Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERAS KONCERT

Varaždinac fra Antun sam naučio svirati rijetki instrument - lutnju

lutnja
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
02.04.2014.
u 11:00

Do danas je održao oko 30 koncerata, a jednom prilikom slušao ga je i Karlo von Habsburg, unuk posljednjeg austrijaksog cara

- Kada sam prvi puta vidio baroknu lutnju, bio sam u izvjesnom šoku. To je mislim normalna reakcija glazbenika na instrument s čak 13 pari struna – kroz smijeh je opisao prvi susret s danas omiljenim instrumentom, baroknom lutnjom iz 18. stoljeća, lutnjist fra Antun Mrzlečki (59).

Ovaj franjevac i kapucin iz Varaždina, danas je jedan od samo 19 lutnjista u Hrvatskoj i jedan od tek četiri koji javno nastupaju. Dugi niz godina živio je i u Njemačkoj, gdje je studirao klasičnu gitaru.

Gotovo uvijek gitaristi

-Gotovo svi lutnjisti su prvo gitaristi koji na gitari sviraju djela Bacha i Weissa koja su zapravo transkripcije za gitaru. Tada sam shvatio da ako želim proširiti horizonte, moram djela koja su pisana za lutnju zaista i svirati na izvornom instrumentu – ispričao nam je fra Antun kako je počeo njegov put prema jednom od nekada najomiljenijih instrumenata europskih dvorova.

Danas je to prilično rijedak instrument u Hrvatskoj, s malim brojem izvođača, ali velikim repertoarom koji se sve više otkriva. U Hrvatskoj tako niti ne postoji studij lutnje, već ju je fra Antun naučio svirati sam, a usavršavao se na dva tečaja.

- Nabavio sam metode za učenje sviranja lutnje i autodidaktičkim metodama naučio sam je svirati – kazao je fra Antun. Školovanom klasičnom gitaristu, trebali su mjeseci svakodnevne vježbe da savlada taj instrument.

- Sve to ovisi o vašem prijašnjem znanju i stupnju tehničke vještine na gitari. Gitarist će mnogo lakše naučiti svirati lutnju, iako je za nju potrebna posebna tehnika trzanja desne ruke. U početku sam tako svirao na “samo” 11 pari struna, a naknadno sam pridodao 12. i 13. par struna. Sve u svemu, potrebna je čelična volja i ljubav prema lutnji. To je dama koja se ne otkriva lako, ali kad vas primi ona vas više ne pušta – slikovit je fra Antun kada opisuje lutnju, a osim što je svira, bavi se sustavnim istraživanjem njezine povijesti i popularizacijom.

Za dubrovačke novine napisao je kolumnu na temu povijesti lutnje. Polako se, kaže, povezao i s drugim hrvatskim lutnjistima, a s vremenom je pokrenuo internetsku stranicu lutnja.net, prvi hrvatski portal o lutnji na kojem zaljubljenici u ovaj rijedak instrument mogu pronaći iscrpan sadržaj o njemu.

Uz to sve, fra Antun je i stručni suradnik u organizaciji koncerata na lutnji u sklopu Varaždinskih baroknih večeri.

Ulaz je besplatan

Do danas je održao oko 30 koncerata na lutnji diljem Hrvatske. Jednom ga je prilikom slušao i Karlo von Habsburg, unuk posljednjeg austrijskog cara, a danas će ga imati prilike čuti i varaždinska publika.

Naime, u sklopu Srijede u muzeju, fra Antun Mrzlečki će večeras s početkom u 19 sati u renesansoj dvorani Starog grada održati koncert na lutnji.

Na repertoaru su djela najpoznatijih skladatelja lutnjista Silviusa Leopolda Weissa, koji je muzicirao s Bachom, te Roberta de Viséea, učitelja barokne glazbe na dvoru kralja Luja XIV. Uz glazbeni dio fra Antun Mrzlečki održat će prema potrebi i kraće izlaganje o lutnji, a ulaz je besplatan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije