Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Francuska novinarka

Valovi krvi i suza Pariz mogu ljuljati, ali ne i potopiti. Nikad

Pariz
Foto: DPA/PIXSELL
16.11.2015.
u 17:07

U prvim danima listopada bivši antiteroristički sudac Marc Trévidic izjavio je: Postali smo neprijatelj br. 1 za ISIL. Najgore je pred nama

Pijuckanje vina. Smijanje zbog toga tko će dobiti posljednji komad sira. Osluškivanje žamora. Tog petka 13. Parižani željni zabave pratili su ovaj poznati protokol. Bilo koji Parižanin može si predočiti taj prizor, jer proživio je bezbroj sličnih. I euforični navijači koji viču na svoje nogometaše jer nisu ranije zabili gol Njemačkoj. Hipsteri koji bezbrižno puše na terasama. Uzvici radosti koji odjekuju dok američki bend Eagles of Death Metal izlazi na pozornicu.

A onda, mašta se zamrzava, nesposobna procesuirati vrisak užasa i boli, zvižduk metaka, tišinu nakon krvoprolića, dugu šetnju među mrtvima.

Ranjiva zemlja

Prije samo deset mjeseci, kada je barbarizam napao njezinu slobodu izražavanja i vjeroispovijesti, Francuska se zarekla da će ostati neustrašiva i nastaviti štititi svoje temeljne vrijednosti. Ali sada, kada su napadnuti naše društvo i način života, je li još uvijek moguće održati to obećanje? Od siječnja neki su ljudi doživljavali prijetnju kao nevažnu za njih. Oni nisu bili kontroverzni karikaturisti, policajci ili Židovi, pa zašto bi netko napao baš njih? Jeziv odgovor glasi: "Jer si Francuz, jer si živ".

Naravno, Francuzi nisu bili nesvjesni prijetnji. Vlasti su spriječile brojne napade otkrivajući javnosti samo neke. Ali ako su Parižani možda zaboravili da su meta, ISIL se pobrinuo da im objasni zašto ipak jesu. Njihovo pismo u kojem tvrde da su izveli simultane napade označava Pariz kao "glavni grad prostitucije i zla koji služi kao glavni nosač križa u Europi". U prvim danima listopada bivši je antiteroristički sudac Marc Trévidic izjavio: "Postali smo neprijatelj broj 1 za ISIL. Najgore je pred nama". Po njemu, zemlja je ranjiva zbog triju razloga: uloge predvodnice u koaliciji protiv ISIL-a, nemogućnosti osiguravanja svojih granica od terorista i propusta u antiterorističkom sustavu. Sada se suočavamo s jezivim napadima.

Islamofobija raste

Jedinstvo je pokazano u obliku bezbrojnih dokaza solidarnosti, no zaustavljeno je na vratima politike samo nekoliko sati nakon napada. Prvi politički učinak krvoprolića odnosi se na migrante: njih se povezuje s terorizmom. Nasreću, za razliku od situacije u siječnju, nisu još zabilježeni napadi odmazde na muslimanske interese, iako rastuća islamofobija i dalje zabrinjava. François Hollande obećao je da će francuski odgovor na ovaj "ratni čin" biti "nemilosrdan" i da će upotrijebiti "sva potrebna sredstva". U ovom trenutku teško je reći hoće li to dovesti do slanja vojnika na ratište ili više zračnih napada. Ali promijenio se ton vlade. Nitko više ne oklijeva prije nego što ustvrdi da je Francuska "u ratu" s ISIL-om. Baš kao i Pariz, svi se nadaju će cijela zemlja nastaviti živjeti u skladu s motom prijestolnice. "Fluctuat Nec Mergitur". Mogu vas njihati (valovi krvi i suza), ali ne i potopiti. Nikad. 

>> Teroristi nisu samo prijetnja Zapadu već i muslimanima 

>> Tri usklađene skupine terorista: Evo kako su se odvijali stravični napadi u Parizu

Komentara 8

Avatar naroz
naroz
20:06 16.11.2015.

samo se sjeti damo sta su vam Srbi govorili 90tih godina sto se tice fundalentalih radikalnih musilmana prije sept 11,londona, madrida, pariza itd i kada su osama bin ladin bili u bosni i na kosovu

Avatar superhik74
superhik74
20:46 16.11.2015.

Gospodji bi bilo puno pametnije da se okrene prema svom parlamentu I vladi I malo preispita njihovu unutarnju (multikulturalnosti) I vanjsku (imperijalnu) politiku koji "ljuljaju" I Pariz I Francusku vec godinama. Bez tih "unutarnjih" neprijatelja lako bi Francuzi s imigrantima koji su odrasli u drzavi koju ne vole ili su divljaci dosli iz vana.

MI
migaaa
23:24 16.11.2015.

Mogu da lupetaju kada im niko nije stradao. Onome kome su stradala deca potopljena mu je i proslost i buducnost a Pariz? Sta njemu vise znaci taj Pariz kada ce ostatak zivota provesti u tuzi i bolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije