Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesta za biznis

Varaždin bolji i od Zagreba i od Istre

'14.05.2010. Korzo, Varazdin - Pocelo uredjivanje grada i postavljanje cvjetnih kosarica, gradonacelnik Ivan Cehok postavio je prvu kosaricu. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/3
16.05.2011.
u 20:00

Uz čvrste statističke podatke na konkurentnost je utjecala i percepcija, izrazito loša za Zagreb

Varaždinska županija najbolja je sredina za biznis u Hrvatskoj. U četiri godine ta je županija iza sebe ostavila moćni Grad Zagreb, ali i najjaču turističku regiju Istru ponajprije zbog kvalitete lokalne uprave, lokacijske prednosti i vladavine prava.

Ocjena lokalnih vlasti

U suradnji s UNDP-om, Nacionalno vijeće za konkurentnost drugi put u četiri godine izračunava regionalni indeks konkurentnosti prema međunarodno usporedivoj metodologiji, a novo istraživanje otkriva pad Zagreba i skok Varaždinske županije kad je posrijedi liderska pozicija, ali i napredovanje Krapinsko-zagorske, Zadarske i Šibensko-kninske županije na domaćoj ljestvici konkurentnosti te pad Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije u usporedbi s istraživanjem iz 2007. Temelj su za analizu 123 čvrsta statistička podatka iz različitih izvora, ali i 68 perceptivnih indikatora izvedenih iz ankete koju su proveli autori pod vodstvom profesorice osječkog Ekonomskoga fakulteta Slavice Singer.

Varaždin je, na primjer, odskočio zahvaljujući perceptivnim indikatorima, a i Koprivničane je povoljnija percepcija spasila od većeg pada. Indirektno je to ocjena i za lokalne vlasti, minus za zagrebačkog gradonačelnika Bandića, a plus za HNS ili Čehoka! Premda Zagreb ima dvostruko veći BDP per capita – 16.745 eura prema 8309 eura u Varaždinskoj županiji – po troškovima poslovanja, ponašanju javnih dužnosnika pri donošenju odluka, nezavisnosti sudstva od političkih utjecaja, kvaliteti komunikacije i suradnji tijela lokalne samouprave i poduzetnika posljednji na listi – dvadeset prvi! Pretposljednji je po kvaliteti usluga koje lokalna uprava pruža poduzetnicima, a u Zagrebu je pri dnu i povjerenje javnosti u financijsko poštenje političara, učinak ilegalnih plaćanja na poslovanje poduzeća, ali i broj neriješenih ZK predmeta per capita.

Agrokor se hvali

– Jesmo najbolji, ali istodobno smo i svjesni toga da nam država, kao zlatnom rudniku, upravo zbog toga može uzeti više – prokomentirao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Autorica studije Slavica Singer uočava da Hrvatska nazaduje na svim međunarodno usporedivim istraživanjima. Slavonske su županije najnekonkurentnije. Potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić pohvalila se, međutim, da je njezina tvrtka od 2005. u slavonske tvrtke uložila tri milijarde kuna te da Slavonija ima potencijal postati najjača regija ulaganjima u poljoprivredu. Prvi čovjek NVK Ivica Mudrinić osobno je, kaže, 51 posto za ulazak u EU, a 49 posto je rezerviran jer zbog nekonkurentnosti zemlja može postati potencijalan plijen.

Ključne riječi

Komentara 36

OB
-obrisani-
23:16 16.05.2011.

Ovaj bradati trebao je odavno biti u pritvoru, ali očito je da u Varaždinu doista stoluju majstori svoga zanata!

CF
cimer_fraj
23:18 16.05.2011.

evo samo na brzake: cestitke mojem Varazdinu od Varazdinca iz tudjine. Hipnos Pajdas: ak nikaj drugo, imate Bezanec!!! Tam sam se prije nekoliko godina odlicno zabavljal. Uz exorbitatno dobro lokalno vince. I jos mi je ve jezik mokri :)) Pozdrav!

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
22:36 16.05.2011.

Bravo Varaždinci ! Prije 10 godina ,moja županija je bila na desetom mjestu a varaždinska na jedanaestom.Danas su varaždinci prvi a moja Krapinsko-zagorska županija je zadnja,zahvaljujuću 10 godišnjoj vlasti SDP-HSU-HSS.(ZDS).Ovdje je pad ulaganja za 60 %.Najveća je nezaposlenost u državi ovdje.Imamo najveće obvezno osiguranje i tehnički pregled vozila u državi i ...NAJNIŽE plaće u državi.Ceste su nam koma,a najjača su nam ponuda Babičini kolači i alkohol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije