Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2024.

'Jasno je da je HDZ relativni pobjednik, ali ta se pobjeda neće pretočiti u jasnu vladu. Sad tek počinje prava priča'

Foto: Antonio Tatar
1/7
18.04.2024.
u 00:58

U studiju Večernjeg lista o izbornim rezultatima razgovarali su naši analitičari Ankica Mamić, Marijana Grbeša Zenzerović i Tonči Tadić, dok se Dragan Bagić javlja preko zooma.

Novi saziv Sabora dobiva sve jasnije konture. Do 23.15 sata obrađeno je 77.38 posto biračkih mjesta, a po trenutačnim rezultatima HDZ ima 64 mandata, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 11, Mostova koalicija 11, Možemo 9, IDS-ova koalicija 3, Fokus Republika 2 i NP Sjever 1 mandata. 

Izlaznost do 16.30 sati bila je rekordna – 50,60 posto, a svoj glas dalo je čak 450.000 građana više nego 2020. 

U studiju Večernjeg lista o izbornim rezultatima razgovarali su naši analitičari Ankica Mamić, Marijana Grbeša Zenzerović i Tonči Tadić, dok se Dragan Bagić javlja preko zooma. 

Gospodine Bagić, počet ćemo s vama, kako vi komentirate neslužbene rezultate?

Bagić: Mogli bi se našaliti i reći "tresla se brda rodio se miš". Bilo je puno neočekivanih poteza, očekujem da će biti još promjena. Rezultati su kakvi su i bili po rejtinzima stranaka nekoliko mjeseci prije izbora. Čak i velika izlaznost, bitno veća u odnosno na zadnja tri izbora nije donijela promjene u odnosima. Čak niti Milanovićevo uključivanje nije promijenilo odnos. Sve što se događalo, od skandala i političkih akcija nisu promijenile pozicije u 4 godine. 

Tko su gubitnici i dobitnici?

Bagić: Najveći dobitnik su HDZ i Plenković, s više od 60 mandata u Hrvatskoj plus tri u dijaspori. Činjenica je da stranka nakon 8 godina vlasti, pa i svih afera, ali i povećanog broja birača uspjeli su zadržati potporu. Takvih stranaka baš i nemamo u Europi, a ovo kod nas nije pošlo nikom za rukom. Gubitnika baš i nema jer su svi zadržali pozicije. Na strani SDP-a ima razočarenja jer su otkrili sve karte od kojih su neke rubne i radikalne, no to nije donijelo rezultat. Ono što jest neuspjeh je neuspjeh lijevo-centrističke opcije koja nekoliko izbornih ciklusa ne uspijeva se oporaviti i vratiti na pozicije iz 2011. pa čak i 2015. 

Gospođo Grbeša je li sve očekivano?

Grbeša: Apsolutno, pokazalo se da su izlazne ankete bile točne. Kao što smo već rekli, taj rulet koji je zaigrao SDP nije donio rezultate koje su očekivali, kao i da je HDZ pokazao da usprkos svemu ostaju jaka opcija i da su jedna od rijetkih stranaka koja u demokratskom okruženju vlada toliko dugo. To treba pripisati i oporbi jer imamo i veliki izlazak. Dosad smo to pripisivali činjenici da nitko ne ugrožava HDZ i sad vidimo da se taj izlazak raspodijelio na sve. Poruka je da lijevo-liberalni blok ima problem a to je problem liderstva.

Tadić: Cijelo vrijeme su se događali udari na Ustav predsjednika. Ono što je on nudio, a to su uhićenja, drame i socijalna revolucija, pokazalo se da to ljudima ne paše jer oni žele stabilnost. Na tu njegovu priču nisu nasjeli ostali u oporbi. Možemo je tu bio suzdržan i treba im odati priznanje. SDP osim Milanovićevih istupa nisu imali ništa drugo. Ne sjećam se njihovih inicijativa u Saboru, a u kampanju morate ući s programom. Veliki je problem njihovog liderstva i što nude biračima 

Gospođo Mamić mislite da je odluka Možemo da ne idu SDP-om bila dobra?

Mamić: Rekla bih da ako ostanu na brojci ispod 1o nemaju značajan rast,a  to je stranka koja vlada Zagrebom. Oni su se pozivali na istraživanja svojih birača koji su govorili da ne bi željeli koaliciju s SDP-om. U trenutku kad je predsjednik ušao u kampanju bili su suzdržani i nisu rekli da ostaju lijeva oporba. Milanoviću se često prigovaralo da je populist koji je skrenu udesno. Teško je reći što bi se dogodilo da su ušli u predizbornu koaliciju. Predsjednik je puno napravio za SDP jer su dosad bili autsajderi. Međutim, njihova kampanja bila je loša. Sve što smo od njih vidjeli bilo je neprimjetno. Naravno i HDZ-ova kampanja bila je loša, ali to je druga tema. 

Gospodine Bagiću, koja vam se opcija čini najrealnija?

Bagić; Prvo, ne bih se složio s rezultatom Možemo. Mislim da je to uspjeh za njih jer su često izloženi medijskim pritiscima, a sad su napravili dobar rezultat i smjer njihove politike se potvrđuje, samo oni imaju granice i ne mogu preuzeti poziciju SDP-a na ljevici. Moj dojam je da stvari neće ići tako brzo. Postoji samo jedan scenarij, a to je da većinu sastave HDZ, dio DP-a bez Kolakušića i drugih i dijela manjina, koje bi se mogle rascijepiti na pola. Tako bi DP ispunio jedini uvjet za koaliciju s HDZ-om,a  to je da s njima nije SDSS. Ako taj put ne uspije, onda će mnogi ovi manji akteri koji su rekli da neće ići s HDZ-om morati revidirati svoje pozicije. 

1/49

Gospođo Grbeša slažite li se s time? 

Ja bih se složila,s amo mislim da je druga opcija prva. Mislim da će prvo ići tim putem, nego ovim s DP-om. Tu postoji mogućnost toga da nekoliko zastupnika pristupi HDZ-u. Zanimljivo je da smo svi krenuli putem da HDZ sastavlja vladu, međutim i s druge strane čujemo signale da bi oni htjeli pokušati sastaviti vladu. To podrazumijeva puno kompromisa ali čini se da je Most najangažiraniji u tom smislu. Snaga stranaka mjeri se u ucjenjivačkom potencijalu. Njega zasad imaju DP, ali i Most.

Gospođo Mamić isto pitanje za vas? 

To ovisi o finalnim rezultatima. Bit će važan svaki HDZ-ov mandat. Sigurno je da Plenković može pokušati prepoloviti DP. Oni imaju dva lidera. Formalni lider je Penava, a tu je i Mario Radić, koji vodi poslovni dio stranke. Kolakušić je rekao da donosi ovaj mandat kako bi nastavio svoju karijeru u EU parlamentu. Rekla bih - tko bude imao bolji pregovarački talent taj pobjeđuje, a u tome se dosad Plenković pokazao bolji. Sigurna sam da će napraviti sve što treba da ima većinu. Ovisno o tome koliko će Most i DP imati mandata, to je put kojim će se ići.

Gospodine Tadić, slažete li se?

SDP ima mogućnost sastavljanja koalicije s ljevicom i desnicom, i na to treba dodati sve živo i imati Možemo u rezervi. Bilo bi mi zanimljivo vidjeti kako bi izgledao taj rad. Jasno je da je puno lakše namiriti male nego velike. Kad imate nekoliko malih, onda ih se primiri, i oni znaju da se ta dva glasa mogu nadomjestiti od nekog drugog. Čista je logika da gledamo najjednostavniji način postizanja kontakta. Tu je HDZ u prednosti, jer SDP se mora polomiti da napravi bilo što. Ključni faktor je nepredvidljivost Zorana Milanovića. Njegov projekt uništavanja HDZ-a kao političke opcije je propao. On sad ima drugu mogućnost sklepati mogućnost bez HDZ-a, i to je ono što nas čeka u idućim mjesecima. Tek nakon toga ići će na prihvaćanje Plenkovića.

1/15

Gospodine Bagić, mislite li da ih Milanović može sve držati na okupu?

Njegovo uključivanje u proces je važnije za postizborni proces jer je on jedini na političkoj sceni koji bi mogao raditi na sastavljanju takve većine. On nema drugog čovjeka koji bi to mogao uspjeti. Krenuo je u taj projekt s tom namjerom, da će mu pozicija biti lakša, ali ishod je na tragu onog što je očekivao. Sve aktere pozivao je pod svoj kišobran. Ta mogućnost nije brzo ostvariva jer svi ti akteri moraju objašnjavati postupke i odluke, što traži opravdanje i izlike. To neće biti lagan proces,a  predsjednik može kupovati vrijeme. On sad može ugroziti svoju ustavno pravnu poziciju. Njegovo dosadašnje uključivanje nije dosad imalo sukob interesa, a tek sad to može postati. 

Čuli smo izjavu predsjednik SDP-a koji je kazao da dvije trećine želi promjenu i da se kreće u razgovore sa svima.

Grbeša: Ovo što je rekao Grbin je legitimno,ali nije kredibilno. Sad imaju 42 mandata, čime se približavaju rezultatu Davora Bernardića kojeg su proglasili lošim, a sad im je to temelj za sastav nove vlade,

Mamić: Nemam što tu dodati. ne mogu zamisliti koja bi to bila ideološka vratolomija. Gospodin Bernardić je ostvario sličan rezultat i nakon toga je odmah bio pozvan da da ostavku. Zašto bi Grbin ad bio u drugačijoj poziciji. Razgovarati je legitimno i neka razgovaraju, ali dati takvo obećanje je preuranjeno. Ta rečenica da dvije trećine Hrvatske želi promjenu je neobična.

Tadić: Grbin je potpuni vanzemaljac. da dvije trećine stvarno želi promjenu izlaznost bi bila 80 posto. Iza sebe ima cunami medijskih istupa Zorana Milanovića, a on je završio na istom broju mandata kao Bernardić. Taj čovjek bi se u bilo kojoj drugoj zemlji i stranci zahvalio i odstupio s mjesta predsjednika stranke. To mi je sad mučno za slušati. 

Bagić: Ovo što je rekao Grbin je potvrda onoga što sam govorio. Jasno je da će pokušati ostvariti svoj plan, a ono što bih htio naglasiti je da veliku ulogu dobivaju Hrebak i HNS, koji bi mogli okupiti liberalne centrističke stranke, koja će pokušati provući svoju agendu. Nitko ništa neće objasniti svojim biračima. Svi su u šahu, i oni koji bi rušili HDZ i sastaviti većinu. Svi će trebati kreirati procese koji će stvarati argumente i izlaz iz tog šaha. Razni igrači probat će se izvući iz pozicija u koji su ušli. Sad ćemo vidjeti tko će biti uspješniji u gradnji tih scenarija. Vidjet ćemo i kakva će biti reakcija javnosti. 

Koliko će teško biti malim strankama sjesti za stol za Plenkovićem? 

Grbeša: Bit će teško onima koje očekuju lokalni izbori, no oni mogu i komunicirati svojim biračima da su to projektne koalicije i da tako mogu kontrolirati vladu. Kroz tu prizmu bi mogli proći i to će biti ključno pitanje.

Bagić: jednako tako je moguća i Plenkovićeva manjinska vlada. Tako će i ove male stranke imati izlaz. 

Gospođo Mamić, koliko bi bili kažnjeni na lokalnim izborima?

Dosta je daleko do lokalnih izbora, puno će se toga još dogoditi. Posavec će dosta teško odbiti Plenkovića ako ga zamoli da bude dio većine. On je čak nakon optužnice imao bolji rezultat. Ljudi na lokalnoj razini ipak gledaju kako kod njih funkcioniraju stvari. Taj narativ "svi samo HDZ ne" se vrlo brzo može zaboraviti. Ključna stvar je hoće li HDZ imati dovoljno da mu ti mali naprave većinu.

Tadić: Političko pamćenje Hrvata je poput zlatne ribice. Imate DP koji je prvo spominjao HOS, a onda je poslije toga pričao da će ga Milanović zvati u koaliciju, isti taj Milanović koji se zgražao znakovljem HOS-a. 

DP je prije 4 godine ucjenjivao HDZ. Mislite li da treba očekivati i neke uvjete?

Bagić: Nakon ovakvog uspjeha HDZ-a, teško. HDZ je i u Zagrebu ostvario odličan rezultat. Mislim da će postavljati neke uvjete, međutim nemaju po meni puno manevarskog prostora. Jedini stvarni uvjet je da nemaju SDSS-a. 

Grbeša: Ponovila bih da su sve pozicije stabilne i da ne možemo govoriti o iznenađenjima. Iznenađenje u biti to što se zadržao status quo usprkos većoj izlaznosti. To je jedan od bitnijih zaključaka ovih izbora. 

Možete li zamisliti vladu DP-a i HDZ-a?

Mamić: Plenković će prvo pokušati rastaviti DP. Tehnokratske struje je najlakše pridobiti. Ako bi premijer dobio tu struju Marija Radića, to ne bi promijenilo bilo što bitno u Hrvatskoj. U toj kombinaciji bi čak i manjinci mogli ostati, a to bi Plenkoviću dalo i bolji imidž u Europi. Ako bi morao ići s cijelim DP-om, to bi moglo izazvati probleme. Kad je Plenković imao tu vrstu izazova, nalazio je dovoljno ruku na ljevici. Sjetimo se samo kako je prošlo kad je izglasana Istanbulska konvencija. Plenković je shvatio kako vladati fragilnim odnosima drugih stranaka.

Tadić: Treba gledati stvari malo šire. HDZ je uvijek pokušavao kontrolirati stranke desno od sebe, ne da ih pridobije, nego da ih uništi. I onda su za nagradu dobili DP. kako njih čini mahom ekipa iz HDZ-a, oni jako dobro znaju kako HDZ funkcionira. Najluđe u cijeloj priči je da se najpogodniji čovjek pokazuje Anušić, koji je došao iz HSP-a. Njihova ambicija je na tragu kineske poslovice "umjesto da pas maše repom, očekuju da rep maše psom". Mislim a će Plenković ići s nama u koaliciju dok im to ne odnese kredibilitet Europske pučke stranke. 

Bagić: U ovom trenutku kada smo na pragu formiranja nove većine u Europi, neće ih brinuti dok je Plenković na vlasti. To bi mogao postati problem ako DP počne ucjenjivati HDZ svojim programom. 

Što nas sad čeka, koliko će to izazvati problema?

Grbeša: Cijela naša rasprava išla bi u drugom smjeru da nema Zorana Milanovića. Zbog načina na koji je posložena opozicija i da imamo predsjednika koji želi dati mandat samome sebi, imamo bizarnu situaciju pa i moguću krizu ustavnog poretka. Protekom vremena cijelu tu stvar smo normalizirali, ali to je problem. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se institucije koje vode brigu o pravnom poretku uključiti u sve to. 

Mamić: Predsjednik je nekoliko puta na pitanje vaših kolega rekao da će odmah dati mandat onome tko donese 76 potpisa. Ne vjerujem da to neće učiniti. HDZ je krenuo s velikom prednošću i ako skupe 76 potpisa, oni imaju pobjedu. Milanović je i ponavljao da će se držati Ustava i da neće požurivati. Ako Plenković skupi 76 potpisa, problem je riješen. Grbin sve to relativizira zbog svojih loših rezultata. Očekujem da će se sve napraviti u sklopu ustava i zakona. 

Tadić: Od Milanovića smo čuli čitav niz izjava poput onih da korona nije jača od karijesa, tako da ja ni jednu njegovu izjavu ne uzimam s velikom vjerodostojnošću. Sve će biti drukčije ako Plenković skupi 76 potpisa. Očekujem da će onda cijelu priču odgoditi. Večeras niti jedna stranka nije osporila rezultate izbora. 

Bagić. Ako HDZ formira većinu i vlada jedina stranka u kojoj će doći do promjena je SDP. Vrijeme će pokazati kakve. 

Grbeša: Situacija u SDP-u je teška jer su usprkos Milanoviću na istoj poziciji kao i na prošlim izborima. Uspjeh su postigli Most, DP i Možemo. Sad imamo situaciju da stranka koja je gubitnik iz perspektive očekivanja, od njih se očekuje da sastave manjinsku vladu, ali iz pozicije u kojoj nema poguranca. Te poruke ne zvuče vjerodostojno. Očito i percepcija u samoj stranci nije. legitimno je da se bore za mandat, ali nije legitimno da im u tome pomogne predsjednik. 

Gospodine Bagić što mislite o izjavi Plenkovića?

Bagić: Možemo iščitati između redova da on nema rješenje u ovom trenutku. Da ga ima, on bi to rekao. Tek u narednim danima bi se moglo oblikovati to rješenje. 

Grbeša: Atmosfera je neizvjesnosti. Očito oni mogu biti zadovoljni, ali sljedeći potez nije jasan. Premijer je čestitao poraženima na mandatima, to je najbolje što je mogao reći. Jasno je da je HDZ relativni pobjednik, međutim ta pobjeda se neće pretočiti u jasnu vladu. Sad tek počinje prava priča.

Mamić: Zanimljivo da premijer tek sad poziva svoje članove da slave. Osjeti se neizvjesnost. Bit će zanimljivo i mislim da neće sve dugo trajati. 

Tadić: Jedna lijepa poslovica kaže da veliki čovjek oko sebe radi veliki šator. Mislim da su sad pušteni prvi signali prema pregovaračima. Previše je težine u ulozima pred nama da bi se sve prepustilo slučaju. Mislim da će to brzo biti riješeno. 

Ključne riječi

Komentara 5

LU
Lumumba
00:26 18.04.2024.

Domovinskom pokretu jedino ostaje koalicija s HDZ-om. Ljevičari nikad nisu donijeli dobro. Primjer grad Zagreb.

JO
jotomaja
11:04 18.04.2024.

Lumumba- naročito je Bandić bio ljevičar i to četiri mandata!!!!

ZA
zagabria5
23:57 17.04.2024.

DP će izdati svoje glasače i dati HDZ-u mandat. Toliko o 'domoljubima'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije