim iskazima potvrdili  navode optužbe. Osim  toga pozivali su se i na  nalaz i mišljenje vještaka Kamila Antonovića, koji je izuzet od vještačenja. No usprkos tome, tužiteljstvo je u žalbi navelo kako je to vještačenje "pomoćno sredstvo koje može pomoći da se utvrde odlučne činjenice koje su ostale neutvrđene". No VKS im nije dao za pravo, te je  naveo da je nalaz vještaka Antolovića "posve  argumentirano izdvojen iz spisa te da se na njemu nije mogla temeljiti sudska odluka. Antolović  je inače vještak za marketing i tržišno oglašavanje, a nakon što je on otklonjen iz spisa, provedeno je novo vještačenje, koje je prvostupanjski sud prihvatio i analizirao kao svaki drugi dokaz.

POVEZANI ČLANCI:

Sporno je bilo, mogu li se utvrditi  tržišne cijene proizvoda i usluga koje su bile predmet poslovnih odnosa između Hrvatske lutrije i Fimi medije,  kako bi se utvrdilo je li Hrvatska lutrija preplatila  usluge Fimi medije. Prema vještačkom nalazu koji je prihvaćen, zbog protoka vremena stvarne marketinške  cijene nisu se mogle komparirati s  drugim agencijama. Osim toga, iz  financijskog nalaza proizlazilo je i da su svi poslovi koje je Hrvatska lutrija naručila od Fimi medie stvarno obavljeni. Kako je iz marketinškog  vještačenja proizlazilo da se ne  mogu utvrditi prevladavajuće tržišne cijene, nije bilo moguće utvrditi ni jesu li ti poslovi preplaćeni odnosno kolika je šteta, naveli su vještaci. Taj je stav prihvatio prvostupanjski sud, detaljno ga analizirajući, a tu argumentaciju je sada prihvatio i VKS.

Inače priča oko Hrvatske lutrije je jedan od krakova proizašlih  iz Fimi medije, a Vesna Bakran je bila jedna u čelnih osoba državnih poduzeća koje su bile optužene u zasebnim postupcima zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju. Odnosno, prema stavu tužiteljstva, izvlačenja novca iz državnih poduzeća preko fiktivnih poslova s Fimi medijom, kako bi taj novac završio u crnim fondovima HDZ-a. No u zasebnim suđenjima, direktori državnih poduzeća uglavnom su oslobođeni optužbi jer nije dokazano da su poslovi s Fimi medijom bili fiktivni. U glavnoj aferi Fimi medija, pravomoćno su osuđeni i HDZ i njihov bivši premijer Ivo Sanader i još nekoliko osoba.  

VIDEO Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci

Komentara 1

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
09:51 03.12.2023.

Vesna je prava hrvatica I hrvatska nevina viteškinja vanka haške robijaške klase.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije