Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAKO SE TO TADA RADILO

Društvenim mrežama kruži naslovnica Večernjaka iz 1972.: Protiv velikih boginja cijepilo se 2,2 mil. Hrvata

26.02.2021.
u 09:49

Večernji list 2. travnja 1972. godine javio je da je situacija s cjepivom “kritična” jer se samo u Hrvatskoj u tri dana cijepilo 1,6 milijuna ljudi. Morali su ga primiti svi, osim onih kod kojih bi to izazvalo kontraindikacije,

Velike boginje 1972. godine poharale su Jugoslaviju, no u roku od dva mjeseca epidemija je zaustavljena. Naime, u samo nekoliko tjedana cijepljeno je čak 18 milijuna ljudi.

Večernji list 2. travnja 1972. godine javio je da je situacija s cjepivom “kritična” jer se samo u Hrvatskoj u tri dana cijepilo 1,6 milijuna ljudi. Morali su ga primiti svi, osim onih kod kojih bi to izazvalo kontraindikacije, a cjepivo u tom trenutku, ono koje se kod izdavanja “žutog kartona” plaćalo 20 dinara, ne košta više ništa. Za državu ga je proizvodio zagrebački Imunološki zavod, koji je uspio napraviti i do 700 tisuća doza za jedan vikend, a kasnije počinje i s proizvodnjom gamaglobulina.

VIDEO: Večernjakova naslovnica iz 1972. kruži društvenim mrežama: Protiv velikih boginja cijepilo se 2,2 milijuna Hrvata.

Kako ima cjepiva te ljudi koji ga moraju primiti, “u akciju” su pozivali i učenice srednjih medicinskih škola, koje pomažu budućim kolegama u vakcinaciji.

Ukupno 2,5 milijuna stanovnika Hrvatske cijepljeno je do 7. travnja, a iako je po pričama i legendama koje su se usmeno prenosile izgledalo kao da je oboljelo, pa i umrlo pola Jugoslavije, 12. travnja objavljeno je da se “boginje povlače”. Službeni podaci vlasti govore da je ukupno oboljelo 175 osoba, od kojih 35 umrlo, a nijedan se smrtni slučaj nije dogodio na području Hrvatske.

Društvenim mrežama ovih dana dijeli se i naslovnica Večernjaka od 6. travnja 1972. godine do kada se u Hrvatskoj cijepilo 2,2 milijuna ljudi.

Jugonostalgija

Objavljuje Aleksandar StankovićČetvrtak, 25. veljače 2021.

 

Ukupno, u cijeloj je Jugoslaviji, koja je službeni kraj epidemije proglasila ipak 19., a ne 3. svibnja, cijepljeno je više od osamnaest milijuna ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija dvije godine kasnije proglasila je uništenje tog virusa.

VIDEO Gužva na punktu u Ksaverskoj: Najstariji i bolesni prvi dan na cijepljenje došli većinom u pratnji, satima su stajali u redu

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
10:14 26.02.2021.

Imunološki je imperativ. Sad malo smješnije--na naslovnici piše da se svi u Hrvatskoj moraju cijepiti do 10.travnja. Znaju oni kad Hrvati feštaju, pa moraju biti sigurni do toga datuma.

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
10:06 26.02.2021.

plandemija danas , kao i onda....

ZV
Zvjerko1
10:09 26.02.2021.

Ajde neka mi sada netko objasni koliko je života u Hrvatskoj moglo biti spašeno da banda nije uništila Imunološki zavod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije