Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tenzije na proslavi

Verbalno napao Josipovića: Stidite se i vi i Milanović! Gdje ste vi bili '91?

knin
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
05.08.2014.
u 15:02

Muškarac se uspio vješto probiti iza leđa jakog osiguranja i verbalno napasti predsjednika

Stidite se! Stidite se i vi i Milanović! Širite mržnju ovdje u Kninu – vikao je stariji muškarac na Ivu Josipovića na središnjem trgu u Kninu. Uspio se vješto probiti iza leđa jakog osiguranja i verbalno napasti predsjednika. Koji se, međutim, nije dao smesti. Pružio mu je ruku i nasmijao se.

Gdje ste bili ‘91.? – nastavljao je uporno nepoznati muškarac, dok se iz gomile nije začulo protupitanje: “A gdje si ti bio ‘91.?” Dvojica muškaraca, obojica hrvatskih branitelja, zaletjela su se jedan na drugoga, počelo je prebiranje po ratnim putevima... Scena neugodna, nepotrebna i ružna. No, ne i neočekivana. Tenzije su  danas rasle skupa s temperaturom u užarenom gradu. Nije bilo ugodno u koži predsjednika Republike, osobito nakon što je burnim pljeskom dočekana protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

No, još je tjesnije bilo u koži premijera Zorana Milanovića. Što god da su obojica namjerila reći okupljenima i hrvatskoj javnosti u prigodi Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, jedva se čulo od zvižduka i huka mnoštva branitelja. Kada se buka načas stišala, prolomila se pjesma: tijekom premijerova govora pjevalo se “Rajska djevo, kraljice Hrvata” i “Zovi, samo zovi”.

Sve je počelo na kninskoj tvrđavi, mirno i dostojanstveno kako i priliči obilježavanju 19. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, intoniranjem himne, čitanjem imena 198 poginulih i jednog nestalog branitelja, dizanjem stijega koji je podigao Joso Bajan, branitelj iz Kijeva, i preletom pet borbenih MiG-ova. Uzavrelo je nakon dolaska u grad.

Evo što je premijer pokušao poručiti narodu:

- Pozdravljam sve, a najviše one koji drugu godinu zaredom zvižde i deru grlo, no zvižduke bi trebalo ostaviti za Markov trg. Ovo je narodna vlast, izabrana od hrvatskog naroda. Svaka vlast je narodna, tako i ona Franje Tuđmana kojem danas odajem počast – kazao je, nadglasan zvižducima. Tada im je uzvratio da nije lijepo zviždati predsjedniku Tuđmanu i nastavio sa zahvalom braniteljima “koji su nam važni kao i naša rođena braća i sestre”.

Još je obećao da će narod voditi putem hrvatskih interesa, sišao s pozornice i duboko se naklonio braniteljima koji su ga izviždali. Poštedjeli su Josipa Leku koji je poručio da “samo zajedno, prihvaćanjem i snošljivošću spram drugih možemo stvoriti bolju budućnost”.

– Mržnja nikome ne koristi, a društvena mržnja naročito je opasna. Nije demokratski reći da su protiv nas oni koji nisu s nama – kazao je Leko.

Burno je pozdravljen predstavnik branitelja Ivan Vukić, koji je upozorio da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru i istaknuo da “nećemo dozvoliti da branitelji budu na margini društva”.

– Hrvatski branitelji svoj su zadatak obavili časno. Može li se to reći i za političke elite nakon rata? – pitao je Vukić uz odobravanje mnoštva.

Nakon svečanosti, premijer je novinarima rekao da ga zvižduci nisu iznenadili.

– Svaku vlast treba kontrolirati, pa joj i zviždati. Nekad su vlade gađali trulim rajčicama, no postoji mjesto za to, a to je Markov trg. Prethodna vlada zatvorila ga je lokotom, a mi smo ga otvorili za iskazivanje građanskog nezadovoljstva – kazao je Milanović. Na pitanje smatra li da su zvižduci organizirani, bez razmišljanja je optužio oporbu.

– Očito je Dan pobjede mjesto za produbljivanje emocija i političkih provokacija u organizaciji HDZ-a. Nije da nekoga špijuniramo, nego se to lako da zaključiti. Bliže se izbori pa je dobro da građani izaberu s kim žele biti u društvu. I opet će na izborima izabrati svoju vlast, kao što su je uvijek birali pa su tako izabrali i onu prethodnu, kriminalnu, a ova je drugačija – kazao je Milanović. Tijekom dana, branitelji su posvuda izražavali negodovanje i gorčinu. Kada se pročulo da se u Vodicama raznio jedan od njih, bilo je i očaja.

>> Glavaš osudio zviždanje Milanoviću i Josipoviću

>> Pusić, Matić, Zrnčić Dim... Ovo su njihove uspomene na akciju Oluja!

>> Milanovića i Josipovića izviždali, premijer uzvratio: Dođite na Markov trg!

Komentara 164

OL
olrajt
15:07 05.08.2014.

....svu istinu izrekao je na današnjoj misi biskub Ivas!!...samo o toj propovjedi nigdje ni riječi!!! .....bravo oče biskupe!!!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
15:27 05.08.2014.

Čudi me da Josipović s Vesnom Pusić nije rekao koju o "regionu" danas pred braniteljima. Ili je to ostavio za druge dane u godini, kada na tome neumorno radi? I onda se još čudi (?!) da ga narod ne prihvaća...

CA
Catalonia
15:37 05.08.2014.

A sta si ocekivao Zorane????hos ste dobro prosli i ti i pravednik...a i Leku je trebalo jače isfučkati!!!!nije nista bolji od tebe i pravednika.zao mi je kaj ministrica spoljnih poslova nije kazala dvije tri pametne..i nesto o regionu i pomirbi...opet ste se odvojili od povorke branitelja i ostalih sudionika danasnje proslave mozda cak i najveceg i najznacajnijeg dana u Hr.povijesti..sretan vam danasnji dan Hrvatice i Hrvati!!!i neka pati koga smeta!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije