Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stimulator sakralnog živca

Veliki uspjeh naših liječnika: U KBC-u Rijeka izveden vrlo važan zahvat, prvi takav u Hrvatskoj i regiji

KBC Rijeka
Foto: KBC Rijeka
1/2
20.10.2023.
u 12:10

Prethodne su studije utvrdile da je ugradnja SNS-a vrlo isplativa u liječenju navedenih zdravstvenih poremećaja. Kod tih pacijenata smanjuje se broj liječničkih kontrola, radioloških  obrada, posjeta hitnoj službi, broj hospitalizacija i operativnih zahvata, što se može odraziti na godišnje uštede i značajnu redukciju troškova zdravstvenog sustava, naglasio je izv. prof. dr. Marko Zelić,  pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju

Na Zavodu za digestivnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka jučer je uspješno po prvi put u Hrvatskoj te široj regiji izveden zahvat ugradnje stimulatora sakralnog živca (Sacral Nerve Stimulation – SNS) za fekalnu inkontinenciju. Na ovaj se način u riječkoj bolnici započelo s još jednim segmentom kirurškog liječenja funkcionalnih poremećaja probavnog sustava, a to je inkontinencija.

Inkontinencija označava nemogućnost adekvatnoga pražnjenja, odnosno radi se o nevoljnom pražnjenju stolice, vrlo često udruženom s inkontinencijom urina zbog oštećenja mišića dna zdjelice. Ova stanja značajno remete kvalitetu života bolesnika, koji su zbog toga ovisni o različitim pomagalima koja zahtijevaju i vrlo česte medicinske intervencije, kažu iz KBC-a Rijeka.

Elektrostimulacija, odnosno sakralna neurostimulacija indicirana je u vrlo specifičnih bolesnika, kod kojih konzervativne metode liječenja fekalne inkontinencije nisu bile uspješne. O potrebi takvog liječenja odlučuje multidisciplinarni tim stručnjaka koji se sastoji od gastroenterologa, digestivnih kirurga, radiologa i stoma-terapeuta. Postupak ugradnje stimulatora sakralnog živca sastoji se od dvije faze. Bolesnici prvo prolaze prvu, tzv. testnu fazu, pri čemu se ugrađuje elektroda koja se spaja na vanjski stimulator (elektrostimulator se ne ugrađuje odmah), a da bi se vidjelo hoće li kod bolesnika nastupiti poboljšanje. U drugoj fazi, ukoliko je kod bolesnika nastupilo navedeno poboljšanje, ugrađuje se trajni elektrostimulator potkožno u glutealnoj regiji.

VEZANI ČLANCI:

"Ova procedura uvedena je u smjernice mnogih međunarodnih stručnih društava koja se bave problemima bolesti debeloga crijeva, kao jedna od mogućnosti liječenja specifične grupe bolesnika kojima se pruža značajna šansa za povratak normalnom životu. Prethodne su studije utvrdile da je ugradnja SNS-a vrlo isplativa u liječenju navedenih zdravstvenih poremećaja. Kod tih pacijenata smanjuje se broj liječničkih kontrola, radioloških  obrada, posjeta hitnoj službi, broj hospitalizacija i operativnih zahvata, što se može odraziti na godišnje uštede i značajnu redukciju troškova zdravstvenog sustava“, naglasio je izv. prof. dr. Marko Zelić,  pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju.

SNS procedura se već godinama provodi u najboljim svjetskim zdravstvenim centrima za liječenje inkontinencije mokraće i stolice, stoga izvođenje ove vrste zahvata riječku bolnicu svrstava među napredne medicinske ustanove.

"Zavod za digestivnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka na širem je geografskom prostoru jedan od rijetkih centara koji se bavi aktivnim liječenjem funkcionalnih poremećaja. Budući da Zavod ima status Referentnog centra ministarstva zdravstva za minimalno invazivnu kirurgiju kolona, rektuma i anorektalne regije, uvođenje novog postupka logičan je slijed razvijanja visokospecijaliziranog centra izvrsnosti“, istaknuo je prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

U četvrtak, 19. listopada na odjelima digestivne kirurgije riječke bolnice u jednom su danu ugrađena dva želučana pacemakera, odnosno elektrostimulatora za gastroparezu i po prvi put tri elektrostimulatora za sakralnu modulaciju, čime su se zaokružile zacrtane procedure kirurškog liječenja funkcionalnih bolesti probavnog sustava.

Video: Sjajan uspjeh naših liječnika: Prvi put u Hrvatskoj izveden zahvat na tumoru robotskom rukom

Bolesnici s navedenim poremećajima u bolnici mogu dobiti kvalitetne terapijske opcije i najbolje rješenje za probleme koje imaju. Aktualne zahvate izveo  je tim Zavoda na čelu s pročelnikom prof. Markom Zelićem i liječnicima Damirom Karlovićem i Dorijanom Kršulom. Podršku kirurzima na operaciji osigurali su anesteziolog Danijel Knežević te instrumentari Predrag Vlahović i Davorin Brajdić, ali i brojni drugi kolege liječnici te medicinske sestre i tehničari koji su sudjelovali u probiru te pripremi ovih bolesnika. U inovativnoj intervenciji sudjelovao je i prof. dr. Stefan Riss iz Sveučilišne bolnice Beč, ustanove u kojoj su se riječki digestivni kirurzi educirali za novouvedenu metodu liječenja najtežih bolesti.

U KBC-u Rijeka su 2016. također po prvi put na području srednje i jugoistočne Europe izvedeni kirurški zahvati ugradnje sustava za gastričnu elektrostimulaciju za liječenje kroničnog stanja paralize želuca koja je posljedica teške komplicirane šećerne bolesti.  Do danas je kod 25 bolesnika obavljena ugradnja elektrostimulativnih uređaja koji su doveli do značajnog poboljšanja njihove kvalitete života, ali i samog liječenja dijabetesa, kao primarne bolesti. Naime, takvi bolesnici nisu mogli adekvatno uzimati hranu, a kako su ovisni o inzulinskoj terapiji, to je vrlo često dovodilo do komplikacija u smislu učestalih hipoglikemija, odnosno ozbiljnog stanja koje nose niske razine šećera u krvi. Zavod za digestivnu kirurgiju time je stekao pionirsko iskustvo u terapijskom području neuromodulacije probavnog sustava, a novoustanovljena  metoda svojevrstan je nastavak prvotno uvedene terapije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije