Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

'Odluka Ustavnog suda je očekivana. SDP-u sužen manevarski prostor, no Milanoviću baš i nije'

18.03.2024.
u 14:10

Milanović je jučer kazao kako neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke. – Predsjednik RH nestranačka je osoba i dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u izbornoj kampanji. Kandidiranje predsjednika na listi bilo koje političke stranke te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se, polazeći od njegovih izjava, za vrijeme obnašanja dužnosti kandidira, odmah mora podnijeti ostavku – poručio je Miroslav Šeparović na današnjoj konferenciji. Milanović je jučer kazao kako neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima.

Novinarka Iva Boban Valečić komentirala je s analitičarima Matom Mijićem i Draganom Bagićem odluku Ustavnog suda.

– Odluka Ustavnog suda da zabrani kandidaturu bila je potpuno očekivana. Sve su najave išle u tom smjeru – rekao je analitičar Bagić dodajući kako, kada se analizira ta odluka, "zapravo nismo dobili upute koji akteri bi se čega trebali pridržavati".  Kazao je i kako je ostalo nejasno na koji se način može ponašati SDP.

– Koliko sam ja razumio, SDP ne smije staviti na plakat staviti sliku Milanovića i reći: "To je naš premijerski kandidat." A smiju li, primjerice, reći: "Ako budemo relativni pobjednici, mi ćemo ponuditi Milanoviću da bude naš mandatar" – kazao je Bagić. Smatra da ostaje niz nejasnoća kod isticanja Milanovića kao kandidata, što će akterima otežavati djelovanje, no s druge strane će Milanoviću dati veliki manevarski prostor da stvari "reinpretira kako želi".

– Odluka je takva da na prvu djeluje vrlo jasna i odlučna, ali kada je razmontirate, shvatite da je to u primjeni ''boli glava'' – dodao je Mijić objašnjavajući kako je SDP-u ''manevarski prostor sužen'', ali Milanoviću ''baš i nije''. 

– On u svojim dnevnim aktivnostima kao predsjednik Republike može i dalje ostati uključen u kampanju jer je Šeparović odgovarajući na pitanje novinara jasno rekao da je predsjednik dosad već izašao iz okvira Ustava i da oni to ne mogu sankcionirati jer opoziv nije moguć zato što nemamo Sabor i nemamo dvotrećinsku većinu, što znači da je jedina sankcija za ovu priču poništavanje izbora, a to će se dogoditi samo ako SDP iziđe izvan ove odluke Ustavnog suda. Predsjednik, ako nije kandidat na izborima, nije izborni akter. On i dalje može komentirati što hoće, nastaviti se sukobljavati sa svojim glavnim protivnikom premijerom – rekao je Mijić.

GALERIJA Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

1/42

Komentara 66

NO
Noštromo
14:33 18.03.2024.

Ustavni sud treba uvesti 2 zakona kog se trebamo drzati. Zakon 1. Milanovic je uvijek u pravu i Zakon 2. Kad nije u pravu, onda vrijedi prvi zakon.

Avatar utunelu
utunelu
14:38 18.03.2024.

sjecamo se izjave ili mi ili oni?Milanovicu treba oduzeti i zabraniti da bude i presjednik mjesnog odbora radi se o opasnom covjeku

RA
racman
14:21 18.03.2024.

Da je siguran u pobjedu na izborima, neka bude frajer i neka da ostavku na mjesto predsjednika, ako nije neka drži to šta ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije