Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJEZIČNI NATPISI

V. Škare Ožbolt: Sve ružne slike iz Vukovara mogle su se izbjeći

vesna škare ožbolt
Robert Anić/PIXSELL
02.10.2013.
u 17:26

Ožbolt kaže kako je moguće rješenje bilo i usvajanje njenog prijedloga da se Vukovar i sva ratom stradala u okolici proglase Spomen područjem

- Sve ružne slike iz Vukovara, kojih smo bili svjedoci posljednjih tjedana mogle su se izbjeći, tvrdi to počasna građanka Vukovara Vesna Škare Ožbolt govoreći o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i uvođenju dvojezičnosti. Ožbolt kaže kako je moguće rješenje bilo i usvajanje njenog prijedloga da se Vukovar i sva ratom stradala u okolici proglase Spomen područjem.

– To je bio moj prijedlog iz 2002. godine koji je prošao prvo čitanje u Saboru. Tada HDZ nije bio za taj prijedlog, ubrzo su došli novi izbori, ja sam ušla u Vladu i to više nitko nije spominjao. Šteta jer se sve ovo što se danas događa moglo izbjeći, kaže Ožbolt.

Uz Vukovar Spomen područjima proglašeni bi bili i neka okolna naselja poput Bogdanovaca, Lovasa, Tovarnika… Prema prijedloga sva ta područja imala bi poseban značaj gdje bi cijele ulice bile zaštićene i postale svojevrsni spomenici kulture. Izgrađen bi bio Centar za istraživanje ratnih zločina koji bi se kontinuirano bavio tim poslom kao i Centar za mir koji bi usporedo radio na razvijanju suživota i tolerancije.

– Da je to tada usvojeno u Saboru ne bi se danas moglo uvoditi dvojezičnost u Vukovar. Mislim da svakako još nije vrijeme za takvo što i da ljudi jednostavno poslije svih ratnih stradanja nisu spremni za takvo što. Tu odredbu Ustavnog zakona treba odgoditi dok se ne stvore uvjeti za to, ističe Ožbolt dodajući da EU sigurno ne insistira dvojezičnosti preko koljena jer su i sami proteklih desetljeća imali sličnih situacija. Podsjeća na činjenicu da je međusobna dvojezičnost Njemačke i Francuske započela poslije gotovo šest desetljeća kao i da se te odredbe ne primjenjuju za Nijemce u Češkoj.

– Mislim da aktualna Vlada pokazuje određenu neosjetljivost i izostanak prethodnih znanja o dešavanjima u Vukovaru gdje je zabilježena agresija najgoreg oblika. Pravi se spektakl oko nepotrebnih stvari. Pravo je pitanje imaju li Srbi u Vukovaru pravo na korištenje svoga jezika i pisma u govoru, na sudu, pri ishođenju raznih dokumenata. Znamo da imaju, a problem bi bio da nemaju, zaključuje Ožbolt.

>> Vukovar bi trebao biti područje od posebnog pijeteta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije