Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koordinirana akcija

Veliki pritisak na Vladu da financira Sveučilište Sjever

Sveuciliste Sjever
Foto: Zvonimir Markač
17.10.2014.
u 10:00

Očekujemo novac od Ministarstva znanosti i obrazovanja, ne razmatramo druge opcije - kazao je rektor Marin Milković

Odlukom da obznani kako naprosto više nema novca za financiranje koprivničkog dijela Sveučilišta Sjever tamošnja je gradska vlast očito odlučila pojačati pritisak na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te cijelu Vladu kako bi ishodila preoblikovanje toga visokog učilišta u javnu, po državi financiranu ustanovu.

Sedam milijuna

Rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, čini se, nije bio previše iznenađen viješću da se, usprkos očekivanjima, u koprivničkom proračunu za iduću godinu neće naći oko sedam milijuna kuna za plaće profesora koji predaju u Koprivnici.

- Nije novost da za obrazovanje rijetko ima raspoloživog novca. Ovih dana mediji su najavljivali kako Ministarstvu znanosti i obrazovanja nedostaje 446 milijuna kuna za prosinačke plaće. Ipak, na koncu je novac osiguran u vrlo kratkom roku te smo uvjereni da će se - bilo u gradskom ili u državnom proračunu -
osigurati sredstva i za financiranje Sveučilišnog centra Koprivnica - poručio je on.

Dometnuo je kako osnivači učilišta vode razgovore na više razina o statusu Sveučilišta kao javne ustanove.

- Smatramo da status javnog sveučilišta ima za lokalnu zajednicu puno širi
 značaj od samog dodatnog financiranja iz državnog proračuna. Stoga će Senat, do završetka razgovora, sačekati jasne upute osnivača i Ministarstva po pitanju možebitnih novih financijskih planova za sljedeću godinu.

Otpor

Prema njegovim riječima, za ovu godinu sva su sredstva osigurana sukladno potrebama. A za iduću?

- Vjerujem da će resorno ministarstvo u dogledno, skoro vrijeme financirati studijske programe u Koprivnici jednako kao što to radi i u Varaždinu ili nekim drugim gradovima te stoga i ne razmatramo druge opcije - rekao je Milković.

Neslužbene informacije govore kako je odluka koprivničke vlasti koordinirana s najavom saborske zastupnice Reformista Natalije Martinčević da će ona u idućih desetak dana predložiti zakon na temelju kojeg bi se provelo preoblikovanje Sveučilišta Sjever u javno.

Da nema otpora u resornom ministarstvu, ono bi trebalo predložiti takav zakon, koji potom usvaja većina u Hrvatskom saboru.

Komentara 4

SB
Sinisa_Bosanac
10:21 17.10.2014.

Hoce li vlada preuzeti sveuciliste koje je kupljeno od EPH? Biti ce zanimljivo pratiti.No svakako bi prije toga DORH i USKOK trebali dati ocitovanje o prijavi nezakonitih radnji koje su provedene prilikom osnivanja sveucilista i integracije s veleucilistem.

MU
mudadojaja
18:23 17.10.2014.

– Koprivnica je 4 milijuna kuna platila jedan običan papir umjesto da je tim novcem financirala sedam ili osam doktora znanosti. Mogla je pokriti četverogodišnji ciklus njihova istraživačkog rada i onda s njima osnovati studije koji su tom kraju potrebni – studijski program prehrambene ambalaže i prehrambene tehnologije. Zagrebačko sveučilište bilo im je spremno pomoći – kaže Bjeliš, zaključujući kako danas mnogi u lokalnim sredinama misle da moraju imati sveučilište. Mislim da za naše "slobodno" novinarstvo treba što više diplomiranih novinara i medijskih dizajnera. To će svakako Podravinu i okolni kraj izvuči iz ekonomske krize.

KA
kafka
20:49 20.10.2014.

Drđava nema novaca. . . . Upitan je i opstanak tako velikog broja Veleučilišts, Visokoh škola i novih Sveučilišta. . . . . . . . . . . . . . . . . Sveučilište Sjever (SS) od lipnjanja nema dopusnicu i svaki rad nakontoga je ilegalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije