Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI PREGLED
Povratak na članak

Iz Večernjakove arhive smo izvukli slike i informacije o potresima u prošlosti: Što smo naučili?

Večernji list među najstarijim je i najdugovječnijim novinama u Hrvatskoj pa je od svojih početaka, prije više od 60 godina, temeljito izvještavao o potresima na području bivše SFRJ i uvijek bilježio iznimnu solidarnost s unesrećenima

Komentari 13

SO
Sotony
20:04 02.01.2021.

Mozda naopokon pocnemo cjeniti gradevinsku struku. Ljudi rade od svojih kuca svakakva cuda

VL
DU
Deleted user
18:27 02.01.2021.

Molim da pitanje pročita gsp Trut, ministar Božinović, Vlada RH trenutno HDZova i svi političari. Učiš iz prošlih događaja koje analiziraš, prikupljaš podatke o aktualnima i planiraš što ćeš kada se desi.. Drmalo se i drma se i drmat će se.

VL
SI
sisavac
21:09 02.01.2021.

Znači, sve je isto.. Sad samo da čujemo tko je i kome platio obnovu... Nakon svih tih potresa i dalje se ne osiguravaju kuće od potresa. Srušeno je ono što je već davno bilo za rušenje, pogledajte slike, u tim srušenim kućama nema za 1 mješalicu betona, njima je još dudek prodavao trsku za stropove, nema ni g od gredica. Potres jest bio jak, al pogle kolko susjednih kuća sa istim stilom fasada i oblikom nije oštećeno nešto.

VL
RE
rennes
21:14 02.01.2021.

Ali me zapravo ni ne čudi toliko da su po milijunti put ZG novinari jednostavno zaboravili na, iz zagrebačke vizure dosta nebitni Slavonski Brod i strašni potres iz 1964. od čak 5.6 Richtera! Evo jedan interesantan podatak koji je jako dobra metafora statusa i važnosti koje "uživa" Sl. Brod - drugi najveći grad u istočnoj Hrvatskoj u metropoli! Grad Zagreb se do dana današnjega nije udostojao imenovati niti jednu jedinu ulicu imenom ovog velikog slavonskog grada, ma koliko skromna i beznačajna ista bila, ali i danas ima više ulica s imenima nekih za Zagreb i Hrvatsku relativno beznačajnih gradova u nekima od bivših republika! Naravno, treba li i spominjati i to da zato zagrebačka malograđanština ima ulice imenovane po brojnim otocima i otočićima na Jadranu, kao i mjestašcima! Ipak se tamo bar jednom godišnje prži na plaži i kupa a jug je i "tvrda stina" i ishodište prave Hrvatske, odnosno svih "pravih" Hrvata! A ipak Brod nema more, nalazi se u dalekoj i dosadnoj Slavoniji, koja etnički i nije uvijek bila tako "čisto" Hrvatska niti od stoljeća sedmog tu Hrvati dišu!

VL
DU
Deleted user
19:14 02.01.2021.

O, pamtim svaki od njih. I nebitno je jesu li kuće bile u vlasništvu roma, albanaca, turaka, srba, makedonaca, bošnjaka, bosanaca, crnogoracs, hrvsta ili slovenaca (veliko početno slovo). Kuće su u većini slučajeva bile stare i loše građene. Onako kako su znali i mogli tih godina. Na crnogorskom primorju oko HNovog slovenci i beograđani su za tek iskopani temelj dobili velike nadoknade za razliku od "fukare". Uvjek ima "tatinih" sinova koji stoje prvi u redu.

VL
MP
miroslav.petkovic.7564
18:18 02.01.2021.

Strasna u to vrjeme sve dobro obnovljeno. Ali cjelo podrucje bivse Juge je trusno. Nikad ne znas kad ce negdje potres se dogoditi.

VL
Avatar savskokupališteZagreb
savskokupališteZagreb
22:22 02.01.2021.

Lako je pisati o prošlosti.Što nas čeka u budućnosti??

VL
MO
montello
18:49 02.01.2021.

taj 1962 je bio jedan od najgorih,,,

VL
BR
branka82
07:00 03.01.2021.

jako ddobro se sječam te godine kad je bio u Budinšcini,bilo je stravično.

VL
IS
Istnaboli
22:29 02.01.2021.

Tito partija omladina akcija.

VL
IS
Istnaboli
22:30 02.01.2021.

Osiguranje priznaje i placa samo ako je postres od 6.8 pa navise

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.