Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT FINANCIJSKI PREGLED
Povratak na članak

Vatikan otkrio koliko nekretnina posjeduje u Italiji i svijetu

Lani je papa Franjo upravljanje financijama oduzeo Državnom tajništvu i prenio u nadležnost APSA-e

Komentari 1

Avatar malistricek
malistricek
20:43 24.07.2021.

Koliko je već puta u javnosti bilo reči o tome kako je Vatikan pun blaga opljačkanog, između ostalog, i od srbskih žrtava ND Hr– ni broja se ne zna. U SAD ima advokata, poput Džonatana Levija, koji vode procese protivv Vatikana sa zahtevom da se oteto vrati i da se žrtve obeštete. A to je samo vrhunac ledenog brega jedne pljačkaške družine, vođene „pontifeksom maksimusom“, koja već stolećima pljačka i otima ono što njoj ne pripada. Tome je papa učio i svoje sledbenike: kad odete u Veneciju, i na glavnom trgu Mletačke republike ugledaćete tzv. „Konje Svetog Marka“; ovi konji su, u doba Četvrtog križarskog rata, oteti sa Carigradskog hipodroma. Uopšte, pljačka vizantijskog nasleđa jedan je od ključnih izvora bogatstva renesansnog Zapada, i o tome je staršina Sretenjskog manastira u Moskvi, otac Tihon (Ševkunov) snimio odličan dokumentarni film, „Propast imperije“, koji je mogao i kod nas da se vidi. „Vatikandžije“ (izraz vladike Danila budimskog) su svoju moć sticali otimanjem tuđeg – ne samo vizantijskog, srbskog, pravoslavnog, nego i drugih naroda kojima su križari i konkvistadori, ognjem i mačem, nametali veru – koliko je samo blaga oteto izh Južne Amerike! Uz sve to, svakako treba pomenuti i bankarske veštine papine družine – oni su, uprkos strogim hrišćanskim kanonima koji zabranjuju zelenašenje, vekovima u svetskom vrhu po sumnjivom bankarstvu čiji je cilj što više para. Money makes the world goes round: to je prava himna tobožnjeg „naslednika Sv

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.