Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konkurencija

Već tri bloka zbog kojih postaju nervozni Milanović i Karamarko

milanovic
Foto: Pixsell
1/2
02.03.2014.
u 10:00

Za konzervativne birače dvije su opcije, a vladajuće grickaju i slijeva i sa centra

Političke elite ne mogu ponuditi izlazak iz dugogodišnje gospodarske depresije i društvene krize, ali zato gotovo svaki vikend ponude neki novi povijesni savez ili blok. Ovaj vikend udružili su se slabašni HSLS Darinka Kosora i ambiciozni, ali još nedokazani, Nacionalni forum Nikice Gabrića.

Birači mogu birati

Donedavno smo se teško snalazili u nepreglednoj džungli stranaka koja se ipak malo prorijedila stvaranjem pet političkih blokova. To je sada koliko-toliko prohodna šuma s dosta hladovine u kojoj će svaki politički svjestan Hrvati moći pronaći svoje sigurno utočište. Sada će i dva tradicionalna bloka, koje predvode HDZ i SDP sa svojim satelitima, dobiti dostojnu konkurenciju. Prvi put u ovih četvrt stoljeća hrvatske demokracije HDZ je dobio konkurenciju na desnici koja nije samo puki folklor nego ima i realnu snagu da gricne dobar dio konzervativnog biračkog tijela. Desno orijentirani birači moći će birati između dvije opcije bez straha da će njihov glas propasti. HDZ još kontrolira najveći dio konzervativnog biračkog tijela, ali se Tomislav Karamarko nije uspio nametnuti kao neupitni lider desnice. S obzirom na to u kakvoj je depresiji Hrvatska, HDZ bi trebao imati znatno veću podršku nego što to trenutačno pokazuju ankete.

Čak nije uspio preteći SDP i njegove saveznike koji se još dobro drže s obzirom na to kako loše rade. Pravo je čudo da koalicija vladajućih stranaka još vodi u istraživanjima javnog mnijenja. Zadnji podaci o padu BDP-a samo potvrđuju da lijeva koalicija na vlasti ne može izvući zemlju iz krize. To znači da joj popularnost može samo padati do izbora. Dio razočaranih birača svakako će se prikloniti novoosnovanom savezu Gabrića i Kosora. Koliko se voli Holy? Iako je riječ o ambicioznim i vrlo bogatim političarima, koji u politici žele potvrditi svoj društveni ugled i zadobiti još malo moći, nije baš izvjesno da će oni najviše profitirati od lošeg rejtinga Milanovića i Vesne Pusić.

Zato je u posljednje vrijeme pravi uzlet doživjela dojučerašnja SDP-ovka Mirela Holy. Njezin Orah prometnuo se u glavnu zvijezdu istraživanja javnog mišljenja, dok je ona postala druga najomiljenija političarka u Hrvatskoj. M. Holy osvojila je simpatije jer uvijek jasno iznosi svoja gledišta, ali pritom ne iritira one koji ne glasuju za njezinu opciju. Ona bi mogla uzeti dio glasova i Lesarovim laburistima koji su se usidrili na oko devet posto i ne mogu se pomaknuti naprijed. Iako je Lesarov program naoko vrlo prihvatljiv, birači su svjesni da je on i poprilično nerealan.

>>Iznenađenje mjeseca: Holy druga najpopularnija političarka u Hrvatskoj!

Komentara 36

Avatar MOĆ NARODA
MOĆ NARODA
11:06 02.03.2014.

Nisam čuo što nam konkretno nude ti blokovi. Da li netko od njih misli ukinuti financiranje stranaka iz proračuna? Smanjiti broj zastupnika u saboru ? Ograničiti funkcije političarima? Plijeniti imovinu bez pokrića? Uvesti materijalnu i krivičnu odgovornost za političare naa funkcijama? Itd. itd.itd.

DU
Deleted user
10:19 02.03.2014.

Gundulić je to dobro opisao: "Tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje. Sad vrh sablje kruna visi, sad vrh krune sablja pada..." Nadam se da će kroz određeno vrijeme i o SDP-u i HDZ-u pričati kaoao marginalnim strankama. Ovo je pravi trenutak za stvaranje novih stranaka - nadam se, različitih od SDP-a i HDZ-a.

LE
LeonardS
10:30 02.03.2014.

Ako građani budu samosvjesni i izađu u što većem broju neće pobjediti ni HDZ-e a ni SDP-e, dosta nam je laži i prevara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije