Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porez na dohodak

Veći porezni odbitak samo za Vukovar, ostalima 2200 kuna

porezna prijava
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
05.11.2013.
u 14:45

Osobni odbitak kretao se od 2400 do 3840 kuna i zaposleni na područjima od posebne skrbi ostvarili su velik povrat poreza

Od iduće će godine zaposleni na područjima od posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područjima, osim Vukovara, ostati bez povećanog osobnog odbitka.

Taj je odbitak ove godine bio 2400 kuna za treće, 3200 za drugo i 3840 kuna za područje prve skupine PPDS-a i predstavljao je značajan porezni stimulans za sve koji rade u tim mjestima, od Belog Manastira, Iloka, Jasenovca, Kijeva, Plitvičkih jezera, Slunja, Drniša, Novske do dijelova Dubrovnika, Daruvara, Zadra, Siska, Karlovca...

Njihov će osobni odbitak pasti na 2200 kuna kao i za druge u državi, čime će se postići znatna ušteda za proračun jer više neće dobivati povrat poreza nakon podnošenja godišnje porezne prijave.

Neugodno iznenađenje od 1. siječnja 2014. čeka i sve koji ostvaruju drugi dohodak, odnosno primaju neki oblik honorara na koji su dosad plaćali 25 posto predujma poreza. Država i njih obvezuje da za 2014. podnesu godišnju prijavu na kojoj će im zbrojiti zaradu iz više izvora i oporezivati je sa stopama poreza od 12, 25 i 40 posto, ovisno o iznosu dohotka.

Predlagač navodi da porezna politika “više neće biti u funkciji preferiranja rada prema ugovoru o djelu u odnosu na ugovor o radu ili samostalnu djelatnost”. Razmjenom s državama članicama EU poreznici će dobiti uvid i u isplate iz inozemstva.

Komentara 1

GR
GRGOO
15:56 05.11.2013.

I ovo je jedna priča koja je bezveze. Umjesto da su Vukovar odmah obnavljali "iz svih snaga" i umjesto da je jednak drugim razvijenim gradovima, oni ga još uvijek vuku po blatu. Usput zar, osim nekoliko gradova u državi, itko dobro živi (i to je statistički gledano)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije