Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za novčanice i kovanice

HNB ima važnu obavijest: Imate li još kuna? Ostalo je još samo nekoliko dana za ovakvu zamjenu

Kovanica Hrvatske kune
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
23.12.2023.
u 10:50

"Unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje, dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute", napominje Hrvatska narodna banka (HNB)

Hrvatska narodna banka (HNB) podsjetila je građane kako od 1. siječnja 2024. godine banke, Financijska agencija i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kune. Novčanice i kovanice kune moći će se od tada zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. Prilikom zamjene kune u euro u HNB-u, kako se napominje, neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu.

"Hrvatska narodna banka će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.", istaknula je Hrvatska narodna banka.

Građani će, pojašnjeno je, moći preostale kune zamijeniti osobnim dolaskom na šalter Hrvatske narodne banke, na adresi Zagreb, Franje Račkoga 5, a iznosi manji od 15.000,00 kuna moći će se, na osobnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb.

VEZANI ČLANCI:

Za zamjenu gotovog novca kune u iznosu od 40.000,00 kuna i većem, ili u broju kovanica koji je veći od tisuću komada, potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na adresu elektroničke pošte: gotov.novac@hnb.hr, uz navođenje iznosa gotovog novca kune koji se namjerava zamijeniti. 

Prema podacima HNB-a, do 14. prosinca ove godine od 500.000.000 komada novčanica koje su bile polovicom 2022. u optjecaju i pričuvama Hrvatske narodne banke, vraćeno je oko 438.600.000, odnosno 88%, ali od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 760.500.000, odnosno 25%. Na dan 13. prosinca ove godine u optjecaju je bilo 4,66 milijarde kuna.

"Unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje, dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute", napominje se.

Nakon povlačenja, kovanice kune čuvaju se u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune se paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju u trezore Hrvatske narodne banke te sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.

VIDEO Pogledajte kako izgleda čuvanje kovanica kune

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
10:59 23.12.2023.

Nikad prežaljena kuna. Vratit će se ona...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije