Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kornatska tragedija

Vatrogasac Alviž: Kanaderu naređeno gašenje vatre iza Vodica

dražen slavica
Željko Mršić/PIXSELL
31.01.2011.
u 12:08

Jednom je vatrogascu glava bila među stijenama i teško je disao. Umro je dok smo bili tamo – rekao je vatrogasac iz Zablaća Ivica Perković

Kad smo stigli do poginulih vatrogasaca, osjetio se miris izgorenih tijela. Jedan je vatrogasac sjedio, a svi ostali su ležali i zapomagali tražeći vode. Oko njih je bila razbacana vatrogasna oprema. Jednom je mlađem vatrogascu glava bila u stijenama i teško je disao. Na sebi nije imao odjeće. Umro je dok smo bili tamo. Potresno svjedočenje iznio je Ivica Perković, vatrogasac DVD-a Zablaće, koji je do smrtno stradalih kolega kobnog dana na Kornatima prvi stigao s Joškom Klarićem. Suđenje Draženu Slavici, jedinom optuženom za kornatsku tragediju u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca, uz svjedočenje Perkovića, nastavljeno je na Županijskom sudu u Zadru i svjedočenjem dvaju šibenskih vatrogasaca, Nenada Alviža i Šime Copića.

Kao i na prethodna dva ročišta, bivši zapovjednik šibenskog JVP-a Dražen Slavica optužen je zbog načina zapovijedanja. Naime, Šime Copić je rekao da je Slavici bilo malo stalo do ljudi, a više do promocije i da je često vrijeđao vatrogasce. Izjavio je da mu je svojevremeno Slavica rekao da će mu se napiti krvi i da neće dočekati mirovinu kao vatrogasac. Copić i Alviž su svjedočili kako na dan tragedije pilot helikoptera nije mogao sletjeti tamo gdje je htio zapovjednik na terenu Dino Klarić te da su oni sa svojom grupom iskrcani kod uvale Kravljačica. Tamo je oko 13 sati vodu uzimao kanader.

– Čuo sam razgovor vođe naše grupe i pilota kanadera koji je rekao da je stanje na Kornatu katastrofalno, ali da mu je naređeno da gasi požar u zaleđu Vodica – rekao je N. Alviž. Svjedočio je da su mu iz centra nakon saznanja o tragediji rekli da nedostaje jedan vatrogasac i da su krenuli u potragu sa svjetiljkama na brdo.

– Našli smo prvo jedno, ali potom i druga tijela. Bilo mi je čudno što nikoga nije bilo pokraj njih. Nije bilo ni policije! Sve je to bilo jako teško gledati – rekao je Nenad Alviž, a Šime Copić je posvjedočio da su posljednjeg od šest poginulih vatrogasaca pronašli 100 metara dalje od ostalih. Posvjedočili su da su jutro nakon tragedije vidjeli 50-ak vojnika, među kojima i specijalce iz Delnica, a nešto kasnije, kako je rekao Šime Copić, i generala Lucića i ministra Rončevića. Suđenje se nastavlja u utorak.

 

Komentara 5

PI
pietrogross
14:15 31.01.2011.

svaka slicnost sa 11.9.2001.i ostalim slucajevima iza kojih stoje specijalne sluzbe sigurnosti je,naravno,slucajna.

JA
jankoprekobrda
16:24 31.01.2011.

Sada se mijenaju iskazi sve se spream na to da visi Pedro (Slavica) da se ne razotkrije pravo stanje stavri u vatrogastvu i gdije je zavrsio novac namijenjen nabavci opreme. Kako ih je samo sve redom uspijela HDZ vrhuska preparirati.

MM
Mladen Miletić
23:43 31.01.2011.

To je jasna hrvatska logika i ZAKON balkana .. Kao i na prethodna dva ročišta, bivši zapovjednik šibenskog JVP-a Dražen Slavica optužen je zbog načina zapovijedanja. Taj pametnjakovič je slao vatrogasce da gase vatru treba na robiju da budu svi sretni jel stvarno to je sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije