Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za Uskrs, najavio promjenu vremena od ponedjeljka

Kiša/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
10.04.2020.
u 10:23

Do ponedjeljka očekuje se većinom toplo i sunčano vrijeme, no uz jačane južine nakon čega bi moglo doći u ponedjeljak navečer i u noći na utorak povećanja vjerojatnosti mjestimične kiše.

U nastavku tjedna uoči najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa prevladavat će sunčano vrijeme uz daljnji rast temperature koje bi mogle biti iznadprosječno visoke za ovo doba godine. Takvo vrijeme će se nastaviti i na sam Uskrs uz sve zamijetniju južinu. 

- Nakon blagdana slijedi promjena! Brza, prolazna, kratkotrajna! Neprijeporan je pad temperature te umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većini Jadrana bura, mjestimice i olujna, ne samo na udare, a u većini je Hrvatske vrlo velika vjerojatnost i za pljuskove s grmljavinom. Lokalno se ne smije isključiti ni mogućnost tuče, u gorju i snijega. No, već od srijede ponovno stabilnije, uz porast temperature - prognozira meterolog Zoran Vakula za HRT. 

Kako navodi, trenutačne prognoze količine oborine od potkraj ponedjeljka do kraja utorka ne daju odviše nade za zamjetnije ublažavanje suše koja traje već mjesecima. 

Naime, u prvih 100 dana 2020. godine na većini meteoroloških postaja DHMZ-a skupilo se manje od polovine uobičajene količine, pri čemu je stanje osobito nepovoljno u Dalmaciji. Na postaji Split Marjan zabilježeno je da od 1. siječnja do 9. travnja nije bilo ni pune 55 litre po četvornome metru. Takve brojke nisu zabilježene do sada, a mjerenja postoje još od 1948. godine. 

Petak: pretežno sunčano i još toplije, ali ujutro još ponegdje svježe

- I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, prijepodne i vedro, te još toplije nego u četvrtak, ali i dalje uz ponegdje prohladno jutro, pa i uz slab mraz, posebno u Posavini. Iako uz višu temperaturu nego prošlih dana, jutarnjih "minusa" pri tlu će biti i u većini središnje Hrvatske, a poslijepodne će, uz uglavnom visoke prozirne oblake živa u termometrima meteoroloških kućica porasti do većinom 23 i 24 °C - navodi Zoran Vakula. 

Vrijeme će biti razmjerno toplo i sunčano poslijepodno. Prohladno vrijeme će biti u gorju i u unutrašnjosti Istre,  dok će uz obalu sjevernog Jadrana temperatura zraka biti od 9 do 13 °C. 

- Podjednako većinom slabo vjetrovito i malo valovito more bit će i u Dalmaciji, uz prevladavajuću vedrinu, a samo poneki oblak moguć je u unutrašnjosti, gdje će ujutro opet pri tlu biti temperaturnih "minusa", osobito u Sinju i okolici. Stabilno i na jugu Hrvatske, te vedro, uz mjestimičnu sumaglicu, ujutro gdjegod buru, još češće burin, zatim maestral, uz uglavnom malo valovito more. I naravno, iznadprosječno toplo poslijepodne, a ni ujutro neće biti odviše svjež - navodi Vakula. 

Do ponedjeljka očekuje se većinom toplo i sunčano vrijeme, no uz jačane južine nakon čega bi moglo doći u ponedjeljak navečer i u noći na utorak povećanja vjerojatnosti mjestimične kiše. 

- U utorak gotovo sigurno slijedi promjena! Brza, prolazna, kratkotrajna. Pad temperature te umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar djeluju neprijeporni, a vrlo je velika vjerojatnost i za česte pljuskove s grmljavinom. Lokalno se smije isključiti ni mogućnost tuče, u gorju i snijega. Već od srijede ponovno stabilnije, uz porast temperature - ističe meterolog Zoran Vakula za HRT. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije