Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VESNA PUSIĆ

'Već smo na putu da s EK riješimo nesporazum oko Lex Perkovića'

vesna pusić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
03.07.2013.
u 20:29

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova u Bruxellesu je bila na domjenku koji je u zgradi Vijeća EU organiziran u čast ulaska Hrvatske i početka šestomjesečnog predsjedavanja Litve

– S Europskom komisijom usuglasit ćemo stavove tako da rješenje bude prihvatljivo za obje strane i već smo na putu da to i napravimo – izjavila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Bruxellesu, komentirajući kritike Europske komisije na račun novog hrvatskog zakona o europskom uhidbenom nalogu.

Na pitanje kako komentira izjavu Gunthera Kirchbauma, predsjednika odbora za europska pitanja u njemačkom Bundestagu, koji je rekao da prijatelji ne rade jedni drugima to što je Hrvatska učinila Njemačkoj nakon ratifikacije, a uoči samog ulaska u EU, Pusić je odgovorila: – Što se prijatelja tiče, hrvatski su prijatelji svih 27 zemalja članica, ni jedna više, ni jedna manje. Što se tiče različitih pravila EU, Hrvatska će, kao i Njemačka, o njima imati stavove i raspravljati ravnopravno. U ovom konkretnom slučaju dogovoriti ćemo se s Komisijom i drugim zemljama članicama. Ali, ruku na srce, Njemačka je imala mogućnost da izabere datum od kada će se primjenjivati europski uhidbeni nalog. Tek države koje su počele ulaziti 2004. više nisu imale tu mogućnost. Tako da je ova tema višeslojna. Ali neće izazivati neki ozbiljan problem – zaključila je Pusić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova u Bruxellesu je bila na domjenku koji je u zgradi Vijeća EU organiziran u čast ulaska Hrvatske i početka šestomjesečnog predsjedavanja Litve. Na stolovima se nudila hrana iz različitih hrvatskih regija, a točilo se i hrvatsko vino, među ostalim i istarski teran za koji je Slovenija ishodila zaštitu i koji, po pravilima i tumačenju Europske komisije, ne bi trebao biti u prodaji s etiketom na kojoj piše teran ako nije proizveden u Sloveniji.

Na domjenak je stigao poseban charter zrakoplov iz Zagreba, prepun ljudi koji su proteklih godina sudjelovali u pregovorima o članstvu u EU i pripremama za članstvo. Pjevala je Klapa sv. Juraj koju čine pripadnici Hrvatske ratne mornanice, a s njom su pjevali i mnogi uzvanici, uključujući i predsjednika HNB-a Borisa Vujčića i ministricu Vesnu Pusić, koja je u jednom trenutku i zaplesala. Pogledajte video snimku tog plesa.

>>'Između Hrvatske i EU ne postoji problem koji se ne može riješiti'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije