Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tegobe na Valentinovo

Vakula: Pripremite se na promjenu vremena, kratkotrajnu, ali učinkovitu

vrijeme
Foto: PIXSELL
1/5
14.02.2020.
u 08:41

Za vikend i početkom novoga tjedna jutra će u kopnenom području ponovno biti hladnija, osobito u nedjelju uz temperaturne 'minuse' i maglu

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula vremensku prognozu za Valentinovo počeo je stihovima

"Na dan kad se "ftičeki ženiju"

razmjenjujući ljubavnu "kemiju",

kapljice paduckaju pa i kiše liju,

a na Jadranu i razni vjetrovi briju.

No, uskoro ćemo imati atmosferu sasvim drukčiju! ️

(na meteorološku mislim, ne na onu između 'ftičekov')", napisao je raspjevani Vakula.

Pospanost, razdražljivost, neraspoloženje, smanjena koncentracija i radna učinkovitost, pojačana osjetljivost na bolove samo su neke od tegoba - a sumnja se i na tragičnije - za koje se tijekom ovoga petka moglo "okriviti" južinu. Jačanje jugozapadnjaka i juga, pad tlaka, dolazak toplijeg i vlažnijeg zraka uobičajena su, ali nekima teško podnošljiva pojava prije promjene vremena. A nama slijedi jedna kratkotrajna, ali učinkovita. Barem po kiši i vjetru, u gorju djelomično i snijegu. Ne i po temperaturi, koja će nastaviti biti znatno viša od prosječne za drugo desetodnevlje veljače, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

U većini ćemo Hrvatske glavninu oborina imati u noći i u petak prijepodne, kada će osobito na Jadranu biti ne samo pljuskova, nego i munja i gromova, koji mogu probuditi i neke u kopnenom području. Tijekom petka slijedi razvedravanje, okretanje vjetra na sjeverni i sjeverozapadni smjer, na Jadranu uz obalu i buru, te poboljšanje biometeoroloških prilika, pri čemu će tlak nakon naglog pada - još naglije rasti pa će vikend biti stabilan, suh i pretežno sunčan - mnogima povoljan za aktivnosti na otvorenome, uz temperaturne "minuse" uglavnom u nedjelju ujutro u kopnenom području. Ipak, mogućim izletnicima u gorje valja spomenuti kako će tijekom nedjelje ponovno jačati jugozapadni vjetar... Slijedom svega, s vremenom i dalje s pravom mogu biti nezadovoljni ljubitelji zime, ali bi atmosfera mogla barem malo oraspoložiti lovce na oluje i druge ekstremnije meteorološke pojave.

Za vikend i početkom novoga tjedna jutra će u kopnenom području ponovno biti hladnija, osobito u nedjelju uz temperaturne "minuse" i maglu, a dnevna će temperatura zraka nakon manjeg pada u suhu i barem djelomice sunčanu subotu, ponovno rasti od vjetrovitije i još sunčanije nedjelje, te se ponovno malo sniziti tijekom oblačnijeg i vjerojatno kišovitijeg utorka i srijede. Prije toga, uz novu južinu, malo kiše u ponedjeljak može pasti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre. Naravno, i na sjevernom Jadranu, što će biti uvod u opet promjenljive dane prema sredini novoga tjedna uzduž cijele obale. No tijekom vikenda, na većini Jadrana i u ponedjeljak - sunčano, gdjekad i vedro. Puhat će najprije većinom umjerena bura i tramontana, od nedjelje opet uglavnom jugo i jugozapadni vjetar, uz koje će temperatura zraka i dalje biti viša od prosječne za sredinu veljače.

Video: Vjetar uništio krovove u Ivancu i Lepoglavi

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:37 14.02.2020.

..u svibnju stiže kratkotrajna promjena vremena koja će donesti snijeg do mora..🤪

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije