Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedma umjetnost

Veronikina lubanja i Grand prix festivala talijanskom filmu “Šef”

TFF
16.07.2012.
u 09:32

Priča je to o šefu kamenoloma, koji ljudima i teškom mašinerijom upravlja tek pokretima i znakovima rukom

Dobitnik ovogodišnjeg Grand prixa, jubilarnog desetog Tabor film festivala, nagrade Veronikina lubanja i tisuću eura, u konkurenciji stotinjak dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova je film “Šef” talijanskog redatelja Yurija Ancarania. Priča je to o šefu kamenoloma mramora, koji ljudima i teškom mašinerijom upravlja tek pokretima i znakovima rukom, a Šef je ujedno i najbolji dokumentarni film festivala.

 Najbolji domaći film

Veronikina lubanja za najbolji film u domaćoj konkurenciji i 500 eura pripalo je mladoj redateljici Barbari Vekarić za film Prva dama Dubrave. Aktualna je to priča urbane glazbene scene tinejdžera koja govori o otuđenosti obitelji te međusobnim odnosima pojedinaca zaglavljenih u današnjem svijetu. Najboljim animiranim filmom proglašen je Bobby Yeah, britanskog autora Roberta Morgana, nizozemski film Maleno, redateljice Sanne Vogel, osvojio je nagradu za najbolji igrani film u međunarodnoj konkurenciji, a film Glukoza francuskog dvojca Mihaia Grecua i Thibaulta Gleize zaslužio je nagradu za najbolji eksperimentalni film.

 Nagrada publike

 Nagradu Vox Veronica za najbolji film po izboru publike osvojio je film Jutarnja šetnja, britanskog redatelja Granta Orcharda.

Posebno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji dobio je poljski film Sneponiva, Marte Pajek, a pohvalu žirija domaće konkurencije dobio je dokumentarni, autobiografski film Vjekoslava Gašparovića Čistina. Na ovogodišnjem izdanju Tabor Film Festivala predstavljen je najopsežniji program do sada. Prikazano je više od 200 filmova, od čega više od sto u šest natjecateljskih programa međunarodne i četiri domaće konkurencije. Nakon otvorenja u dvorcu Veliki Tabor, filmovi su proteklog tjedna prikazivani na lokacijama kumrovečkog Spomen-doma i Titove rezidencije.     

Komentara 1

RO
roguljiv
18:13 16.07.2012.

lijepo! A koliko smo to platili (festival)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije