Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priprema za školu

Većina mališana iz romskih naselja prvi put vidjela WC školjku

'17.09.2010., Drzimurec- Predskolski odgoj malih roma u podrucnoj skoli Drzimurec. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
19.09.2010.
u 14:50

Iako djeca dolaze iz jednog sela, govore dva različita romska jezika. Hrvatski jako malo. Ovo im je dobra priprema za školu, kaže G. Oršuš

Deset, deset, deseeeeet... - vikao je, jureći za loptom po učionici u prizemlju Područne škole Držimurec-Strelec, Miljenko Horvat, dječačić koji je zajedno s tridesetak vršnjaka iz romskog naselja Piškorovca krenuo u predškolu. Deset je njegov odgovor na pitanje koliko ima godina. Zapravo ima upola manje. Kao i većina vršnjaka romske nacionalnosti koji žive u Međimurju, zna izreći vrlo malo riječi na hrvatskom jeziku. U sobi pokraj radnih stolova položeni su tepisi s igračkama, a Miljenko najviše voli kutiju s plastičnim šarenim kockama.

– Koje još igračke voliš? – pita ga odgojiteljica Dragica Kraljić. Mališan samo klima glavom. Nije razumio pitanje. Upravo zbog nepoznavanja hrvatskog jezika i socijalnih vještina, Međimurska županija je, uz podršku države, krenula u projekt obvezne jednogodišnje predškole za Rome, organizirane u pet osnovnih škola. Jedna od njih je i OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, te njezina područna škola u Držimurcu-Strelcu. U predškoli su tu 32 mališana, 30 Roma i dvoje Hrvata koje su roditelji pristali upisati u predškolu s romskom djecom. Program traje pet i pol sati na dan, a radi se u dvije smjene. Djeca u školu dolaze autobusom.

– Dan nam počinje u 7 sati tjelovježbom. Potom na red dolaze slobodne aktivnosti. Jučer smo izrađivali predmete od gline. Još traje razdoblje adaptacije, pa se upoznajemo, učimo da su igračke zajedničke i da ih treba dijeliti, da se ne smijemo svađati. Polako usvajaju i higijenske navike – kaže D. Kraljić. Većina mališana sad je u predškoli prvi put koristila WC školjku. Uče da prije jela treba oprati ruke, a nakon jela zube, kako pozdravljati s 'dobar dan'...

– Djeca dolaze odgojno zapuštena – kaže odgajateljica, kojoj u prevođenju pomaže pomagačica u nastavi Grozdana Oršuš.

– Iako djeca dolaze iz jednog sela, govore dva različita romska jezika, a hrvatski jako malo. Zato im je i teško kad dođu u prvi razred. Ovo im je najbolja priprema za polazak u školu – kaže Grozdana. U pilot-projekt predškole uključeno je ukupno 200 mališana u M. Subotici, Macincu, Pribislavcu, Kuršancu i Orehovici, uz integrirane programe u Murskom Središću, Goričanu, Domašincu, Kotoribi i Lončarevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije