Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće vlade

Većina poginulih u honduraškom zatvoru tek čekala suđenje

Honduras (1)
Reuters/Pixsell
16.02.2012.
u 13:25

Preživjeli zatvorenici penjali su se po zidovima kako bi skinuli metalni krov i izvukli se iz buktinje. Mnogi od njih pronađeni su mrtvi u oplati krova

Većina zatvorenika koja je izgorjela u požaru honduraškog zatvora nikada za ništa nije bila optužena, a kamoli osuđena, piše u internom izvješću podnesenom honduraškoj vladi, javlja AP. Više od polovice od 856 zatvorenika koji su se u trenutku požara nalazili u zatvoru u Comayagui čekalo je suđenje ili su bili pritvoreni kao osumnjičeni članovi bandi, piše u izvješću koje je honduraška vlada ovog mjeseca predala UN-u.

U požaru koji je u utorak navečer podmetnuo jedan od zatvorenika poginulo je 358 zatvorenika, koji su vrišteći čekali da zatvorski čuvari nađu ključeve ćelija. Preživjeli zatvorenici penjali su se po zidovima kako bi skinuli metalni krov i izvukli se iz buktinje. Mnogi od njih pronađeni su mrtvi u oplati krova.

U zatvoru koji može primiti 500 zatvorenika svakodnevno ih je bilo oko 800. Danju je zatvor čuvalo oko 50 čuvara, a noću, kao i u utorak, u zatvoru ih je bilo svega 12. Ljudska pogreška i nespremnost uvelike su pridonijeli katastrofi.

Zatvor u Comayagui nema ambulantu, a prema proračunu za prehranu svakog zatvorenika dnevno se trošilo manje od jednog dolara. Kako bi završili u pritvoru i bili osumnjičeni kao članovi bandi, prema strogom honduraškom zakonu, bilo je dovoljno da imaju tetovažu koja bi "potvrđivala" njihovu povezanost s bandama. UN je osudio takav način pritvaranja osoba kao kršenje međunarodnog prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije