Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETRA MARETIĆ ŽONJA

Veliki dobitnik lako bi mogao postati veliki luzer

SDP izbori
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
03.04.2016.
u 08:31

Premda je četiri puta izgubio od HDZ-a, SDP je Milanoviću dao još jednu veliku priliku

Zoran Milanović ostaje na čelu SDP-a. Premda iza sebe ima četiri poraza, od kojih je posljednji onaj na parlamentarnim izborima, članstvo mu je jučer dalo još jednu, nevjerojatnu priliku koja se rijetko dobiva i sada je pravo pitanje kako će je Milanović iskoristiti.

Hoće li pokrenuti čistke i osvećivanje svojim protivnicima, što je suprotni stožer u kampanji i najavljivao i čega se ozbiljno plašio, ili će svoju snagu i energiju konačno preusmjeriti kamo bi i trebao. A to znači, u jačanje stranke koja je ipak duboko podijeljena, što je najbolje pokazala preduga kampanja u kojoj su na površinu isplivali različiti animoziteti, a međuljudski odnosi dotaknuli samo dno.

Milanović vjerojatno shvaća da je ovo idealna prilika da se sada posveti SDP-u, stranačkom programu, budućnosti stranke, o čemu se u ovoj mukotrpnoj borbi za Iblerov trg baš ništa nije čulo. I može biti sretan da stranka, s obzirom na vrlo grube tonove, nije izgubila podršku među građanima.

Od pukog napadanja HDZ-a i svađalačke retorike velike koristi na duge staze nema. Nastavi li Milanović i dalje u tom smjeru, samo će se produbljivati sukobi na nacionalnoj sceni, dodatno polarizirati društvo, a on bi od velikog dobitnika lako mogao postati veliki luzer. 

Pitanje je i što će se dogoditi na stranačkoj konvenciji. Ostanak Milanovića na čelu SDP-a njegovo je prvo dobiveno poluvrijeme. Za točno dva tjedna stranka će birati i kompletan stranački vrh - sve članove Predsjedništva i Glavnog odbora. Teško je vjerovati da će Milanović dopustiti da mu se ikad više ponovi slučaj Linić, kada je njegovo izbacivanje prošlo sa samo dva glasa. Šalabahter-demokracija zbog toga ne gine na konvenciji, pazit će se doslovce na svako ime.

Bit će to i još jedan test za Davora Bernardića i Rajka Ostojića, koji su kandidati za Predsjedništvo i koji su Milanovićevom pobjedom u Zagrebu doživjeli veliki udarac. Pogotovo Bernardić, kojem je Milanović svojom pobjedom u metropoli pokazao da je jači u njegovu dvorištu.

>>Milanović: Vratit ćemo se na vlast i nastaviti gdje smo počeli

Komentara 12

ZA
zagrepcaninb
09:14 03.04.2016.

Kao što je netko povodom pobjede Milanovića na izborima u svom komentaru na Facebook-u napisao, želim SDPu na čelu s Milanovićem dug i uspješan ostanak u oporbi, od sada do vječnosti. Kada Hrvatska ljevica postane Hrvatska, tada će imati šanse da dobije poneke državne izbore. Ovako, pametnije bi im bilo da migriraju u Srbiju (Region), kamo pripadaju.

NE
neos
08:49 03.04.2016.

Milanović je pobijedio sa brojem glasača koliko ih prosječno ima na Dinamovim utakmicama u prvenstvu. Dakle potpuno je isti kao i oni po kojima najviše pljuje što je u nekoj normalnoj državi dovoljan razlog da se u najmanju ruku povuče a ako ima obraza izvrši harakiri. Jad i čemer.

BA
bakulušić
12:45 03.04.2016.

Pravi čovjek na pravom mjestu! Kakva Partija, takav vođa, kakav vođa, takva Partija. Radnička klasa je opet izgubila, homoseksualne skupine su na dobitku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije